Το κόκκινο ταμπλό, το μεγάλο deal της ΔΕΗ, η δυναμική ανάπτυξη της Cenergy και η αφύπνιση του ΟΤΕ

Αρχές Οκτωβρίου κλείνει το deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία και πέφτουν οι τελικές υπογραφές για την εξαγορά της Enel.


Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζουν αναλυτές την πίεση των τραπεζών στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς δεν υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και χθες η αγορά με επίκεντρο τις τράπεζες, αλλά εξαπλώθηκαν σε όλη την αγορά με αποτέλεσμα να γράψει χαμηλό 4 μηνών ο Γενικός Δείκτης. Στελέχη της αγοράς τις αποδίδουν σε ρευστοποιήσεις στο επικείμενο placement του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, όπου θα διατεθεί το 20%.

Χρειάζεται να βρεθούν μεγάλοι επενδυτές που θα το απορροφήσουν, ενώ όσοι επενδύουν σήμερα στο Χ.Α. έσπευσαν να μειώσουν θέσεις προκειμένου να έχουν ρευστότητα. Στο στόχαστρο μπήκαν και μετοχές όπου οι ξένοι έχουν τεράστια κέρδη, όπως Πειραιώς, Aegean, Jumbo, Μυτιληναίος και άλλα βαριά χαρτιά. Ωστόσο, όλοι σημειώνουν πως είναι κάτι που θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την αγορά καθώς οι αποτιμήσεις δε δικαιολογούν τέτοια πτώση, άρα σύντομα οι επενδυτές που είχαν ρευστότητα θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Αναφορικά με τις τράπεζες, η JP Morgan σε έκθεσή της αυξάνει εκ νέου τις τιμές στόχους και δίνει περιθώριο ανόδου έως 64%.

Ξεχωρίζει την Eurobank λόγω υψηλής απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank  δίνει τα 2,20 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο ανόδου 64% έναντι της τιμής στην αγορά, για την Eurobank τα 2,25 ευρώ από 1,90 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο ανόδου 51%, για την Εθνική Τράπεζα τα 8,10 ευρώ από 7,30 πριν με περιθώριο ανόδου 47% και για την Πειραιώς τα 4,65 ευρώ από 3,90 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 62%. Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει και η Citi την υποχώρηση και τονίζει πως είναι σημαντική η επενδυτική ευκαιρία.

Προχωρά σε αυξήσεις των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή και δίνει σύσταση αγοράς για την Εθνική με τιμή στόχο τα 7,60 ευρώ από 7,30 ευρώ, για την Πειραιώς με τιμή στόχο τα 4,15 ευρώ από 4 ευρώ και για την Alpha Bank με ίδια τιμή στόχο τα 2 ευρώ, ενώ για την Eurobank έχει αναστείλει την κάλυψη της μετοχής.

Όμως και εγχώριοι αναλυτές με αφορμή και δημοσίευμα του Reuters που έκανε λόγο για αύξηση του ποσοστού των καταθέσεων στην ΕΚΤ από τις τράπεζες στο 3-4% από 1%, σημειώνουν πως θα έχει περιορισμένη επίπτωση και επαναλαμβάνουν την ελκυστικότητα των μετοχών. Για παράδειγμα η Εuroxx ανέφερε πως δεν δικαιολογείται η πρόσφατη υποχώρηση και πως επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς λόγω των καλών θεμελιωδών μεγεθών.


Πωλήσεις στα 798 εκατ. ευρώ, αύξηση καθαρών κερδών κατά 28%, ανεκτέλεστο ρεκόρ και κερδοφορία. Αυτά είναι τα highlights των αποτελεσμάτων της Cenergy που συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα την αγορά.

Με βασικούς άξονες τη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων και τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους στον τομέα σωλήνων χάλυβα, το αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 86,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 (+67% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022), ενώ η τριμηνιαία λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους που επιτεύχθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους επιβεβαιώνουν ότι και οι δύο τομείς επικεντρώνονται σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και την ικανότητα του τομέα σωλήνων χάλυβα να ωφεληθεί από τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς.

Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε σημαντικά και ανήλθε σε 34 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, έναντι 14,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση οφείλεται, κυρίως, στο υψηλότερο κόστος δανεισμού, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων εντάθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 με την αυστηρότερη νομισματική πολιτική που επιβλήθηκε παγκοσμίως.

Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία οδήγησε τα κέρδη προ φόρων σε επίπεδα 46% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος (30,9 εκατ. ευρώ), κυρίως προερχόμενη από τον τομέα των σωλήνων χάλυβα. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 23,6 εκατ. ευρώ, από 18,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 (2,9% των πωλήσεων).

Τα δυνατά μεγέθη αυξάνουν και τον πήχη για την Cenergy που θέτει την κερδοφορία ανάμεσα στα 180 - 200 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης.  Το ανεκτέλεστο δημιουργεί… ίλιγγο. Τόσο η Ελληνικά Καλώδια, όσο και η Σωληνουργεία Κορίνθου διατήρησαν την ισχυρή εμπορική τους δυναμική και συνέχισαν να εξασφαλίζουν νέες αναθέσεις έργων, οδηγώντας το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σε 2,5 δισ. ευρώ.

Οι πρόσφατες επιτυχίες περιλαμβάνουν την ανάθεση από τη Chevron για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Leviathan 118 χιλιομέτρων στην ανατολική Μεσόγειο, τη σύμβαση με τη RWE για export και inter-array καλώδια για το Thor, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Δανίας, την προμήθεια 155 χιλιομέτρων σωλήνων χάλυβα 20 ιντσών ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW) για τον αγωγό φυσικού αερίου Tamar κοντά στις ισραηλινές ακτές, καθώς και αναθέσεις για inter-array καλώδια για αιολικά πάρκα στη Βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ.


Η Jumbo παίρνει σήμερα τη σκυτάλη της δημοσίευσης αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου και οι αναλυτές περιμένουν ισχυρά αποτελέσματα. Έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση πωλήσεων 20% με ισχυρή πορεία από Ελλάδα, αλλά και από τις υπόλοιπες αγορές. Η Eurobank Equities αναφέρει πως περιμένει καθαρά κέρδη 96 εκατ. ευρώ (+22%), EBITDA 138 εκατ. ευρώ (+19%) και πωλήσεις 438 εκατ. ευρώ (+20%) και πως οι εκτιμήσεις της είναι ανάλογες με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Piraeus Securities περιμένει πωλήσεις 424,8 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 20%, EBITDA 144,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 24,7% με βελτίωση του περιθωρίου κατά 130 μονάδες βάσης και καθαρά κέρδη 104,3 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 32,7%.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι λόγω της πρόσφατης αδυναμίας της μετοχής συστήνει αγορά λόγω της αποτίμησης καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται με EV/EBITDA για το 2024 7 φορές και με P/E 11 φορές ή σε discount 16,4% έναντι του μέσου όρου της δεκαετίας του ομίλου που είναι P/E 13,2 φορές.

Διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης και την τιμή στόχο των 32,80 ευρώ που αντιστοιχεί σε περιθώριο ανόδου 25,6%, ενώ διατηρεί τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές. Υπενθυμίζει επίσης πως για το 2023 περιμένει συνολικό μέρισμα 2 ευρώ, άρα άλλη μία διανομή προς το τέλος του έτους. Η Optima Bank επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς και την τιμή στόχο των 31,10 ευρώ και περιμένει καθαρά κέρδη 93,5 εκατ. ευρώ.


Είναι γεγονός ότι οι τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, έχουν δεχθεί πίεση το τελευταίο διάστημα, αλλά και συνολικά η χρηματιστηριακή τους πορεία είναι παρόμοια με τον ΟΤΕ. Η μετοχή του Οργανισμού δεν έχει ακολουθήσει την αγορά και την περασμένη Παρασκευή λίγο έλειψε να ακουμπήσει τα 13 ευρώ.

Η μετοχή έχει εδώ και καιρό πωλητές και στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει προσπαθήσει να αντιδράσει αλλά δε βοηθάει το γενικότερο κλίμα. Όμως ο ΟΤΕ, όπως έχει ξαναγράψει η στήλη, έχει μερικά προτερήματα έναντι άλλων ομοειδών και δικαιολογεί ένα premium.

Έχει εξαιρετικά χαμηλή μόχλευση, έχει καλή ανταμοιβή μετόχων μέσω μερίσματος και αγοράς ιδίων μετοχών που στη συνέχεια διαγράφονται και έχει και ισχυρές ταμειακές ροές που χρηματοδοτούν και το επενδυτικό πρόγραμμα. Αυτά δεν περνάνε απαρατήρητα και οι υπομονετικοί σίγουρα θα δουν τη μετοχή υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. 


Άνοιγμα στην «πράσινη» ενέργεια επιχειρεί η κατασκευαστική εταιρεία Προοδευτική ΑΤΕ, με την υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία Μενδενίτσα Μ.Ι.Κ.Ε. Η σύμβαση αφορά τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος 500 KW. Η εγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Μενδενίτσα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Η κατασκευή θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η αποπεράτωση αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Το έργο αυτό αποτελεί την αφετηρία αντίστοιχων κατασκευαστικών έργων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία η Προοδευτική προγραμματίζει να εκτελέσει μέσα στην επόμενη τριετία.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία της εταιρείας για στήριξη της από το fund LDA Capital Limited για χρηματοδότηση ως το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, της δίνει τη δυνατότητα να εντείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ΑΠΕ.

Ακόμη, η ίδια συμφωνία παρέχει στην Προοδευτική την απαραίτητη ευελιξία στο σημερινό απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον της ενεργειακής αγοράς και εξυπηρετεί ουσιαστικά τη μετάβαση της εταιρείας, εκτός από την κύρια κατασκευαστική της δραστηριότητα, σε δράσεις στην αγορά της ενέργειας, οι οποίες υποστηρίζονται από στρατηγικές υψηλότερης ανάπτυξης και επεκτάσιμων τεχνολογιών.


Προβλήματα ζωτικής σημασίας για την κλωστοϋφαντουργία δημιούργησαν οι καταστροφικές πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Όπως δείχνουν οι πρώτοι απολογισμοί έχει καταστραφεί ποσοστό 80% της βαμβακοκαλλιέργειας.

Πέρα από τις πλημμύρες οι βαμβακοκαλλιέργειες είναι καλυμμένες από στρώμα λεπτής σκόνης η οποία εκτός από ζημιά στη λειτουργία των εκκοκκιστηρίων και των κλωστηρίων δημιουργεί πρόβλημα και στο τελικό προϊόν της κλωστοϋφαντουργίας.

Σε ό,τι αφορά τις πι γνωστές, μεγάλες, κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις και ειδικότερα τις εισηγμένες, πλήγμα από την πλημμύρα υπέστη το εργοστάσιο της Exalco (θυγατρική της εισηγμένης Βιοκαρπέτ) στην περιοχή της Λάρισας, το οποίο είναι πλήρως ασφαλισμένο.

Το πλήγμα συνέβη σε μια περίοδο όπου μεταφερόταν σταδιακά σε αυτό ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής από τη μονάδα της Νίκαιας του ίδιου νομού. Μέχρι την επαναλειτουργία του πληγέντος εργοστασίου, οι παραγγελίες του ομίλου θα εξυπηρετούνται από τη μονάδα της Νίκαιας.

Οι δύο εισηγμένες νηματουργίες που χρησιμοποιούν ελληνικό βαμβάκι, η Επίλεκτος και η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα εύρεσης πρώτης ύλης, ωστόσο η πλημμύρα έρχεται να προστεθεί στο ήδη υπάρχον βαρύ κλίμα εξαιτίας της πολύ χαμηλής ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Από την ίδια την πλημμύρα, πολύ μικρές ζημιές υπέστη το θυγατρικό εκκοκκιστήριο της Κλωστουφαντουργίας Ναυπάκτου στους Σοφάδες, ενώ η μονάδα της Επίλεκτος δεν υπέστη ζημιές. Παρ΄όλα αυτά το ερώτημα σχετικά με το αν θα επηρεαστεί η δραστηριότητα της θυγατρικής μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, παραμένει.


H Bank of America αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς στις ΗΠΑ και ανεβάζει το στόχο για το δείκτη S&P 500 κατά 7% στο τέλος της φετινής χρονιάς. Προβλέπει οτι οι μετοχές blue chip εταιρειών «παλαιάς οικονομίας» θα ενισχυθούν ίσως και περισσότερο από αυτές του κλάδου της τεχνολογίας.

Η BofA εκτιμά οτι ο δείκτης S&P 500 θα κλείσει το 2023 στις 4.600 μονάδες, υψηλότερα από τις 4.300 μονάδες που ήταν η προηγούμενή της πρόβλεψη και 3,5% πάνω από το κλείσιμό του την Τρίτη στις 4.443 μονάδες. Ο δείκτης καταγράφει κέρδη 15,7% μέχρι στιγμής φέτος με οδηγούς την κούρσα σε μετοχές όπως της Nvidia και της Meta που έχουν ενισχυθεί από τον ενθουσιασμό της αγοράς με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Παρόλο που το ράλι έχει μετριαστεί και το νέο κύμα αρνητικών αφηγημάτων για τη χρηματιστηριακή αγορά που έχει προκύψει, η BofA διατηρεί «ουδέτερη προς θετική» στάση για τις αμερικανικές μετοχές.

Οι strategists της BofA ήταν οι πρώτοι που γύρισαν θετικοί για τη χρηματοστηριακή αγορά το 2023 μετά τη σωστή πρόβλεψή τους για την πτώση της περυσινής χρονιάς. Ο νέος στόχος είναι από τους υψηλότερους στη Wall Street, χαμηλότερος μόνο από τους στόχους που δίνουν η Oppenheimer και η Societe Generale.


Η Blackstone (BX NYSE) είναι η μεγαλύτερη εταιρεία private equity στον κόσμο, καθώς διαχειρίζεται κεφάλαια λίγο πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και επενδύσεις σε ένα πολύ ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων και πολύ πρόσφατα έγινε μέλος του δείκτη S&P 500. Ο ένας από τους δύο συνιδρυτές της, ο Steve Schwartzmann, εξακολουθεί να διευθύνει την επιχείρηση στην ηλικία των 76 ετών και να την ελέγχει επί της ουσίας αφού κατέχει περίπου το 20% των μετοχών της.

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς πως ο Schwartzmann είναι πολύ επιτυχημένος από οικονομικής απόψεως. Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, τα έσοδά του για το 2022 ήταν λίγο πάνω από 1,25 δις δολάρια ενώ για το 2021 περίπου 1,1 δις, ενώ το μερίδιό του στην Blackstone αξίζει με τις σημερινές τιμές κοντά στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια και η συνολική του περιουσία εκτιμάται κοντά στα 37 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής του στο διεθνές συνέδριο Private Equity που τελείωσε χθες στο Παρίσι, ο Schwartzmann έδωσε μία σύντομη συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. Απαντώντας στις ερωτήσεις της οικοδέσποινας δημοσιογράφου, ο Schwartzmann εκτίμησε πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα ταλαιπωρηθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των ανεβασμένων επιτοκίων.

Παραμένοντας στην Ευρώπη, επισήμανε πως η γαλλική οικονομία έχει τις καλύτερες επιδόσεις από όλες τις υπόλοιπες, καθώς η κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει πολλά έξυπνα βήματα και η χώρα έχει ωφεληθεί από τις συνέπειες του Brexit περισσότερο από κάθε άλλη.

Όσο για την Κίνα, υποστήριξε πως παρά τις τωρινές δυσκολίες δεν θα αργήσει να βρει τον δρόμο της. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως είχαν όσα είπε για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ και τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το 2024, καθώς είναι πολύ δραστήριος πολιτικά, δεν διστάζει να εκφράσει την γνώμη του για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα του και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την σημερινή κατάσταση στο μέτωπο των υποψηφίων για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Όπως συμβαίνει και με άλλους σημαντικούς δωρητές του κόμματος, δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένος από την προοπτική της επιλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως υποψηφίου. Απαντώντας λοιπόν στις σχετικές ερωτήσεις εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η κοινή γνώμη δεν επιθυμεί υποψηφίους προέδρους μεγάλης ηλικίας, αναφέρθηκε μάλιστα στα ευρήματα σχετικής δημοσκόπησης για τον πρόεδρο Μπάιντεν αποφεύγοντας να αναφερθεί και στον Τραμπ.

Όσο αφορά στις πιθανές εναλλακτικές λύσεις, εκτίμησε πως καθώς θα προχωρούν οι διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων προέδρων των δύο κομμάτων δεν πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα εμφάνισης προσώπων που ακόμα δεν έχουν βγει στο προσκήνιο, όπως είχε γίνει το 2008 με την δυναμική άνοδο του μετέπειτα προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και το 2016 με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό δείχνει πως δεν έχει χάσει τις ελπίδες του για την εμφάνιση μίας νέας γενιάς πολιτικών που θα αντικαταστήσουν τους τωρινούς δεινόσαυρους που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, τα προγνωστικά για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχουν ανατραπεί πολλές φορές στο παρελθόν, και δεν αποκλείεται να δούμε κάτι ανάλογο και τώρα.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.