Black Box 27/9/2019

Black Box 27/9/2019

- Αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, η αγορά παρακολουθεί live τη διάλυση δύο εισηγμένων εταιρειών. Η Folli Follie κάθε 2-3 εβδομάδες χάνει κι ένα κομμάτι. Η Creta Farms μεταθέτοντας συνέχεια τη Γενική της Συνέλευση απομακρύνει την ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα τη διατηρήσει σε ζωή. Και το χειρότερο είναι ότι τόσο η Folli Follie, όσο και η Creta Farm, οδηγούνται στη διάλυση εξαιτίας των βασικών τους μετόχων.

- Κι επειδή μπορεί να σας ξέφυγε, ενώ κάτι τέτοια πρέπει να καταγράφονται και για ιστορικούς λόγους, όπως κατήγγειλε ο Κ. Δομαζάκης για τη χθεσινή συνέλευση, «ο κ. Εμ. Δομαζάκης φοβούμενος την υποβολή μηνύσεως και τη διαδικασία αυτοφώρου έσπευσε να εξαφανιστεί σκαρφαλώνοντας την καρότσα φορτηγού αυτοκινήτου μεταφοράς χοίρων».

- Πιστωτικά αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες η πτώχευση της Thomas Cook λέει η Moody''s και υπολογίζει πως η έκθεση των τραπεζών σε επιχειρήσεις καταλυμάτων/εστίασης ανέρχεται στο 10,8%. Με την ευκαιρία σημειώστε πως την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης ήταν στην Αθήνα και έκαναν τις ετήσιες επισκέψεις τους στις τράπεζες που καλύπτουν. Για την ατζέντα των θεμάτων δεν χρειάζεται να ασχοληθεί η στήλη γιατί οι αναγνώστες μπορούν εύκολα να τη φανταστούν.

- Πάμε τώρα σε δύο ειδήσεις και μία νέα τάση, αρχίζοντας από τις ειδήσεις. Η στήλη δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί η δουλειά που συζητά από κοινού με το Farallon για τη ΜΙG, αλλά η Οak Hill ενδιαφέρεται και ψάχνεται και για άλλα deal στην ελληνική αγορά.

- Τα νεότερα από τη μεγαλύτερη δουλειά που συζητείται αυτή την περίοδο στη χώρα, δηλαδή το project του Ελληνικού. Εντείνονται οι διεργασίες για την αύξηση κεφαλαίου της Lamda. Υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον όμιλο Βασιλάκη να εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετέχει στην αύξηση ως anchor investor, με μια συμμετοχή δίπλα σε αυτήν της οικογένειας Λάτση, του Π. Γερμανού και του Β. Κάτσου. Τίποτε δεν θεωρείται κλεισμένο ως προς την ενδεχόμενη συμμετοχή του όμιλο Βασιλάκη, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό, αν τελικά η οικογένεια Βασιλάκη προχωρήσει, αυτό να πραγματοποιηθεί μέσω κάποιας από τις εταιρίες του ομίλου.

- Κι αφού τελειώσαμε από τις ειδήσεις πάμε στην νέα τάση. Η κυβέρνηση έχει κάνει μια «ζημιά»: Κινητοποιήθηκε ιδιαίτερα για επενδύσεις, προσπαθεί να ανοίξει νέες business, μιλάει τη «γλώσσα» που περιμένουν οι επενδυτές, η εικόνα των κυβερνητικών στελεχών παραπέμπει σε δυτικό κράτος κλπ. Όλα αυτά κάνουν διάφορα αμερικανικά κυρίως funds που δεν έχουν ασχοληθεί ως τώρα με την Ελλάδα, να πιστεύουν ότι έχουν να κάνουν με μια φυσιολογική χώρα.

- Κι επειδή η βασική δουλειά σε αυτή τη φάση που τραβάει ξένους επενδυτές είναι τα κόκκινα δάνεια δημιουργούνται διαθέσεις για ψηλά μπινταρίσματα. Αυτό προς το παρόν είναι καλό για τις τράπεζες, αλλά η χώρα δεν έχει αλλάξει μέσα σε τρεις μήνες. Όταν οι επενδυτές βρεθούν απέναντι σε πολεοδόμους, δικηγόρους, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους ανάλογους, θα διαπιστώσουν ότι τα χρονοδιαγράμματα ανατρέπονται για πλάκα. Τότε θα αρχίσουν να σκέπτονται ότι πλήρωσαν ακριβά και αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για την οικονομία, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για την κοινωνία.