O Mυτιληναίος επεκτείνεται, η Cenergy βλέπει Ασία και το παρασκήνιο του deal με τη Sani/Ikos

Στα 400 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ύψος της επένδυσης του ομίλου Μυτιληναίου στη Λιβύη, η οποία αφορά στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Όπως πληροφορείται η στήλη, το έργο αυτό, όταν ολοκληρωθεί, θα μπορεί να αποδώσει στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας 750 MW ισχύος, από 185 MW που αποδίδει σήμερα, με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατασκευής.

Στόχος του έργου αυτού είναι να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής αστάθειας στη χώρα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τομπρούκ, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολύωρες διακοπές ρεύματος και πτώσεις τάσεως. Σημαντικό είναι ακόμη το γεγονός ότι η εταιρεία, μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και, μάλιστα, κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας COVID 19.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του ομίλου Μυτιληναίος στα έργα της Λιβύης γίνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συμμετοχής της χώρας μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Λιβύης. Υπενθυμίζεται από την πρώτη στιγμή προσφέρει πολύτιμη τεχνογνωσία στον τομέα των ενεργειακών υποδομών.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Μυτιληναίος προχωρά σε συνεργασία με τη Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης και στα υπόλοιπα στάδια κατασκευής, με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σημειώνεται ότι η μονάδα θα λειτουργεί με δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου). Με την ολοκλήρωση του έργου, η Λιβύη θα αποκτήσει μία σύγχρονη και αποδοτική μονάδα, ικανή να καλύψει  όλες τις ενεργειακές ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

---

Ξεκάθαρα τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού φανερώνει το mega deal ανάμεσα στον όμιλο Sani/Ikos και τη GIC που αποτελεί διεθνή θεσμικό επενδυτή από τη Σιγκαπούρη. Ορισμένα νούμερα έχουν σημαντικό ενδιαφέρον. Ποια είναι αυτά;

Ότι η Sani/Ikos έχει αξία αποτίμησης 2,3 δισ. ευρώ, όπως και ότι μέσω του deal το πενταετές επενδυτικό πλάνο του ξενοδοχειακού ομίλου Ανδρεάδη ύψους 900 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένο χρηματοδοτικά. Επειδή ίσως να μην έχει γίνει απόλυτα κατανοητό, θα πρέπει να τονίσουμε ότι μέσω της εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της Sani/Ikos του επενδυτικού κεφαλαίου της Σιγκαπούρης, ο ξενοδοχειακός όμιλος της οικογένειας Ανδρεάδη και συνδέεται με το υπερπολυτελές και «πράσινο» resort της Χαλκιδικής Sani, καθιερώνεται ως ένας διεθνής γκρουπ  με ισχυρό αποτύπωμα στην Μεσόγειο.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την ίδρυσή του το 2015, ο όμιλος έχει τετραπλασιάσει το μέγεθος και τα περιουσιακά του στοιχεία με εταίρους επενδυτικά σχήματα, όπως η Oaktree Capital Management, και οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE. Όλοι αυτοί οι επενδυτικοί κολοσσοί μεταβιβάζουν το μερίδιό τους στην GIC.

Στη Sani/Ikos εκτός από τη GIC, βασικοί μέτοχοι παραμένουν οι ιδρυτές της, Στ. Ανδρεάδης, Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Γάλλος Mathieu Guillemin. Μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια. Το CIC ιδρύθηκε το 1981 από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, έχοντας ως αποστολή την ενίσχυση της αξίας των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας κόντρα στον πληθωρισμό. Με άλλα λόγια, το GIC μελετάει καλά τις επενδυτικές κινήσεις του. Πέρυσι τον Ιούλιο, η Sani/Ikos Financial Holdings 1 προχώρησε σε έκδοση ομολογιακού δανείου 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5.625% και περίοδο αποπληρωμής έως το 2026.

---

Ενισχύεται ο τομέας της επικοινωνίας του ομίλου WINEX με την προσθήκη του πολύ έμπειρου Γιώργου Τσαπρούνη, ο οποίος προ ημερών αποχώρησε από τη διεύθυνση επικοινωνίας της Wind. Σύμφωνα με πληροφορίες αναλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή Επικοινωνίας του Ομίλου. Όσον αφορά στην εισηγμένη Ιντρακάτ, οι ίδιες πληροφορίες επιβεβαιώνουν σαφώς ότι δεν υφίσταται αλλαγή και παραμένει Υπεύθυνη Επικοινωνίας η Ιωάννα Παπαβασιλείου. 

---

Πράσινο φως έδωσε, χθες, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της τρίτης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Το ΠΕΣΔΑ περιλαμβάνει, η αλήθεια είναι, ορισμένους φιλόδοξους στόχους που μένει να φανεί εάν θα πιαστούν. Για παράδειγμα, μέχρι το 2025 προβλέπει ότι θα πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται και να ανακυκλώνεται το 55% των απορριμμάτων, ποσοστό που θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 65% για τις συσκευασίες.

Επίσης, μέχρι το 2030 θα πρέπει να οδηγείται για ταφή ποσοστό λιγότερο από 10%, ενώ η διαχείριση των αστικών σύμμεικτων αποβλήτων θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων και των δευτερογενών καυσίμων. Προβλέπει ακόμη τη δημιουργία πάρκων κυκλικής οικονομίας στην Αττική, δηλαδή υποδομές, όπως πράσινα σημεία, κέντρα δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης υλικών κτλ., με στόχο να εκτρέπονται από τις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας και τη ταφή περισσότεροι από 100.000 τόνοι απορριμμάτων ανά χρόνο. Να σημειωθεί ότι σήμερα το σύνολο σχεδόν των ΑΣΑ (1,7 εκατ. τόνοι) οδηγείται σε ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής, η λειτουργία του οποίου δεν έπαψε όπως προβλεπόταν από το ισχύον ΠΕΣΔΑ.

---

Η στέγαση προσφύγων μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ υπήρξε τεράστια ανάσα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα. Ένας βασικός λόγος  γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι το ενοίκιο είναι εξασφαλισμένο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «φέσι». Ωστόσο, όταν, κατά την ευρύτερη έννοια, οι πληρωμές εξαρτώνται από το Δημόσιο υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο. Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όσο το πρόγραμμα εκμίσθωσης κατοικιών ΕΣΤΙΑ διαχειριζόταν  η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, υπήρχε κανονική ροή στην καταβολή των μηνιαίων μισθωμάτων.

Όταν όμως, αυτό πέρασε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ιδιοκτήτες είναι αντιμέτωποι με πολύμηνες καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, στην Καρδίτσα, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, οφείλονται ενοίκια από τις 15 Απριλίου 2022. «Η απάντηση των υπαλλήλων στις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών για την πεντάμηνη καθυστέρηση είναι ότι δεν τους έχουν σταλεί τα αντίστοιχα χρήματα» αναφέρει ο φορέας. Έτσι, η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να καταβληθούν άμεσα στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών τα οφειλόμενα ποσά ενοικίων.

---

Δύο ειδήσεις έβγαλε η χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου του ομίλου Cenergy Holdings στους αναλυτές και επενδυτές. Η πρώτη αφορά στη διαγραφόμενη μεγάλη ευκαιρία του ομίλου και ειδικότερα του τομέα των καλωδίων για άνοιγμα στις αγορές της Ασίας.

Aφορμή της αναφοράς αυτής ήταν η πρόσφατη ανάθεση έργου για τον τομέα καλωδίων, δηλαδή της Hellenic Cables. Το έργο έχει ως αντικείμενο την προμήθεια με καλώδια inter-array για υπεράκτιο αιολικό πάρκα στην Ταιβάν.

Tο έργο αποτελείται από δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.044 MW. Το Hai Long Offshore Wind Project είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ταϊβάν. Θα βρίσκεται 40-50 χιλιόμετρα από την ακτή και θα φθάνει σε υποθαλάσσιο βάθος μεταξύ 35 και 55 μέτρων.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Hellenic Cables θα προμηθεύσει περίπου 140 χιλιόμετρα XLPE μονωμένων inter-array καλωδίων 66 kV με τα συναφή εξαρτήματα. Τα καλώδια θα παραχθούν στο καθετοποιημένο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. H κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 για το Hai Long 2 και το τελευταίο τρίμηνο του ίδιου έτους για το Hai Long 3.

Παράλληλα ο CFO του ομίλου κ. Αλέξανδρος Μπένος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι οι συζητήσεις με τη δανέζικη Orsted για τη συνεργασία στην κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών στο Maryland των ΗΠΑ συνεχίζονται.

Το όλο project βρίσκεται στο στάδιο της νομικής και χωροταξικής διερεύνησης και όταν υπάρξουν νεότερα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την εταιρεία, κατέληξε.

---

Παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% είναι το υψηλότερο που μπορεί να αντέξει η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά η Fed απειλεί ξεκάθαρα να το αυξήσει πάνω από το επίπεδο αυτό, σχολιάζει η UBS, μετά την κίνηση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την Τετάρτη.

Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός μπορεί να βρεθεί σε χαμηλότερο σημείο για να παύσει η Fed τον ανοδικό κύκλο επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει γρήγορα, όπως αναμένεται, και η Fed αυξήσει τα επιτόκια πιο κοντά στο 5% θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί μια ύφεση.

«Αναμένουμε ότι η Fed θα πετύχει στο να φρενάρει τον πληθωρισμό, αλλά μια μεταστροφή προς ήπια πολιτική δεν είναι πιθανή βραχυπρόθεσμα. Βλέπουμε περισσότερους μετωπικούς ανέμους να χτυπούν τις αγορές. Στο γεωπολιτικό μέτωπο, το βασικό μας σενάριο είναι οτι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί χωρίς κατάπαυση πυρός τουλάχιστον μέχρι τον χειμώνα. Παράλληλα, ενώ η Κίνα τερμάτισε το lockdown στη Chengdu, μια πόλη 21 εκατομμυρίων, η στρατηγική της κυβέρνησης για μηδενικό COVID παραμένει ένα βαρίδι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου», αναφέρουν οι αναλυτές.

«Το σκηνικό αυτό δεν προσφέρεται για δυνατές επενδυτικές τοποθετήσεις σε δείκτες. Ωστόσο, δεν συστήνουμε οι επενδυτές να αποτραβηχτούν στον πάγκο, ιδιαίτερα λόγω του ότι ο πληθωρισμός διαβρώνει την αξία των μετρητών και το να επιλέξει κανείς το timing της επιστροφής στις αγορές χωρίς να χάσει τα ριμπάουντ είναι δύσκολη υπόθεση», καταλήγει η έκθεση.

---

Μία από τις πρώτες κινήσεις της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας έχει ήδη προκαλέσει πολλές συζητήσεις και σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αναφερόμαστε στην άρση της προσωρινής απαγόρευσης (moratorium) στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα με την μέθοδο που έχει γίνει γνωστή ως fracking (σύντμηση του hydraulic fracturing).Η χθεσινή απόφαση της Τρας και της κυβέρνησής της παρουσιάστηκε ως μία από τις «απαντήσεις» στην ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα συμβάλλει στην εξασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας. Εκτός από την άρση του moratorium το σχέδιο προβλέπει την προκήρυξη, μέσα στον Οκτώβριο, διαγωνισμού για την χορήγηση περίπου 100 νέων αδειών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στην κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται πως η κυβέρνηση, βασιζόμενη και σε σχετική μελέτη της Βρετανικής Γεωλογικής Εταιρείας, πιστεύει πως πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για να μελετηθεί η βιωσιμότητα αυτής της μεθόδου εξόρυξης στην χώρα. Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, μέχρι τώρα έχουν γίνει μόνο τρεις πειραματικές γεωτρήσεις και χρειάζονται πολύ περισσότερες. Η ανακοίνωση παραλείπει όμως να αναφέρει πως ο λόγος για τον οποίον δεν έχουν γίνει περισσότερες γεωτρήσεις είναι η πολύ ισχυρή αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες στην πραγματικότητα κατάφεραν να σταματήσουν την βιομηχανία fracking στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν καταφέρει να κάνει ούτε ένα βήμα.

Οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες έγινε απόπειρα δημιουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων είχαν αντιδράσει φοβούμενοι συγκεκριμένα πράγματα όπως: την σεισμική δραστηριότητα η οποία έρχεται σαν αποτέλεσμα και των ερευνών αλλά και των γεωτρήσεων με αυτή την μέθοδο, την πιθανή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, τον θόρυβο και την επιβάρυνση από την κίνηση των φορτηγών και γενικά την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ανεξάρτητα από το αν οι φόβοι και οι διαμαρτυρίες έχουν επιστημονική βάση, το γεγονός είναι πως μέχρι τώρα έχουν πετύχει τον στόχο τους, όχι μόνο λόγω της απαγόρευσης που ίσχυε μέχρι τώρα και την οποία είχε δεσμευτεί να μην «πειράξει» ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά και λόγω των πολύ αυστηρών περιορισμών που διέπουν  ούτως ή άλλως αυτή την δραστηριότητα. Για παράδειγμα, οι δραστηριότητες fracking πρέπει να σταματούν κάθε φορά που θα προκαλείται από αυτές σεισμική δόνηση μεγέθους μεγαλύτερου από 0,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της πετρελαϊκής βιομηχανίας, με αυτούς τους αυστηρούς όρους είναι αδύνατον να μπορέσει να εφαρμοστεί με επιτυχία η μέθοδος fracking. Ακόμα όμως και αν μπορέσει να εφαρμοστεί με βάση την χθεσινή κυβερνητική απόφαση, θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να μπορέσει να φέρει αποτελέσματα και να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Αν δεν κάνουμε εντελώς λανθασμένη εκτίμηση, μάλλον περί «επικοινωνιακού» πυροτεχνήματος πρόκειται και όχι περί σοβαρής πρότασης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

---

To ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX βρίσκεται στη διαδικασία άντλησης χρηματοδότησης 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα νέο κύκλο χρηματοδότησης, που θα αποτιμά την αυτοκρατορία του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ κοντά στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

To ανταλλακτήριο είχε ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία να συγκεντρώσει περισσότερη χρηματοδότηση από τον Ιούλιο. Τότε, σύμφωνα με τις αναφορές που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης, αναζητούσε παρόμοια αποτίμηση με την προηγούμενη αύξηση. Ο κύκλος χρηματοδότησης Series C του Ιανουαρίου συγκέντρωσε 400 εκατομμύρια δολάρια που αποτιμούσε το ανταλλακτήριο σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη και οι όροι υπόκεινται σε αλλαγές. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για πρόσθετες εξαγορές εταιρειών κρυπτονομισμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν κλείσει ο κύκλος χρηματοδότησης θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία για το FTX. H τιμή του εισηγμένου αμερικανικού ανταλλακτηρίου COINBASE έχει υποχωρήσει 70% και η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται μόλις σε $15 δισ. Αντίθετα, το FTX θέλει να διατηρήσει την ίδια κεφαλαιοποίηση παρά την αισθητή πτώση της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.