Η πράσινη Intrakat τονώνει την εθνική οικονομία, το placement του Βαγγέλη, top pick η Πειραιώς, το upside της Alpha Bank, η δυνατή εκκίνηση της Optima, τα χαμόγελα στο ταμπλό, το τέλος εποχής για Ντάιμον και το mega deal στις εξορύξεις

Όταν οι νέοι μέτοχοι της Intrakat αναλάμβαναν τα ηνία του μεγάλου ομίλου είχαν δώσει στο επενδυτικό κοινό δύο δεσμεύσεις. Η πρώτη, πως η λειτουργία του ομίλου θα έχει ως στόχο την ώθηση της ελληνικής οικονομίας, μέσω της πολλαπλασιαστικής αξίας των δραστηριοτήτων του ομίλου και τη δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η δεύτερη δέσμευση, είχε να κάνει με την αειφορία και την εφαρμογή πράσινων πρακτικών σε όλη την αλυσίδα αξίας του ομίλου.

Και αυτό ακριβώς έγινε, όπως αναδεικνύει η Έκθεση Βιωσιμότητας 2023 του ομίλου. Το 2023 η Intrakat υπερδιπλασίασε τις προμήθειες από τοπικούς προμηθευτές (+126%), από τους οποίους πραγματοποίησε άλλωστε το 93,24% των αγορών της, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικονομία με αγορές €64 εκατ. στις περιφέρειες όπου εκτελεί έργα.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση του προσωπικού της κατά 62%, φτάνοντας τα 855 άτομα (από 529 το 2022), συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, συνέχισε με προσήλωση να προωθεί την ισότητα και την ενσωμάτωση, διασφαλίζοντας ένα ασφαλές και υγιεινό εργασιακό περιβάλλον για όλους τους εργαζομένους.

Περνώντας στον πράσινο μετασχηματισμό της εταιρείας, παρατηρούμε στην έκθεση βιωσιμότητας τα εξής: Η Intrakat, παρά τη διεύρυνση των κατασκευαστικών εργασιών, πέτυχε μείωση της παραγωγής αποβλήτων κατά 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παράγοντας περίπου 400.000 τόνους λιγότερα απόβλητα. Και συνέχισε την επιτυχημένη διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), τα οποία ξεπέρασαν τους 509.000 τόνους, μέσω ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην κυκλική οικονομία.

Τέλος, ο όμιλος στήριξε την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας, επενδύοντας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες μειώνουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, συμβάλλοντας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και στην προσπάθεια για αειφόρο ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος έως 2.7GW και δυνητικής αξίας επένδυσης έως και €1δισ.


Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στηρίξει την άνοδο του Ελληνικού Χρηματιστήριο, αλλά η άνοδος αυτή έχει υπόβαθρο καθώς έχει βασιστεί στο τεράστιο καθάρισμα που έχει γίνει στους ισολογισμούς και στη μεγάλη βελτίωση της κερδοφορίας. Έτσι αν και έχουν ξεπεράσει σε απόδοση το γενικό δείκτη από την αρχή του έτους, αλλά και από πιο πίσω χρονικά, έχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια ανόδου και οι αναλυτές συστήνουν «αγορά».

Η Eurobank Equities μάλιστα ανέφερε πως βλέπει περιθώριο αναβαθμίσεων για το 2024 μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Και αυτό γιατί τα κέρδη των τραπεζών ύψους 1,26 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά παραπάνω από 10%. Επιπλέον αναφέρει πως έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών έχουν discount πάνω από 20% και άρα έχουν περιθώριο ανόδου γι’ αυτό και επαναδιατυπώνει τη σύσταση αγοράς και τις τιμές στόχους, χαρακτηρίζοντας την Πειραιώς ως κορυφαία επιλογή.

Έχει δώσει τιμή στόχο για την Alpha Bank τα 2,41 ευρώ, τα 10,37 ευρώ για την Εθνική και τα 5,40 ευρώ για την Πειραιώς. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Optima Bank, η οποία αναφέρει πως το πρώτο τρίμηνο παραπέμπει σε μία ακόμη δυνατή χρονιά και επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς. Δίνει τιμή στόχο τα 2,41 ευρώ για τη Eurobank, τα 2,10 ευρώ για την Alpha bank, τα 9,2 ευρώ για την Εθνική και τα 5 ευρώ για την Πειραιώς.


Αν κάποια συστημική τράπεζα έχει υποαποδώσει έναντι των άλλων αυτή είναι η Alpha Bank και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως πλέον αυτή η διαφορά δεν δικαιολογείται. Μάλιστα με αφορμή τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου οι αναλυτές τοποθέτησαν τον πήχη για τη δίκαιη τιμή έως και τα 2,60 ευρώ και αναφέρονται με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την τράπεζα και τα μεγέθη της.

H Jefferies αύξησε την τιμή στόχο στα 2,60 ευρώ από 2,55 ευρώ, η Citi έδωσε τα 2,40 ευρώ από 2,35 ευρώ, η Goldman Sachs αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν ανώτερα από τις εκτιμήσεις της και τις μέσες εκτιμήσεις, ενώ και η Deutsche Bank είδε βελτίωση σε όλες τις γραμμές. Η μετοχή της Alpha Bank έχει απόδοση από την αρχή του έτους περίπου 13,5%, με την Εθνική να είναι στο +35%, τη Eurobank στο +32% και την Πειραιώς στο +20%, άρα έχει περιθώριο σημαντικό έως ότου κλείσει αυτή η διαφορά.


Δυνατό ήταν και το ξεκίνημα της Optima Bank, η οποία εμφάνισε καθαρά κέρδη 32,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και έδειξε πως είναι στο σωστό δρόμο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διοίκησης που είναι καθαρή κερδοφορία πάνω από 124 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης.

Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων του τριμήνου ανήλθαν στα 642 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό εκταμιεύσεων τριμήνου στην ιστορία  της τράπεζας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα δανειακά υπόλοιπα να αυξηθούν κατά 49% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 2,8 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι καταθέσεις ξεπέρασαν τα 3,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 40% σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί πως η τράπεζα πρόσφατα πρόσφερε καλό πρόγραμμα για τους καταθέτες με καλό επιτόκιο. Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο (NII) ανήλθε στα 44,5 εκατ. αυξημένο κατά 63% σε ετήσια βάση και υψηλότερο σε σχέση με  το προηγούμενο τρίμηνο.


Σε placement για 4,5 εκατ. μετοχές προχωρά η Mytilineos, συνολικής αξίας 175 εκατ. ευρώ. Το discount δηλαδή σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής είναι μικρό, ενώ υπενθυμίζεται πως χθες η μετοχή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 38,94 ευρώ. Πωλητές σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι Frenzia LTD και Kilteo LTD, συμφερόντων του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Σημειώνεται πως η ελληνική εταιρεία ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου την πρόθεσή της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, διατηρώντας τις μετοχές της στο ΧΑ και ως έδρα της την Ελλάδα. Τις διαδικασίες για το placement «τρέχουν» οι Citigroup και Morgan Stanley.


Η αγορά σκορπάει χαμόγελα σε όσους επενδυτές είχαν πιστέψει στην αλλαγή πορείας της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών των επιχειρήσεων. Ο στόχος που έδιναν αρκετοί αναλυτές στην αρχή του έτους στις εκθέσεις στρατηγικής, δηλαδή τις 1.500 μονάδες επιβεβαιώθηκε, αλλά οι αναλυτές πλέον για πολλές μετοχές δίνουν υψηλότερες τιμές στόχους και άρα υπάρχει ακόμα περιθώριο ανόδου.

Επιπλέον, η άνοδος έχει στηριχθεί στις μετοχές των τραπεζών και σε επιλεγμένες μετοχές όπως Motor Oil, Coca Cola και μερικές ακόμα. Ένας σημαντικός αριθμός μετοχών έχει μείνει αρκετά πίσω. ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Lamda και αρκετές ακόμα έχουν σημαντική υστέρηση έναντι της ανόδου της αγοράς και με καλά θεμελιώδη δείχνουν πως έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου. Πολλές επίσης μικρομεσαίες εταιρείες με βάση τα κέρδη του 2023 διαπραγματεύονται με χαμηλό δείκτη p/e. Η άνοδος δεν έχει ακόμα περάσει σε όλο το ταμπλό. Θα δούμε κάποια στιγμή ράλι και σε αυτές τις μετοχές;


Τρία γνωστά ονόματα ξεχωρίζουν στους 33 πλειστηριασμούς βιομηχανικών κτιρίων που έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα.

Ο πρώτος πλειστηριασμός που θα γίνει σήμερα αφορά τις εγκαταστάσεις της Αφοί Παπαγιαννάκη Συστήματα Ηλεκτροστατικής Βαφής στα Οινόφυτα, με την τιμή εκκίνησης να φθάνει στα 3,61 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο εκτάσεως 42.709 τετραγωνικών μέτρων στα Οινόφυτα στο οποίο έχει ανεγερθεί βιομηχανικό κτίριο επιφανείας 7.468,37 τετραγωνικών μέτρων.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός, που είναι διπλός, αφορά την Κονσερβοποιΐα Βέροιας η οποία έχει κηρύξει πτώχευση από το 2016.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα γεωτεμάχιο συνολικής έκτασης 35.832 τετραγωνικών μέτρων εντός του οποίου υπάρχει βιομηχανοστάσιο. Ο τρίτος πλειστηριασμός αφορά τέσσερα  ακίνητα της εταιρείας Κομοτέξ, με τιμή εκκίνησης τα 1,99 εκατ.ευρώ. Συγκεκριμένα τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται είναι: ένα γεωτεμάχιο, εμβαδού 14.000 τ.μ. στη ΒΙΟ.ΠΕ. Ξάνθης, ένα γεωτεμάχιο, εμβαδού 3.102 τ.μ. στο Εύμοιρο Ξάνθης, ένα γεωτεμάχιο, εμβαδού 3.240 τ.μ. και άλλο ένα 3.520 τ.μ. στην ίδια περιοχή.


Το ζήτημα της διαδοχής του Jamie Dimon στην επενδυτική τράπεζα JP Morgan δεν είναι πλέον θέμα της επόμενης πενταετίας αλλά διαδικασία που είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας στους μετόχους. Ο 68χρονος Dimon που βρίσκεται στο τιμόνι της JP Morgan από το 2006 είπε ότι το ποιος ή ποια θα τον αντικαταστήσει είναι θέμα του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας και όχι του ιδίου. Ανέφερε επίσης ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η τράπεζα δεν πρόκειται να επαναγοράσει μεγάλη ποσότητα ιδίων μετοχών της, αλλά θα είναι πιο επιθετική με επαναγορές όταν η τιμή της μετοχής της πέσει. Η μετοχή της JP Morgan κερδίζει 15% φέτος και έκλεισε σε νέα ιστορική κορυφή την προηγούμενη εβδομάδα.

Η επενδυτική τράπεζα ανέβασε το guidance για τα καθαρά έσοδα από τόκους φέτος στα $91 δισ. Το πρώτο τρίμηνο τα έσοδα αυτά έφτασαν τα $23,1 δισ. Εκτιμά επίσης οτι θα υπάρξει ανάκαμψη των επιχειρηματικών deals που θα ενισχύσουν τις προμήθειες από τη δραστηριότητα επενδυτικής τραπεζικής στο δεύτερο τρίμηνο με διψήφιο ποσοστό, γύρω στο 15% σε σχέση με την περυσινή επίδοση.


Οι χρηματιστηριακές αγορές, οι επιχειρήσεις που εξορύσσουν ή χρησιμοποιούν χαλκό, πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα αυτή της Νότιας Αφρικής και χιλιάδες εργαζόμενοι σε ορυχεία περιμένουν να μάθουν την απόφαση της μεγαλύτερης εξορυκτικής εταιρείας στον κόσμο. Η BHP (BHP LONDON, SYDNEY, NYSE), η οποία έχει την εταιρική της έδρα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, έχει περιθώριο μέχρι τις 17:00 ώρα Λονδίνου (19:00 ώρα Ελλάδος) για να υποβάλει επίσημη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς της Anglo American plc (AAL LONDON), η οποία εδρεύει εταιρικά στο Λονδίνο, αλλά έχει βαθιές ρίζες στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, το οποίο υπερισχύει εδώ αφού η Anglo American είναι βρετανική επιχείρηση, αν η BHP δεν κάνει την κίνησή της μέχρι αυτή την ώρα, δεν θα μπορεί να κάνει καμία άλλη κίνηση προς την Anglo American για ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα με ό,τι ξέρουμε μέχρι τώρα, η Anglo American έχει ήδη απορρίψει δύο ανεπίσημες προτάσεις εξαγοράς από την μεριά της Αυστραλιανής εταιρείας. Η γενική ιδέα των προτάσεων της BHP είναι η εξής: το τίμημα δεν θα καταβληθεί σε μετρητά αλλά σε μετοχές της ίδιας που θα πάρουν στα χέρια τους οι μέτοχοι της Anglo, ενώ η νέα επιχείρηση θα «διώξει» τις συμμετοχές που έχει σε δύο νοτιοαφρικανικές επιχειρήσεις εξόρυξης πλατίνας και παλλαδίου (Anglo American Platinum, AMS JOHANNESBURG) και σιδηρομεταλλεύματος (Kumba Iron Ore, KIO JOHANNESBURG).

Όπως είχαμε δει στο liberal.gr όταν έγινε γνωστή η πρώτη πρόταση εξαγοράς, η BHP θέλει να αγοράσει την Anglo για να αποκτήσει τα μεγάλα ορυχεία χαλκού που έχει η αγγλική εταιρεία. Σε μία τέτοια περίπτωση, η BHP θα γίνει η μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία χαλκού στον κόσμο, ξεπερνώντας κατά πολύ την κρατική χιλιανή εταιρεία Codelco και την αμερικανική Freeport Mc Moran (FCX NYSE). Είναι όμως διατεθειμένη να πληρώσει ένα τίμημα που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της διοίκησης και των μετόχων της Anglo με κίνδυνο να δυσαρεστήσει τους δικούς της μετόχους;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς Τύπου, το πιθανότερο είναι πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο Mike Henry που διευθύνει την BHP ήλπιζε πως θα μπορούσε να πείσει την διοίκηση και τους μετόχους της Anglo να δεχθούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με στόχο μία φιλική συμφωνία. Από την στιγμή που δεν το κατάφερε, θα προτιμήσει μάλλον να ρισκάρει και να απομακρυνθεί από τον στόχο του τουλάχιστον για έξι μήνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα πράγματα δεν θα αλλάξουν στην Anglo, καθώς η ίδια ανακοίνωσε ένα ευρύ πρόγραμμα εταιρικής αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει αρκετά από αυτά που πρότεινε η BHP.

Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, η Anglo θα «δωρίσει» στους μετόχους την συμμετοχή της στην Anglo American Platinum, θα αποχωρήσει από τον τομέα της εξόρυξης διαμαντιών και εξόρυξης μεταλλουργικού άνθρακα και θα κρατήσει τους τομείς χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος. Αν εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα, τότε σε ενάμιση με δύο χρόνια η Anglo θα είναι μία αρκετά μικρότερη εταιρεία, με έμφαση στην εξόρυξη χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος, η οποία σε πολύ μικρό διάστημα θα γίνει εκ νέου στόχος εξαγοράς, από την BHP ή κάποια άλλη μεγάλη επιχείρηση του χώρου.

Αν καταλαβαίνουμε καλά τι γίνεται, αργά ή γρήγορα τα ορυχεία χαλκού της Anglo American θα περάσουν σε άλλα χέρια. Αύριο θα μάθουμε αν ο Mike Henry θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει από τώρα πως τα χέρια αυτά θα είναι τα δικά του, έστω και με ένα πολύ μεγάλο τίμημα που θα στενοχωρήσει τους μετόχους του.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.