H μεγάλη κίνηση Εξάρχου, Μπάκου και Καϋμενάκη, το «γκάζι» στις τράπεζες και τα projects στο Ελληνικό

Αποφασιστική χαρακτηρίζεται από την αγορά η κίνηση των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου για την Attica Bank. Οι συναντήσεις που είχαν προηγηθεί τις τελευταίες μέρες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είχαν αίσιο τέλος και έτσι ήρθε η καταρχήν «συναντίληψη» για τον οδικό χάρτη που περιλαμβάνει την είσοδο με σημαντικό ποσό ως ιδιώτη επενδυτή της Thrivest στην ΑΜΚ της Attica Bank.

Ο «λευκός καπνός» για την καταρχήν συμφωνία βγήκε χθες το απόγευμα και έτσι αποφάσισαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, με τη σημαντική στήριξη της Τράπεζας της Ελλάδας, να καταλήξουν σε deal. Οι λέξεις, όπως πάντα, έχουν τη δική τους σημασία για αυτό και η «συναντίληψη» αποτελεί το κλειδί για την επόμενη μέρα της Attica Bank.

Δηλαδή, ο κος. Εξάρχου, η κα. Βρεττού και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση, εν ολίγοις την υπερκέραση των εμποδίων και τη δημιουργία ενός πέμπτου ισχυρού τραπεζικού πόλου. Το timing ,δε, της συμφωνίας δείχνει αυτό που από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει η στήλη: Την πίστη των επιχειρηματιών κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τη στιγμή που στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι αγορές ταλανίζονται από την τραπεζική κρίση (Credit Suisse, Silicon Valley Bank και Signature Bank), στην Ελλάδα όλα δείχνουν πως δημιουργείται ένας σταθερός και ισχυρός πέμπτος τραπεζικός πόλος. Ο οποίος με ισχυρούς επενδυτές θα προχωρήσει στην επόμενη μέρα και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και εν γένει της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Νεότερα, προσεχώς…


Ο τραπεζικός κλάδος ανέκαμψε περαιτέρω, χθες, καθώς μειώθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών μετά τη συμφωνία UBS-CS. Η Moody’s σε έκθεσή της σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν υψηλότερη κερδοφορία το 2023 έναντι του 2022 και κυρίως στο πρώτο εξάμηνο.

Αναφέρει, επίσης, πως το μισό περίπου επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών είναι σε κρατικά ομόλογα που διατηρούνται μέχρι τη λήξη.

Από αυτά υπάρχουν κάποιες ζημιές αν και μετριάζονται λόγω κινήσεων αντιστάθμισης. Η ρευστότητα είναι καλή και τα έσοδα από τόκους και έχει γίνει σημαντική μείωση στα κόκκινα δάνεια. Ο σταθμισμένος μέσος δείκτης NPΕ για τις 4 συστημικές είναι στο 6,3% το 2022 από 10% που ήταν το 2021 και 49% τον Δεκέμβριο του 2016. Λόγω επιτοκίων και πληθωρισμού ίσως η μείωση στο μέλλον να μην μπορεί να είναι μεγάλη.

Όμως οι τράπεζες έχουν ρεαλιστικούς στόχους, όπως π.χ. η Πειραιώς περιμένει μικρότερο δείκτη από 6% και η Alpha Bank 7%. Από την άλλη, η Optima Bank σε έκθεσή της για τον κλάδο επαναλαμβάνει τη θετική μακροπρόθεσμη στάση της, αλλά λόγω της πρόσφατης αναταραχής διατηρεί βραχυπρόθεσμα στάση αναμονής, καθώς η ορατότητα στο παγκόσμιο περιβάλλον είναι χαμηλή.

Μετά το πρόσφατο sell off, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη 0,53x P/TBV23e, ή με discount 28% σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της Ν.Α. Ευρώπης, αναφέρει η Optima και τονίζει πως μετά τις νέες εκτιμήσεις όλων των τραπεζών για το 2023, θα αναθεωρήσει τις αξιολογήσεις, τις εκτιμήσεις και τις τιμές-στόχους.


 Η δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς προς τους μετόχους της Attica Group ξεκίνησε χθες με τιμή 1,8550 ευρώ. Η τιμή είναι υψηλότερη (πέριξ των 2,40 ευρώ) και αναμένεται και άλλη δημόσια πρόταση, λόγω της συμφωνίας με την STRIX. Αυτό μάλιστα αναφέρεται και στο ενημερωτικό που δημοσιεύτηκε για τη δημόσια πρόταση.

Λέει δηλαδή η Πειραιώς πως έχει η ΜΙG αποδεχθεί πρόταση της STRIX Holding ομολογιούχο - κάτοχο του συνόλου των ομολογιών α) του από 14.05.2021 κοινού ομολογιακού δανείου έκδοσης της MIG και β) του από 31.07.2017 μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έκδοσης της MIG, για την ανταλλαγή του συνόλου των ως άνω ομολογιών κυριότητός της και έκδοσης της MIG, με το σύνολο της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής της MIG στην Εταιρεία, ήτοι 22.241.173 μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10,31%  του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, τις οποίες κατέχει άμεσα η MIG, και του συνόλου των μετοχών της κατά 100% θυγατρικής «MIG SHIPPING S.A.», η οποία κατέχει 149.072.510 μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 69,07% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.

Έχει λάβει έγκριση από τη Γενική Συνέλευση και αναμένεται η απαιτούμενη έγκριση της συναλλαγής από την αρμόδια αρχή ανταγωνισμού. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, η «STRIX Holdings L.P.» θα καταστεί υπόχρεη σύμφωνα με το νόμο προς υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Η δημόσια πρόταση μάλιστα θα γίνει κοντά στα 2,60 ευρώ. Μάλιστα, χθες κινήθηκε έντονα ανοδικά και η ΑΝΕΚ, η οποία πρόκειται να συγχωνευτεί με την Attica και η Πειραιώς αναφέρει στο ενημερωτικό ότι στηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας και την απόφαση της διοίκησης της να συγχωνευτεί με την ΑΝΕΚ.


Σημαντική άνοδο έχει καταγράψει από την αρχή του έτους η μετοχή της ΕΧΑΕ και η πρόσφατη διόρθωση της αγοράς μάλλον έδωσε ευκαιρία σε κάποιους να τοποθετηθούν σε καλύτερες τιμές. Επιπλέον βλέπουμε πως οι όγκοι των συναλλαγών έχουν μειωθεί και δεν υπάρχουν οι μεγάλοι πωλητές που υπήρχαν παλαιότερα.

Η στήλη έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στις κινήσεις του CEO, Γιάννου Κοντόπουλου, να φέρει περισσότερες δουλειές και να βελτιώσει και την αξιοπιστία του Χ.Α. και τα αποτελέσματα.

Τη Δευτέρα βρέθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ και μίλησε για την ανανέωση της αγοράς, τις προοπτικές του Χ.Α. και τα οφέλη που έχει η εισαγωγή μίας εταιρείας. Δεν είναι εύκολο από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάξει μία αντίληψη που δυστυχώς κυριαρχούσε για πολλά χρόνια, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί θετική η προσπάθεια του κ. Κοντόπουλου και βέβαια υπάρχει και κυβερνητική διάθεση για αναβάθμιση της αγοράς. Πρέπει να αυξηθούν οι εισαγωγές και να μπουν μεγάλες εταιρείες προκειμένου να έρθουν περισσότεροι μεγάλοι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι.


Δύσκολα θα αμφισβητούσε κανείς ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες. Η μία είναι αυτή του ΟΣΕ και η άλλη εκείνη που προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί. Στη δεύτερη, λοιπόν, κατηγορία ανήκει το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο όπου δρομολογείται η ανάπτυξη δικτύου 5G.

Για το σκοπό αυτό, το ταμείο Φαιστός, που ανήκει στο Υπερταμείο, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (ΘΕΚ) με στόχο να διερευνηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης 5G στο μεγαλύτερο logistics center της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο ως επένδυση θα είναι ύψους 15 εκατ. ευρώ. Θα προηγηθεί, βέβαια, η συνεργασία των δύο εταιρειών με αντικείμενο την ανάπτυξη και λειτουργία ιδιωτικού δικτύου και την παροχή υπηρεσιών ICT στον κλάδο των logistics στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.

Το εμπορευματικό κέντρο θα έχει έκταση 300 χιλ. τετραγωνικών μέτρων και η αυτοματοποίηση των λειτουργιών του θα επιτρέψει την ταχύτερη διακίνηση και διανομή προϊόντων. Σκοπός της συνεργασίας ανάμεσα στη ΘΕΚ και τις Συμμετοχές 5G είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες του 5G σε μία εγκατάσταση, όπως ένα εμπορευματικό κέντρο, η ύπαρξη εμπορικού ενδιαφέροντος και ο βαθμός της επενδυτικής ελκυστικότητας ενός ψηφιακού project τέτοιας κλίμακας.


Μεγάλα έργα 600-650 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο Ελληνικό. Σε αυτά ανήκουν η θεμελίωση του πρώτου οικιστικού «πράσινου» ουρανοξύστη Riviera Tower (επένδυση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ μαζί με την κατασκευή), το κτίριο των 4 σωματείων ΑμεΑ που θα παραδοθεί αρχές φθινοπώρου και σημαντικά έργα υποδομών, όπως η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Για να γίνουμε σαφέστεροι, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες θεμελίωσης του υψηλότερου στη Μεσόγειο και πρώτου στην Ελλάδα «πράσινου» παραθαλάσσιου οικιστικού ουρανοξύστη 200 μέτρων που υλοποιούνται από την κοινοπραξία Bouygues - Intrakat. Η ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος των εργασιών, δηλαδή η θεμελίωση στο τμήμα κάτοψης του Πύργου, θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο.

Όσον αφορά στο εμβληματικό έργο της υπογειοποίησης της Λεωφ. Ποσειδώνος, που υλοποιεί η Αβαξ, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς για την κατασκευή υπόγειας διαδρομής μήκους 1,5 χλμ. σε κάθε ρεύμα, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η σήραγγα, η οποία θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2024.


H αναταραχή στις αγορές μπορεί να κάνει τη δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αν μετριάσει τη ζήτηση και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde. Ενώ επενδυτές και τραπεζίτες ανησυχούν για τους κινδύνους μιας τραπεζικής κρίσης, η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι αναταράξεις στις αγορές δεν θα σταθούν εμπόδιο στη μάχη της να δαμάσει τον πληθωρισμό, αλλά μπορεί να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.

Πρόκειται  για την αναφορά της Lagarde στο γεγονός ότι τόσο τα υψηλότερα επιτόκια, όσο και οι ανησυχίες στον τραπεζικό τομέα τείνουν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, να αποθαρρύνουν τον δανεισμό και να μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η ΕΚΤ ανέβασε το καταθετικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την περασμένη Πέμπτη στο 3% και η Lagarde επιβεβαίωσε σε ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού από μόνες τους δικαιολογούν περαιτέρω άνοδο του κόστους χρήματος. Η αγορά έχει μετριάσει τις προσδοκίες της για το πόσο υψηλά θα οδηγήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο η ΕΚΤ φέτος, βλέποντάς το στο 3,1% από 4% μόλις πριν δύο εβδομάδες.

Η Lagarde δήλωσε πως οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι ανθεκτικές και πως η έκθεσή τους στην Credit Suisse είναι στα εκατομμύρια ευρώ και όχι στα δισεκατομμύρια. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι πρέπει να προετοιμαστούν για χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και χαμηλότερους όγκους πιστοδοτήσεων.


Τα λάθη που οδήγησαν στην καταστροφή την πασίγνωστη πλέον Silicon Valley Bank είναι λίγο πολύ γνωστά. Οι επενδύσεις σε ομόλογα μακράς διαρκείας έχασαν μεγάλο μέρος της αξίας τους μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Fed και οδήγησαν την τράπεζα σε μεγάλες ζημιές όταν αναγκάστηκε να τα πουλήσει για να αποκτήσει ρευστότητα.

Η ρευστότητα αυτή ήταν αναγκαία λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησης που αντιμετώπισαν πολλοί πελάτες της που δεν μπορούσαν πλέον να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές. Εκτός αυτών, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η διοικητική ανεπάρκεια, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες οι εποπτικές αρχές είχαν ήδη εντοπίσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της.

Σύμφωνα όμως με τον Steve Maletzky, ανώτατο στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας William Blair & Co., αυτό που προκάλεσε την κατάρρευση της τράπεζας και έφερε μαζί και την αναστάτωση στις διεθνείς αγορές ήταν κάτι άλλο, πολύ πιο απλό.

Ήταν το γεγονός πως η διοίκηση δημοσιοποίησε την ανάγκη της τράπεζας για νέα κεφάλαια πριν βρει τους επενδυτές που θα της τα έδιναν. Όπως, πολύ σωστά, επισημαίνει σε δήλωσή του στο Bloomberg ο Αμερικανός χρηματιστής, η SVB έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση και μετά να ενημερώσει τις αγορές και την κοινή γνώμη.

Η πρόωρη δημοσιοποίηση της δύσκολης κατάστασης στην οποία είχε βρεθεί η τράπεζα υπονόμευσε την προσπάθειά της να αντλήσει κεφάλαια και τελικά την καταδίκασε σε αποτυχία, με τα γνωστά αποτελέσματα. Η SVB είχε ενημερώσει τότε το κοινό πως είχε ήδη εξασφαλίσει 500 εκατομμύρια δολάρια από έναν μεγάλο επενδυτή, και αυτό έκανε αμέσως τις αγορές να αντιληφθούν πως δεν μπορούσε να βρει εύκολα τα υπόλοιπα 1,75 δισεκατομμύρια που της έλειπαν.

Ύστερα από τον καταστροφικό χειρισμό της υπόθεσης από την Silicon Valley Bank και τους συμβούλους της, ο Maletzky και άλλοι αναλυτές μιλώντας στο Bloomberg, εκτιμούν πως από εδώ και στο εξής οποιαδήποτε προσπάθεια τράπεζας να αναζητήσει χρηματοδότηση θα χαρακτηρίζεται από άκρα μυστικότητα.

Οι ίδιοι προσθέτουν πως οι σχετικές ανακοινώσεις λογικά θα γίνονται μόνο αφού μια τράπεζα θα έχει ήδη οριστικά εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση. Το διεθνές πρακτορείο μας υπενθυμίζει πως η τακτική αυτή χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 -2009, όπου οι περισσότερες κεφαλαιακές ενισχύσεις έγιναν μέσω ιδιωτικών συναλλαγών, με τις σχετικές ανακοινώσεις να ακολουθούν την ολοκλήρωση και την υπογραφή των σχετικών συμφωνιών. Επομένως, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν το επόμενο διάστημα πληροφορηθούμε εκ των υστέρων τις λεπτομέρειες χρηματοδοτικών συμφωνιών με πρωταγωνιστές τράπεζες και ειδικότερα μικρές και μεσαίες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.