Black Box 21/2/2019

Black Box 21/2/2019

- Βιώνουμε ένα silent rally. Η αγορά δεν παίζει ακόμη τις εκλογές. Είναι η εφεδρεία, τα «καύσιμα» για τη μελλοντική κίνηση του γενικού δείκτη. Δεν υπάρχει μεγάλος πωλητής και αυτό επιτρέπει στο ΧΑ να παίρνει ανάσες, οι οποίες γίνονται ακόμη πιο βαθιές από την επικείμενη έκδοση του δεκαετούς.

- Το ζήτημα των τραπεζών παραμένει ανοικτό. Ωστόσο τα σχέδια για τα κόκκινα και η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία (που φαίνεται πως θα γίνει ακόμη καλύτερη για τις τράπεζες) μεταθέτουν το πρόβλημα και οι τράπεζες έχουν τους επόμενους μήνες τα χρονικά περιθώρια να βελτιώσουν την κατάσταση.

- Τα στοιχήματα σε βάρος των τραπεζών από τις short θέσεις παραμένουν και οι πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν πως θα συνεχίσουν να ενισχύονται. Οι short θέσεις που ανοίγουν τα funds έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα κι όσοι αναλαμβάνουν το ρίσκο ποντάρουν στο σενάριο ότι τα προβλήματα στις τράπεζες –αν δεν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις- θα προκύψουν από το φθινόπωρο και μετά, ενόψει των stress test του 2020.

- Διάφοροι επιχειρηματικοί παράγοντες με τρόμο αρχίζουν και συμφιλιώνονται στην ιδέα ότι οι εκλογές έχουν τόσες πιθανότητες να γίνουν τον Μάιο, όσες και να γίνουν τον Οκτώβριο. Στο μεταξύ τα προβλήματα συσσωρεύονται χωρίς να φαίνεται κάποια προοπτική ουσιαστικής επίλυσης. Για παράδειγμα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μετά το φιάσκο κόλλησαν για τα καλά. Φως στο βάθος του τούνελ για την Forthnet δεν έχει φανεί κ.ό.κ.

- Αντίθετα όμως, μια δουλειά που η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα την προχωρήσει, παρά την προεκλογική περίοδο, είναι ο διαγωνισμός για το καζίνο του Ελληνικού.

- Κι αφού μπήκαμε στη συζήτηση για τις δουλειές, πρέπει να σημειώσουμε πως γενικότερα, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, θα έχουμε μεγάλες αλλαγές στην ισχύ των επιχειρηματικών κέντρων. Το νέο σύστημα έχει πολύ συγκεκριμένες απόψεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες πρέπει να γίνονται οι μεγάλες και οι μικρές δουλειές στη χώρα. Απόψεις που προσεγγίζουν τις γερμανικές θέσεις που διατυπώνονταν στις αρχές των μνημονίων για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

- Για αυτό και την επόμενη ημέρα των εκλογών δεν πρόκειται να τηρηθεί επιχειρηματική επετηρίδα. Ειδικά το συστηματάκι όπου ένας ξένος επενδυτής παίρνει σε μειοψηφική ασήμαντη συμμετοχή έναν Έλληνα επιχειρηματία «για να καθαρίζει», δεν είναι αποδεκτό ούτε και διαπραγματεύσιμο.

- Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν πιάσει κεντρικές θέσεις και στέλνουν στους άλλους… ταξιθέτες. Κι επειδή κάποιοι δεν έχουν διάθεση να αλλάξουν το στυλ «τοπικού φυλάρχου» έχουν παρατάξει 2,5 κανάλια και περιμένουν. Κι όχι δεν είναι λάθος. Ως μισά λογίζονται τα «νοικιασμένα».

- Σήμερα ανακοινώνει τα κέρδη της χρήσης 2018 ο ΟΤΕ.