Black Box 5/7/2019

Black Box 5/7/2019

- Για συνεδρίαση χωρίς αμερικάνους (4η Ιουλίου χθες) και με αποκοπή μερισμάτων από μεγάλα μαγαζιά το ΧΑ κινήθηκε εντυπωσιακά καλά, δείχνοντας τη δύναμη που έχει η αγορά. Μετά από πολύ καιρό η συγκυρία για το Χρηματιστήριο είναι θετική, αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να ανεβαίνουν μετοχές εταιριών με αρνητικά ίδια κεφάλαια υπάρχει μεγάλη απόσταση.

- Η άνοδος του ΧΑ το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ενεργοποίησε δυνάμεις που μέχρι πρότινος κρατούσαν αποστάσεις από την αγορά. Στις χρηματιστηριακές λένε πως άρχισαν πάλι -λίγο έστω- να χτυπάνε τα τηλέφωνα, ακούν ξεχασμένες φωνές από το παρελθόν και δέχονται εντολές αγοράς για την περιφέρεια. Συνήθως όταν ενεργοποιείται η συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών, η αγορά πλησιάζει την κορυφή.

- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν traders και θεσμικοί που έχουν κέρδη στα χαρτοφυλάκια τους και θα επιχειρήσουν να πάρουν κέρδη αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για πολιτική αλλαγή. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμες κινήσεις δεν αλλάζουν το momentum της αγοράς. Σίγουρα πάντως είναι πιο ασφαλές οι επενδυτές να επιλέγουν μετοχές που πίσω τους έχουν σοβαρές εταιρίες με ουσία και πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές.

- Η ειδησεογραφία θέλει τον ΟΤΕ να δέχεται προτάσεις ενδιαφερόμενων για να πουλήσει τη θυγατρική του στη Ρουμανία. Αν και διεθνώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν είναι στη μόδα, ο ΟΤΕ αν απαλλαγεί από τη «μαύρη τρύπα» της Ρουμανίας θα βελτιώσει αισθητά τις οικονομικές επιδόσεις του οργανισμού.

- Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να κατατεθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι προσφορές για την ενοικίαση νέου κτιρίου.

- Αν τελικά επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και έχουμε πολιτική αλλαγή, στην αγορά κυκλοφορεί ότι το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο θα αντικατασταθούν οι επικεφαλής σε Υπερταμείο, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και φυσικά Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς λήγει και η θητεία της διοίκησης.

- Επίσης τελευταία κυκλοφορούν στην αγορά πληροφορίες ότι στις προθέσεις της ΝΔ είναι να συνεχίσει την πρωτοβουλία που είχε πάρει και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που όμως τη διέκοψε, ώστε να αλλάξει ο εξευτελιστικός νόμος που ισχύει για τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και επί της ουσίας θεσπίστηκε για να αποκλειστούν από τα συμβούλια Έλληνες. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ορθολογικοποίηση των σχετικών διατάξεων με τη συναίνεση φυσικά των θεσμών.

- Φαινομενική είναι η ηρεμία που επικρατεί στο μέτωπο των τραπεζών καθώς κυοφορούνται διάφορες εξελίξεις.