Black Box 21/03/2019

Black Box 21/03/2019

- Χθες πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το ετήσιο συνέδριο της Μorgan Stanley για τις τράπεζες. Το παρόν έδωσαν όλες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών μέχρι τώρα σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν περνούσαν ευχάριστα. Το κλίμα περιφρόνησης, αμφισβήτησης και απαξίας, το οποίο ορισμένες φορές έφθανε ως και τα όρια της προσβολής, δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τυπικά επαγγελματικά meetings. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που σε ορισμένες τράπεζες είχαν γίνει εσωτερικές συζητήσεις αν πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα road show.

- Το καλό είναι ότι χθες διαπιστώθηκε στο Λονδίνο πώς για πρώτη φορά μετά από καιρό, το κλίμα ήταν καλό.  Υπήρχε από την πλευρά των funds ενδιαφέρον  να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις.  Στο μενού των ερωτήσεων κυριάρχησαν τα κόκκινα δάνεια και οι εξελίξεις για τα Asset Protection Scheme. Επίσης, ήταν φανερό ότι από την πλευρά των ξένων υπήρχε αισιοδοξία για τις πολιτικές εξελίξεις και τις επερχόμενες εκλογές, τις οποίες τα funds αντιμετωπίζουν ως καταλύτη για μια πιο φιλική στους επενδυτές κυβέρνηση.

- Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών (στις 28/4 ανακοινώνουν Αlpha και ETE και 29/4 η Πειραιώς) οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα είναι καλά. Ούτε πολύ καλά, ούτε αρνητικά.

- Μπορεί η Φωτεινή Ιωάννου να παραιτήθηκε από Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς για να πάει στον ανταγωνισμό (ΕΤΕ), αλλά παραμένει στη θέση της. Και θα παραμείνει τουλάχιστον και για κάποιο διάστημα τον Απρίλιο  για να ενημερώσει την Ελένη Βρεττού που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Απριλίου 2019. Παλαιότερα  αυτές οι αντικαταστάσεις γίνονταν ταχύτατα. Νέα ήθη στις τράπεζες ή φιλικό διαζύγιο;

- Η Goldman Sachs θέλει και deal να κάνει και με τους όρους της για τους ιθαγενείς. Ο λόγος για το Attica Group, τον ναυτιλιακό κλάδο της ΜΙG. Την πρώτη φορά, όταν η Goldman Sachs επιχείρησε  να αγοράσει το Attica Group, μετά από due diligence και μήνες διαπραγματεύσεων, στο παραπέντε η Goldman Sachs αποφάσισε  ότι θέλει προνομιούχες μετοχές ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με νομικές διεκδικήσεις αν πχ συμβεί   ένα ναυάγιο, καθώς το fund που αγόραζε διαχειρίζεται κεφάλαια της Goldman Sachs. Όπως ήταν αναμενόμενο μετά από αυτό, η σύμπραξη με τη Fortress κατέρρευσε.

- Στη δεύτερη προσπάθεια να αγοράσει το Attica Group μαζί με το Lone Star, η Goldman Sachs κατέθεσε προσφορά μόλις 250 εκατ. περνώντας κάτω από τον πήχη που ήταν στην περιοχή των 300 εκατ.  βγαίνοντας ουσιαστικά εκτός διαδικασίας. Δεν φαίνεται σαν να μην θέλει να αγοράσει; Δύο αποτυχημένες προσπάθειες;

- Προστασία α΄ κατοικίας: Μην μασάτε. Η συμφωνία είναι προ των πυλών. Όλα τα άλλα…