Οι κορυφές της Εθνικής, το νέο placement, η σκυτάλη στην Πειραιώς, η βίλα του Βγενόπουλου και το ράλι στη MIG

Μακάρι κάθε εβδομάδα να ξεκινούσε με τόσο ευδιάθετο κλίμα η συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών, όπως αυτό που κυριάρχησε το πρωί της Δευτέρας. Αυτό έλεγαν παράγοντες της αγοράς μετά το τέλος της εκδήλωσης στο ΧΑ για την υποδοχή του placement της Εθνικής, με… επίτιμη προσκεκλημένη φυσικά τη διοίκηση της τράπεζας.

Ο πιο ευδιάθετος στην αίθουσα έδειχνε ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς και δικαίως. Ο στόχος του placement επιτεύχθηκε και πάνω απ’ όλα ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Κεφαλαίων από το πάνω ράφι όπως λέγεται στην αγορά. Ο κ. Μυλωνάς βλέπει την Εθνική να αλλάζει επίπεδο και ταυτόχρονα με τα εντυπωσιακά κέρδη να μετασχηματίζεται σε ένα σύγχρονο οργανισμό. Μάλιστα, σύντομα αναμένεται να βγάλει εντελώς από πάνω της και το μανδύα του «παλιού δημοσίου», εμφανίζοντας μέσω του rebranding ένα νέο πολύ πιο φρέσκο πρόσωπο.

Επόμενος μεγάλος στόχος για τη διοίκηση του Π. Μυλωνά είναι φυσικά η διάθεση του 18% που απομένει στα «χέρια» του ΤΧΣ. Όπως πληροφορείται η στήλη, το δεύτερο placement, μέσω του οποίου θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής, θα λάβει χώρα μέσα στο 2024, μετά το καλοκαίρι και σε συγκυρία που θα το επιτρέψουν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

Το δεύτερο placement δεν θα είναι περίπατος και στη διοίκηση της ΕΤΕ γνωρίζουν ότι πρέπει να εργαστούν σκληρά και αθόρυβα, όπως ακριβώς έγινε φέτος, ίσως και πιο δυναμικά. Γιατί το placement του 2024 θα έχει να ανταγωνιστεί την πολύ μεγάλη επιτυχία της φετινής συναλλαγής. Μην ξεχνάμε ότι η διάθεση του 22% του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική είναι ένα από τα σημαντικότερα τραπεζικά deals των τελευταίων ετών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάποιοι, πάντως, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον…


Η διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς το Μάρτιο του 2024 είναι ο επόμενος καταλύτης για τις τράπεζες και φαίνεται πως το ΤΧΣ προετοιμάζεται εντατικά για την κίνηση. Μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Ηλίας Ξηρουχάκης, στα χέρια του την εισήγηση του συμβούλου και θα λάβει τις αποφάσεις του.

Ολοκληρώνεται, από την άλλη σήμερα με τη μεταφορά των μετοχών από το ΤΧΣ στους δικαιούχους, η διαδικασία της πώλησης του μεριδίου 22% της Εθνικής Τράπεζας. Ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της υπερκάλυψης ήταν τέτοιο που η μετοχή κινήθηκε σημαντικά υψηλότερα έναντι της τιμής διάθεσης που ήταν τα 5,30 ευρώ, ήτοι σχεδόν 1 ευρώ. Η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει αυξημένη.


Εντυπωσιακή κίνηση κατέγραψε η μετοχή της MIG (+16,59%), τραβώντας τα επενδυτικά βλέμματα. Ο λόγος της ανόδου συνδέεται με τις αποφάσεις της πρόσφατης έκτακτης γενικής συνέλευσης και της καλλιέργειας προσδοκιών από την πλευρά των επενδυτών για επαναφορά του ομίλου στον επιχειρηματικό στίβο. Με τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων έμεινε χωρίς αντικείμενο (πλην των ακινήτων στη Σερβία), αλλά και χωρίς δανεισμό. Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετά τη δημόσια πρόταση ελέγχει το 87,7%, έχει άλλα σχέδια.

Στη γενική συνέλευση αποφασίστηκε η διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας και πλέον θα μπορεί να έχει και δραστηριότητες όπως η απόκτηση και εκμετάλλευση ακινήτων, η διοίκηση και διαχείριση επενδύσεων σχετικών με ακίνητη περιουσία, η διοίκηση και διαχείριση επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως σκοπού, μορφής και μετοχικής συμμετοχής της ίδιας της εταιρίας, η εκπόνηση μελετών και αναλύσεων επί θεμάτων του χρηματοοικονομικού τομέα ή οργάνωσης επιχειρήσεων, η παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και υπηρεσιών διοικητικής, τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης προς πάσης φύσεως επιχειρήσεις.

Οι επενδυτές περιμένουν να λάβει …προίκα από την Πειραιώς προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι δραστηριότητα, ενώ η κίνηση δεν αποκλείεται και να συνδέεται και με μία προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει η τιμή της μετοχής την τιμή της δημόσιας πρότασης, ώστε να μην υπάρχει η απόσταση που υπήρχε μέχρι πρόσφατα και ήταν πάνω από 2,5 ευρώ (η δημόσια πρόταση έγινε στα 6,51 ευρώ προσαρμοσμένη τιμή).


Καλά πήγε το τρίτο τρίμηνο της Πλαστικά Θράκης και η διοίκηση περιμένει πως για το σύνολο της χρονιάς θα πετύχει ανάλογα EBITDA με αυτά που είχε το 2022, χωρίς τη θετική επίδραση των προϊόντων Covid. Στο εννεάμηνο πέτυχε 37 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 14,9 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση είναι λίγο μειωμένη, όπως και οι τιμές, αλλά παρόλα αυτά ο όμιλος στο τρίτο τρίμηνο είχε οριακή βελτίωση στους όγκους.

Αυτό που αξίζει κάποιος να δει είναι ότι τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ και θα τρέξει και ένα ακόμη 10 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο έγιναν επενδύσεις περίπου 16 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν όλες από τις λειτουργικές ταμειακές ροές, οι οποίες άγγιξαν τα 34 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθαρός δανεισμός παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 16 εκατ. ευρώ περίπου. Η διοίκηση έχει ανακοινώσει τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή περίπου.


Μάλλον έχουν υπερβάλει οι επενδυτές με τις μετοχές των εταιρειών ακινήτων. Το εντόπισε πρόσφατα και η Alpha Finance, αλλά το δείχνουν και τα αποτελέσματα της Premia Properties. Όπως προκύπτει η εσωτερική λογιστική αξία της μετοχής ανέρχεται στα 1,70 ευρώ με την τιμή της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό να είναι στα 1,1740 ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να ενισχυθεί πάνω από 40% η μετοχή για να πάει στην εσωτερική αξία.

Στο εννεάμηνο πέτυχε αύξηση εσόδων 31% και λειτουργικής κερδοφορίας 50% με τα κέρδη προ φόρων, αν αφαιρεθούν και τα κέρδη από αποτίμηση ακινήτων να ανέρχονται στα 4,1 εκατ. ευρώ από 2,7 εκατ. ευρώ. Φέτος έχει προσθέσει 2 επενδυτικά ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της, τις εγκαταστάσεις ΙΟΛΗ και κτήριο προς μετατροπή σε φοιτητική εστία στην Ξάνθη.

Από την άλλη πούλησε το ακίνητο της πρώην Soulis στον Βοτανικό. Η εταιρεία παραμένει επικεντρωμένη σε κλάδους στους οποίους μεσοπρόθεσμα οι προσδοκίες παραμένουν θετικές, όπως τα logistics και τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα, ενώ παράλληλα αξιολογεί συνεχώς τις συνθήκες της αγοράς με στόχο τον εντοπισμό των κατάλληλων ευκαιριών.


Συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα οι πλειστηριασμοί ακινήτων γνωστών ονομάτων. Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου εκπλειστηριάζεται η βίλα του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη, με τιμή εκκίνησης τα 4,2 εκατ.ευρώ.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο εκτάσεως 3.533,41 τ.μ.στο οποίο υπάρχουν μια παλαιά διώροφη οικία επιφανείας 402,89 τ.μ. και μια νέα νεότερη διώροφη οικία επιφάνειας 573,71 τμ. Ακόμη, περιλαμβάνει και εξωτερική πισίνα 134,28 τ.μ. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή της Εκάλης επί της οδού Πάρνηθος.

Η περιουσία του Ανδρέα Βγενόπουλου έχει τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης κατόπιν σχετικού αιτήματος των κληρονόμων του, δηλαδή της συζύγου του Αρετής Σουβατζόγλου, και των παιδιών του Φίλιππου και Μελίνας Βγενοπούλου.

Σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός αποβεί άκαρπος, ήδη έχουν γίνει τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, θα επαναληφθεί με ελεύθερη πώληση και με το κατά το δυνατόν υψηλότερο τίμημα που θα συμφωνηθεί με τον αγοραστή.


Η αυξημένη ζήτηση - κατά 8 φορές, περίπου -  για το placement της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η πώληση του μεριδίου του ΤΧΣ στην Alpha Bank, στην Unicredit μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών να προσελκύσουν μεγαλύτερους επενδυτές και πιθανότατα να ωθήσουν προς τα πάνω τις τιμές των μετοχών τους.

Για τους λόγος αυτούς η Deutsche Bank αυξάνει τις τιμές - στόχο για τις ελληνικές τράπεζες με upside από 29 ως 50%.

Σύμφωνα με σχετικό report η Εθνική Τράπεζα αναβαθμίζεται με σύσταση αγορά, έναντι διακράτησης και με νέα τιμή- στόχο στα 8,30 ευρώ έναντι 7,10 ευρώ.

Για την Alpha Bank διατηρεί τη σύσταση διακράτησης και αναβαθμίζει την τιμή - στόχο στα 2,15 ευρώ έναντι 2 ευρώ προηγουμένως. Την ίδια σύσταση διακράτησης διατηρεί και για την Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας αυξάνει την τιμή- στόχο στα 3,95 ευρώ έναντι 3,30 που ήταν. Για την Eurobank διατηρεί τη σύσταση αγοράς και αναβαθμίζει την τιμή- στόχο στα 2,40 έναντι 2,05 ευρώ.


Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη εδώ και πολλά χρόνια για τους μετόχους της γερμανικής βιομηχανίας Bayer (BAYN XETRA). Όχι πως έχουν δει και πολλές καλές από το 2018 και μετά, όταν ολοκληρώθηκε η εξαγορά της αμερικανικής Monsanto η οποία υποτίθεται πως θα μεταμόρφωνε την μεγάλη γερμανική επιχείρηση που παράγει φάρμακα, διάφορα καταναλωτικά είδη που σχετίζονται με φάρμακα και σπόρους και διάφορα άλλα αγροτεχνολογικά προϊόντα. Από την ένωση με την Monsanto κληρονόμησε χιλιάδες αγωγές εναντίον της, από αμερικανούς αγρότες που υποστηρίζουν πως αρρώστησαν σοβαρά εξ αιτίας του ζιζανιοκτόνου Roundup.

Η μετοχή της έχει πέσει πολύ από την περιοχή των 100 Ευρώ που ήταν το 2018 και την Παρασκευή που μας πέρασε είχε κλείσει λίγο πάνω από τα 41 Ευρώ. Χθες το πρωί όμως ξεκίνησε αμέσως μία έντονη πτωτική πορεία που έφερε την μετοχή κοντά στα 32,50 Ευρώ, το χαμηλότερο σημείο από το 2011. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να εξηγηθεί αυτή η πτώση: το Σαββατοκύριακο έπεσαν δύο «βόμβες».

Η μία ήρθε από την Αμερική όπου οι ένορκοι σε ένα δικαστήριο στην πολιτεία του Μιζούρι επιδίκασαν το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρεις αγρότες που υποστηρίζουν πως ο καρκίνος τους οφείλεται στο γεγονός πως στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν το Roundup.

Παρά το γεγονός πως η Bayer δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση και θα ζητήσει την εξαφάνιση αυτής της απόφασης, το νέο είναι ξεκάθαρα αρνητικό και θύμισε για μία ακόμα φορά στην αγορά πως τα μαύρα σύννεφα που έφερε στο Λεβερκούζεν η εξαγορά της Monsanto δεν λένε να διαλυθούν παρά το γεγονός πως έχουν κοστίσει πάνω από 10 δις δολάρια από αποζημιώσεις που έχει ήδη πληρώσει η εταιρεία σε αρκετούς από τους χιλιάδες ενάγοντες ανά τις ΗΠΑ. Η δεύτερη βόμβα ήρθε από το εσωτερικό της εταιρείας και προκάλεσε κυριολεκτικά σοκ στην αγορά.

Η διοίκηση ανακοίνωσε εντελώς ξαφνικά πως σταματούν οι κλινικές δοκιμές του Asundexian, του φαρμάκου που η Bayer προόριζε μέχρι χθες για αντικαταστάτη του Xarelto, του αντιθρομβωτικού φαρμάκου που έχει φέρει έσοδα πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων Ευρώ τα τελευταία χρόνια αλλά από το 2026 και μετά θα πρέπει να αντιμετωπίσει σε πολλές χώρες τα γενόσημα φάρμακα που θα έχουν την ίδια δράση με αυτό, καθώς λήγουν οι πατέντες του. Η αντίδραση των επενδυτών ήταν τόσο δυνατή γιατί το Asundexian αναμενόταν να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων του Xarelto που θα χαθούν με την έλευση του ανταγωνισμού από τα γενόσημα.

Η διακοπή των κλινικών δοκιμών σημαίνει πως από τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια που αναμενόταν να είναι οι ετήσιες πωλήσεις του, μόνο 1,5 δισ. είναι πλέον πιθανόν να πραγματοποιηθούν, και αυτό αφού γίνουν νέες κλινικές δοκιμές το αποτέλεσμα των οποίων είναι πάντα αβέβαιο. Η πτώση της μετοχής κατά 20% ακούγεται λίγο υπερβολική καθώς τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% των αναμενόμενων για το 2023 πωλήσεων της Bayer.

Όπως όμως επισημαίνει το Breakingviews του Reuters, το στραβοπάτημα του τομέα φαρμάκων της εταιρείας κάνει αρκετά πιο δύσκολη την εφαρμογή ενός σχεδίου διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της εταιρείας, απομακρύνει δηλαδή την πιο ρεαλιστική εναλλακτική λύση για την «ανάδειξη» της αξίας της. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν θα έχουμε και κάποιο άλλο επεισόδιο στο σίριαλ της μεγάλης γερμανικής βιομηχανίας, απλά δεν ξέρουμε πότε θα έρθει και τι «γεύση» θα έχει.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.