Black Box 19/7/2019

Black Box 19/7/2019

- Όπως καταλάβατε από την Attica Bank και την Εθνική -όπου η μπίλια ακόμη δεν έχει κάτσει- έχουμε μπει για τα καλά στον αστερισμό των αλλαγών. Και αυτές είναι οι «ώριμες» αλλαγές. Παράλληλα έχουμε άλλη μια κατηγορία αλλαγών, αυτές που κυοφορούνται και θα τις δούμε σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι, όπως π.χ. στο ΤΧΣ, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κ.ά. Η τρίτη και πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία είναι οι αλλαγές προσώπων που δεν συζητούνται δημοσίως, στην κυβέρνηση δεν τις παραδέχονται, αλλά την ίδια στιγμή σχεδιάζονται και προγραμματίζονται για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

- Παρεμπιπτόντως, φαίνεται ότι καταγράφεται κινητικότητα (και ταυτόχρονα κάποια ανησυχία) και για την ηγεσία της ΕΧΑΕ. Μπορεί όμως να πρόκειται για τον θόρυβο που προκαλούν όσοι εποφθαλμιούν τη θέση, επειδή έχει υψηλές απολαβές και σχετικά ελεγχόμενες ευθύνες. Αλλαγή έγινε και τη διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν όπου παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ Γεράσιμος Τσιαπάρας και τα καθήκοντά του ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος Θεμιστοκλής Χαραμής, ενώ αντιπρόεδρος του νοσοκομείου ορίστηκε ο Βασίλης Φουρλής. Στην αγορά λέγεται ότι επίκεινται παραιτήσεις κορυφαίων στελεχών και σε δύο επιχειρηματικούς ομίλους.

- Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου ξεκινά η δημόσια προσφορά για τις ομολογίες της Αttica Συμμετοχών, του ακτοπλοϊκού ομίλου της MIG, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 24 Ιουλίου. Η συγκεκριμένη είδηση έχει διπλή ανάγνωση: Αφενός την προφανή για το χρονικό διάστημα της δημόσιας προσφοράς και αφετέρου ότι η 24 Ιουλίου σηματοδοτεί την έναρξη των διεργασιών για την πώληση της Αttica Συμμετοχών.

- Μέχρι τώρα όποιος απευθυνόταν στην Τράπεζα Πειραιώς (ως βασικό μέτοχο και πιστωτή της MIG) για να πληροφορηθεί σχετικά με τα «καράβια», εισέπραττε την σιβυλλική απάντηση: «Εξετάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια για την Αttica Συμμετοχών». Η εξήγηση για την δυσνόητη απάντηση που έδιναν οι πηγές της τράπεζας είναι η εξής: Υπάρχει όρος στην έκδοση του ομολογιακού πως όσο διαρκεί η διαδικασία προετοιμασίας και έκδοσης του δεν μπορεί να επέλθει ιδιοκτησιακή μεταβολή στην Αttica Συμμετοχών.

- Με απλά λόγια, δεν μπορεί να πωλείται το ομόλογο στο κοινό και ταυτόχρονα να τρέχουν οι διαδικασίες πώλησης της εταιρείας. Για αυτό και οι σχετικές διαδικασίες είχαν παγώσει. Η ολοκλήρωση στις 24 Ιουλίου της διάθεσης των ομολογιών, άρει τη σχετική ρήτρα και όλα ξεκινούν και πάλι.

- Ενόψει της επανέναρξης των διαδικασιών στην Τράπεζα Πειραιώς έχει φτάσει πρόταση, η Αttica Συμμετοχών να αποκτήσει τον έλεγχο της ΑΝΕΚ. Η τελευταία δεν ανταποκρίθηκε το 2018 σε δανειακές υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα να «σπάσουν» όροι των συμβάσεων που είχε με τις τράπεζες και να καταστούν πληρωτέα δάνεια των οποίων το ύψος ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

- Να δημιουργηθεί δηλαδή ένα ενιαίο σχήμα, στο οποίο θα συμμετάσχει και στρατηγικός επενδυτής. Ένα τέτοιο σχέδιο θα εγκρινόταν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς στην ακτοπλοΐα έχουν δραστηριοποιηθεί και νέοι παίκτες. Ταυτόχρονα με τα χρήματα του ομολογιακού θα αποπληρωθεί η Fortress, για να απελευθερωθούν οι μετοχές της Αttica Συμμετοχών που είναι εγγύηση ώστε να ανοίξει έτσι ο δρόμος για το deal. Τονίζεται ότι πρόκειται για εναλλακτική πρόταση, ένα σενάριο και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι τελικά θα το αποδεχθεί η τράπεζα, η οποία μπορεί να αποφασίσει κάτι άλλο που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της. Αυτό προφανώς εννοούν στην Τράπεζα Πειραιώς όταν απαντούν πως «εξετάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια».