Black Box 25/2/2019

Black Box 25/2/2019

- Έχουμε και λέμε: Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, μόνο συμφωνία δεν είναι. Έχει πολλά κενά, δεν έχουν "φωτιστεί" ακόμη κρίσιμα σημεία της και εκτός απροόπτου περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα να πάει στη βουλή το νομοσχέδιο προκειμένου να δούμε το κείμενο και να καταλάβουμε που πατάμε και που βρισκόμαστε. Επιπλέον την Τετάρτη ανακοινώνεται η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η έκθεση θα είναι σε γενικές γραμμές θετική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν αιχμές και υποδείξεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. για τα κόκκινα δάνεια. Άλλο όμως οι αστερίσκοι και οι επισημάνσεις και άλλο τα σενάρια καταστροφής. Και σίγουρα δεν συζητάμε για το δεύτερο.

- Και επειδή πρόκειται για εβδομάδα-θρίλερ, ολοκληρώνεται την Παρασκευή το βράδυ με τις ανακοινώσεις της Moody''s για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά καθορίζουν ουσιαστικά και το αν η Ελλάδα θα βγει τον Μάρτιο στις αγορές με δεκαετές ομόλογο. Και επειδή λίγο-πολύ κάποια πράγματα φαίνεται να είναι δρομολογημένα, το πιθανότερο σενάριο είναι πως με προβλήματα και καμπανάκια κινδύνου, τελικά τον Μάρτιο θα εκδοθεί το δεκαετές.

- Αλλά αυτή δεν είναι παρά μία εκτίμηση της στήλης και συνεπώς δεν έχει βαρύτητα. Σημασία έχει τι πιστεύουν οι ξένοι επενδυτές και αυτό θα το διαπιστώσουμε όλοι μαζί στο χρηματιστήριο, ξεκινώντας με το σημερινό άνοιγμα.

- Η πώληση από τη Dogus του ποσοστού της στο Χίλτον, στην κοινή εταιρεία των αδελφών Κωνσταντακόπουλου και του ομίλου Olayan, η οποία κατέχει το Ναυαρίνο, ήταν το εύκολο κομμάτι της αποεπένδυσης για τον τουρκικό όμιλο. Και το τίμημα ήταν ικανοποιητικό και η συγκυρία ιδανική για πεντάστερα στην Αθήνα. Τα δύσκολα ξεκινούν τώρα και αφορούν την πώληση της συμμετοχής στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η οποία δεν είναι μία εξίσου βατή συναλλαγή. Οι άραβες έχουν αγοράσει φθηνά ή ακριβά; Πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ έχει απορροφήσει η μετατροπή του Αστέρα σε Four Seasons και απάντηση ακόμη δεν υπάρχει. Είναι μια καλή ή υπερτιμημένη επένδυση; Αν πράγματι η μια βίλα πωλείται προς 40 εκατομμύρια, τότε είναι μια εξαιρετική επένδυση. Αλλά είναι έτσι; Την απάντηση πιθανότατα θα την μάθει η Dogus εμπράκτως στο τίμημα που θα λάβει από τους άραβες. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι, θα βολευτούμε με ότι μας πουν και πιθανότητα δεν θα πληροφορηθούμε ποτέ την αλήθεια.

- Όσον αφορά τη μαρίνα του Αλίμου, η Dogus συνεχίζει «για τα μάτια» σεβόμενη τη συνεργασία της με τον όμιλο Λάτση ώστε να μην δημιουργήσει προβλήματα στη Lamda, τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο τη διεκδίκηση του διαγωνισμού για τη μαρίνα. Ωστόσο, τίποτε δεν είναι όπως πριν για τον τουρκικό όμιλο, αν και οι υπάρχουσες επενδύσεις στις μαρίνες φαίνεται πως αντίθετα με τα ξενοδοχεία θα διατηρηθούν. Τουλάχιστον προς το παρόν και με βάση την υπάρχουσα στρατηγική.

- Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Tράπεζας σε συνέντευξη που έδωσε προανήγγειλε με θάρρος την αναπόφευκτη, όπως είπε, μείωση του προσωπικού της τράπεζας λόγω του μετασχηματισμού της για τη νέα εποχή. Και επειδή ο κύριος Μυλωνάς προφανώς δεν έχει άγνοια κινδύνου, έθεσε δημοσίως το θέμα που συζητείται επισταμένως πίσω από τις κλειστές πόρτες σε όλες τις τράπεζες.

- Προφανώς γνωρίζετε το μέτρο της μεταφοράς των διαθεσίμων όλων των νομικών οντοτήτων που ελέγχει το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά την άποψή της στήλης, πρόκειται για ένα λογικό μέτρο που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Το μέτρο ήδη εφαρμόζεται και σταδιακά συμμορφώνονται  και οι δήμοι που αντιδρούσαν.

- Όμως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Attica bank. Η τράπεζα με επιστολή που έστειλε πριν από λίγες μέρες στον ΕΦΚΑ ζήτησε και φέτος να μην γίνει η μεταφορά των διαθεσίμων του ταμείου των μηχανικών  που ελέγχεται πλέον από τον ΕΦΚΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο λόγος είναι απλός: Αν ο ΕΦΚΑ αποσύρει τα περίπου 150 εκατομμύρια καταθέσεων που διατηρεί σήμερα στην τράπεζα, όπως υποστήριξε η διοίκηση της Attica Bank στην σχετική επιστολή, θα προκαλούσε σοβαρή επίπτωση στη ρευστότητα και στην σταθερότητα της τράπεζας.

- Η εξαίρεση της Attica Bank από τη μεταφορά των διαθέσιμων του ταμείου των μηχανικών στην ΤτΕ είναι μονόδρομος και για το 2019. Μόνον που κάποιος πρέπει να ενημερώσει τους μηχανικούς ότι τα χρήματά τους βρίσκονται εγκλωβισμένα και το δίλημμα είναι: Η παίρνουν τις καταθέσεις (ή και μεγάλο μέρος τους) και αποσταθεροποιούν την Attica Bank ή συνεχίζει η τράπεζα τις δραστηριότητες της αξιοποιώντας τα διαθέσιμα του ταμείου τους.