Black Box 6/6/2019

Black Box 6/6/2019

- Η πιο ελπιδοφόρα και θετική πτυχή της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας είναι ότι επισημαίνει πως απομένουν ένα-δύο βήματα για την εξάλειψη των κεφαλαιακών περιορισμών. Οι δανειστές για πρώτη φορά θεωρούν εφικτό κάτι τέτοιο εφόσον επιστρέψει η οικονομική σταθερότητα. Η είδηση έχει ειδική βαρύτητα γιατί η άρση των capital controls ανοίγει το δρόμο για νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας καθώς είναι καθοριστικός καταλύτης οικονομικών εξελίξεων.

- Όσο η οικονομία προσεγγίζει το λεγόμενο investment grade ομαλοποιούνται και διευκολύνονται οι συνθήκες για να επιδιώξουν οι τράπεζες κεφαλαιακή ενίσχυση, κατ'' αρχήν με ομολογιακές εκδόσεις. Ταυτόχρονα διευκολύνεται η έγκριση του λεγόμενου ιταλικού μοντέλου για την υποβοήθηση των τιτλοποιήσεων, το οποίο είναι αναγκαίο για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των NPLs.

- Κατά τα άλλα η έκθεση των δανειστών μας μαύρισε την καρδιά. Οι διατυπώσεις είναι κομψές π.χ. «η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση». Ωστόσο, οι επισημάνσεις για την ποιότητα των κεφαλαίων είναι ανησυχητικές. Στο τέλος του 2018, αναφέρεται χαρακτηριστικά, τα κεφάλαια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έφθαναν τα 25,9 δισ. και από αυτά ο αναβαλλόμενος φόρος έναντι του κεφαλαίου CET 1 αντιπροσωπεύει το 60,8%. Δηλαδή τα πραγματικά κεφάλαια είναι 10,8 δισ. Τα υπόλοιπα είναι λογιστικά.

- Ιδιαίτερα σοβαρή και η επισήμανση ότι οι τράπεζες βασίζονται κυρίως στην εσωτερική τους ικανότητα να δημιουργούν κεφάλαια, η οποία αποδυναμώθηκε περαιτέρω λόγω της χαμηλής κερδοφορίας αλλά και λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού που διαθέτουν.

- Ενδιαφέρουσα (και προφανώς σκόπιμα ασαφής) η επισήμανση της έκθεσης πως τα σχέδια αναδιάρθρωσης που εφαρμόζονται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ενδέχεται να απαιτήσουν ορισμένες αλλαγές τόσο στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά το ΤΧΣ, όσο και σε εκείνο που αφορά τις συμφωνίες-πλαίσιο στις σχέσεις μεταξύ ταμείου τραπεζών.

- Η παραπάνω επισήμανση οδηγεί στο συμπέρασμα πως έχουν κατατεθεί στις αρχές κάποια αιτήματα για να αντιμετωπιστούν νομικά κυρίως αλλά όχι μόνον ζητήματα, που μπλοκάρουν σχεδιασμούς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

- Άσχετο αλλά ουσιαστικό: Φαίνεται πως υπάρχει στο παρασκήνιο εντυπωσιακή είδηση από τον τραπεζικό κλάδο. Το ζήτημα είναι ότι οι εξελίξεις ακόμα δεν έχουν ακόμη λάβει κατεύθυνση.