Black Box: Τα στοιχήματα του Κόκκαλη, οι συστάσεις της Eurobank, το ενδιαφέρον για Πλαστικά Θράκης και το «σίριαλ» εξαγοράς τράπεζας

Μια σειρά κινήσεων που πέρασαν από αναχρηματοδοτήσεις, μεταβιβάσεις εταιρικών μεριδίων,  πώλησης περιουσιακών στοιχείων και άλλων επιχειρηματικών κινήσεων, οι οποίες όπως μαθαίνει η στήλη θα έχουν και συνέχεια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική, ο Σωκράτης Κόκκαλης φαίνεται ότι χτίζει το δικό του επενδυτικό fund, με συσσώρευση μετρητών που υπολογίζονται πλέον σε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, και δυνατότητα μόχλευσης.

Από τη μια πλευρά η Intracom Holdings που οι πληροφορίες της αγοράς την θέλουν να αποτελεί το βασικό επενδυτικό όπλο για νέες δραστηριότητες με έμφαση στο real estate, τη ναυτιλία, την τεχνολογία αλλά ακόμη και τα κόκκινα δάνεια και από την άλλη η Intralot με αιχμή του δόρατος την αμερικανική θυγατρική, αποτελούν τους πυλώνες ανάπτυξης των συμφερόντων Κόκκαλη.

Η Intralot Inc έκανε την έκπληξη με την αναχρηματοδότηση ομολογιακού 254 εκατ. δολαρίων ,τρία χρόνια νωρίτερα από τη λήξη του, με δανειακή σύμβαση που της ανοίγει ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή 50 εκατ. δολ για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών αναγκών, ενώ με βάση τα επιτόκια το ετήσιο όφελος για την εταιρεία υπερβαίνει τα 5 εκατ. δολάρια.

Με βάση τα παραπάνω η Fitch Ratings την αναβάθμισε σε CCC+ λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του ποσοστού της Intralot σε 100% στην αμερικανική θυγατρική, πλήρως χρηματοδοτούμενη από ίδια κεφάλαια μετά την αύξηση.

Το επόμενο διάστημα η αγορά, αλλά και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι πλούσιο σε κινήσεις και deal από την πλευρά Κόκκαλη και από την Intracom ,αλλά και την Intralot. Κινήσεις που θα κάνουν πιο ξεκάθαρο το σχεδιασμό, αλλά και τις προοπτικές των δύο πυλώνων ανάπτυξης και θα οριοθετήσουν τους τομείς δραστηριότητας. Οι πρώτες ειδήσεις για την ελληνική αγορά αναμένονται εντός του Σεπτεμβρίου…

---

Η Πλαίσιο είναι από τις εμπορικές που μάλλον είναι από τις πιο φθηνές στον κλάδο της. Πρόσφατα έγραψε και νέο χαμηλό 20 μηνών, ενώ το γεγονός ότι έχει καθηλωθεί σε… χαμηλές πτήσεις, είχε προκαλέσει και ερωτήματα μετόχων προς τη διοίκηση κατά τη γενική συνέλευση που είχε γίνει λίγους μήνες πριν. Φαίνεται πως η διοίκηση δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει τους επενδυτές για το story, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει με τον πόλεμο και τις τιμές. Έτσι δεν βγαίνουν αγοραστές στη μετοχή. Είχε πει όμως ότι δουλεύει το θέμα της διασποράς και το κομμάτι της επικοινωνίας με τους μετόχους. Το εξάμηνο αναμένεται λίγο πιεσμένο και το ενδιαφέρον στρέφεται στις ταμειακές ροές, καθώς έχει και κάποιες επενδύσεις να χρηματοδοτήσει. Όμως οι δείκτες της μετοχής είναι καλοί (p/bv 0,75 φορές και p/e 2021 8,4 φορές).

---

Μετά τη σημαντική ανάκαμψη της αγοράς από τα χαμηλά και την προσέγγιση και πάλι των 900 μονάδων, με αποτέλεσμα να γυρίσει θετικός ξανά ο Γενικός Δείκτης, οι αναλυτές της Eurobank Equities γίνονται περισσότερο επιφυλακτικοί και συστήνουν στους επενδυτές να «πάρουν λίγες μάρκες από το τραπέζι». Θεωρoύν πως η κίνηση αποδίδεται στην εκτίμηση ότι κορύφωσε ο πληθωρισμός, ειδικά στις ΗΠΑ, ενώ η κίνηση έγινε με χαμηλό όγκο και περιορισμένη συμμετοχή. Επίσης η κίνηση του τραπεζικού κλάδου αποδίδεται και στα ισχυρά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που συνοδεύτηκαν από ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων των διοικήσεων. Δεν αποκλείει όμως να επιδεινωθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά και στο πρώτο του επόμενου έτους, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στην τροφοδοσία του αερίου. Έτσι συστήνει μείωση θέσεων, αλλά παραμένει θετική και προτιμά μετοχές με καλά μερίσματα (ΟΠΑΠ, Motor Oil), μετοχές με θετικό momentum στα κέρδη (Μυτιληναίος, διυλιστήρια) και μετοχές με περιορισμένο κίνδυνο υποχώρησης των κερδών (ΟΠΑΠ).

---

Στην επικείμενη δημοσίευση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου απέδιδαν στελέχη της αγοράς την ξαφνική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος επί της μετοχής της Πλαστικά Θράκης. Κάποιοι τεχνικοί αναλυτές, σημείωναν πως έγινε η κίνηση την κατάλληλη ώρα,  καθώς κινδύνευε να σπάσει τα 4 ευρώ και να γυρίσει αρκετά χαμηλότερα. Ωστόσο, η πορεία των αποτελεσμάτων αναμένεται καλή, με τη διοίκηση να έχει ήδη δώσει εκτίμηση για κέρδη προ φόρων 25 εκατ. ευρώ από τη βασική δραστηριότητα και ενώ είχε και 4,3 εκατ. ευρώ κέρδη το πρώτο τρίμηνο από μη βασική δραστηριότητα, άρα σύνολο κοντά στα 30 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη θα είναι μειωμένα έναντι του 2021, αφού η πανδημία έχει υποχωρήσει και δεν παράγει μεγάλο τζίρο από μάσκες. Όμως με την αποτίμηση κάτω από  180 εκατ. ευρώ και με την προοπτική κάποιας θετικής αναφοράς από τη διοίκηση, η μετοχή κινήθηκε ανοδικά κατά 2%.

---

H Τράπεζα Κύπρου έχει αποκρούσει τρεις προτάσεις εξαγοράς από την αμερικανική εταιρεία private equity Lone Star με το διοικητικό της συμβούλιο να κρίνει ότι η τελευταία προσέγγιση που προσέφερε 674 εκατ. ευρώ υποτιμά την τράπεζα και τις προοπτικές της.

Η τελευταία προσφορά της Lone Star ήταν στα 1,51 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά. Οι πρώτες δύο έλαβαν χώρα τον Μάιο και η τελευταία εκδηλώθηκε στις 8 Ιουλίου και το ΔΣ της τράπεζας την απέρριψε στις 22 Ιουλίου. Σύμβουλοι της Tράπεζας Κύπρου είναι η Goldman Sachs και η HSBC.

H μετοχή της σημείωσε κέρδη 8% στα 1,27 ευρώ τη Δευτέρα, προσθέτοντας στα κέρδη 8,8% της προηγούμενης εβδομάδας. Η μετοχή της έχει σημειώσει άνοδο 20% μέχρι στιγμής φέτος.

Το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, με δίκτυο 86 καταστημάτων στην Κύπρο, έθεσε μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους τον Φεβρουάριο και τους αναθεώρησε τον Μάιο. Η Τράπεζα στοχεύει σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% το 2024 και στη διανομή μερίσματος από το 2023.  

---

Ο πληθωρισμός έχει πλήξει σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις κυβερνήσεις, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σε κάθε χώρα βλέπουμε και έναν διαφορετικό τρόπο αντίδρασης στην σημαντική αύξηση του κόστους διαβίωσης. Στην Νότιο Κορέα λοιπόν, ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις αποφάσισαν να προσπαθήσουν να ρίξουν τις τιμές βασικών τροφίμων ή έτοιμων φαγητών.

Έτσι, όπως μαθαίνουμε από το Reuters και το Bloomberg, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο «πόλεμος του κοτόπουλου». Το δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα λιανικής πώλησης της χώρας, το Homeplus, ξεκίνησε μία προσπάθεια προσέλκυσης πελατών προσφέροντας τηγανητό κοτόπουλο σε τιμή ευκαιρίας. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η τιμή είναι πραγματικά πολύ χαμηλή, σχεδόν κατά 60% φθηνότερη από αυτήν που χρεώνουν τα πάρα πολλά μικρά μαγαζιά της χώρας. Το κοτόπουλο είναι από τα πιο βασικά είδη διατροφής των Νοτιοκορεατών και η σημαντικότατη αύξηση της τιμής του είχε αρχίσει να ενοχλεί πολύ κόσμο.

 Όπως είναι φυσικό, κάποια άλλα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης αποφάσισαν να απαντήσουν και άρχισαν τις δικές τους αντίστοιχες προσφορές σε τηγανητά κοτόπουλα, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους έχουν αρχίσει τις προσφορές σε βασικά είδη διατροφής, προσπαθώντας και αυτοί να κερδίσουν νέους πελάτες. Η αντίδραση των καταναλωτών είναι πολύ θετική, με μεγάλες ουρές να σχηματίζονται έξω από τα καταστήματα της Homeplus. Εδώ υπάρχει βέβαια ένα μικρό πρόβλημα αφού τα καταστήματα της αλυσίδας δεν έχουν την δυνατότητα να τηγανίσουν αρκετά κοτόπουλα για να ικανοποιήσουν την ζήτηση, με αποτέλεσμα πολλοί πελάτες να αποχωρούν απογοητευμένοι ύστερα από αναμονή μεγάλης χρονικής διάρκειας. Η τιμή είναι όμως τόσο χαμηλή που οι ουρές εξακολουθούν να εμφανίζονται σε καθημερινή βάση, παρά το γεγονός πως η γεύση δεν εφάμιλλη των κοτόπουλων που ετοιμάζουν τα αναρίθμητα οικογενειακά μαγαζιά που έχουν κατακλύσει την χώρα.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πολύ απλό: θα μπορέσουν αυτές οι ενέργειες των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης να πλήξουν τον πληθωρισμό και να ανακουφίσουν τους πολίτες της χώρας; Δεν είναι εύκολο να πούμε τόσο γρήγορα, αλλά όπως έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι ένα αρκετά δύσκολο έργο. Αυτό που είναι μάλλον εύκολο να πούμε, συμφωνώντας με την άποψη των αναλυτών  του Reuters, είναι πως όσο πιο πολύ κρατήσει ο πόλεμος του κοτόπουλου και οι άλλες προωθητικές ενέργειες, τόσο περισσότερο θα πληγούν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, όπως έχουμε ήδη δει στην περίπτωση των αμερικανικών σούπερ μάρκετ που αναγκάστηκαν να αρχίσουν τις μεγάλες προσφορές καθώς βρέθηκαν ξαφνικά με πολύ μεγάλα αποθέματα στις αποθήκες τους. 

---

Ο ιδρυτής του Telegram, Pavel Durov, παρουσίασε την ιδέα για ένα νέο marketplace όπου οι χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν «έξυπνα συμβόλαια τύπου NFT» για να μεταφέρουν ονόματα χρηστών στην εφαρμογή. Το blockchain TON που σχεδιάστηκε από τον Durov είναι πιθανό να φιλοξενήσει το νέο αυτό χαρακτηριστικό, είπε ο ίδιος. «Φανταστείτε πόσο επιτυχημένο θα μπορούσε να είναι το Telegram με τους 700 εκατομμύρια χρήστες του αν βάζαμε σε δημοπρασία τα δεσμευμένα @ ονόματα χρηστών, τις ομάδες και τους συνδέσμους καναλιών», ανέφερε ο Durov.  «Εκτός από τα εκατομμύρια των συναρπαστικών διευθύνσεων (t.me όπως @storm ή @royal), όλα τα ονόματα χρήστη με τέσσερα γράμματα θα μπορούσαν να διατεθούν προς πώληση» δήλωσε ο ιδρυτής του Telegram.

Η τιμή διαπραγμάτευσης του κρυπτονομίσματος TON εκτινάχθηκε περίπου 10% μετά την αποστολή του μηνύματος από τον Durov.  Ο Durov κοιτάζει το blockchain TON, το οποίο σχεδίασε, για να φιλοξενήσει αποκεντρωμένες πωλήσεις ονομάτων χώρου. Ανέφερε χαρακτηριστικά την επιτυχία μιας πρόσφατης δημοπρασίας  που διεξήχθη για ονόματα τομέων και πορτοφολιών, συμπεριλαμβανομένου του «wallet.ton» που πωλήθηκε για 215.250 Toncoin (περίπου 260.000 $) και του casino.ton για περίπου 244.000 $.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Διαβάστε Περισσότερα