Black Box 19/2/2019

Black Box 19/2/2019

- Η αγορά δείχνει να «διαβάζει» θετικά τις εξελίξεις στο τραπεζικό μέτωπο. Το αξιοσημείωτο είναι πως η ανοδική πορεία των μετοχών είναι αντιστρόφως ανάλογη της απαισιοδοξίας που επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία.

- Η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να κινείται στην τροχιά των χαμηλών τζίρων αλλά την «φωτίζει» η προοπτική έκδοσης δεκαετούς ομολόγου στις αρχές του Μαρτίου. Αν το σενάριο αναβάθμισης της οικονομίας από τη Moody's επιβεβαιωθεί στην πράξη, τότε μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου θα έχουμε την νέα έξοδο στις αγορές.

- Η προοπτική έκδοσης δεκαετούς ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας και αυτό αποτιμά τώρα το Χρηματιστήριο. Τα προβλήματα των τραπεζών περνούν σε δεύτερη μοίρα και τα στοιχήματα short -τα οποία όχι μόνον παραμένουν αλλά και ενισχύονται- μπορούν να περιμένουν.

- Τι συζητούν οι τραπεζίτες εμπιστευτικά; Τη ζημία που κάνει σε όλο το σύστημα η υπόθεση της Τράπεζα Αττικής και του δανείου Πολάκη. Ο μόνος που δεν δείχνει να το έχει καταλάβει ακόμη είναι ο Πρόεδρος της Τράπεζας Π. Ρουμελιώτης.

- Οι δανειστές, λέει, πως γκρινιάζουν στην κυβέρνηση και προειδοποιούν για τον κίνδυνο να χαθούν τα ΑΝFA και SMPs λόγω της καθυστέρησης στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων. Η στήλη δεν ανησυχεί ιδιαίτερα ούτε και πιστεύει πως οι δανειστές πιέζουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα βρουν τη λύση. Τόσα ανέχτηκαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα τα χαλάσουν τώρα για μια μικρή καθυστέρηση;

- Το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν από τα κεντρικά ζητούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι δανειστές έχουν στα χέρια τους τη συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών και το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί σύντομα το πράσινο φως με ήσσονος σημασίας αλλαγές με σημαντικότερη τη μείωση του υπολοίπου των δανείων από τα 130.000 στα 120.000 ευρώ.

- Σε περίσκεψη έχουν πέσει στις τράπεζες για εισηγμένη εταιρεία που ανήκει σε επιχειρηματικό όμιλο ο οποίος παλαιότερα μεσουρανούσε. Τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και τους τραπεζίτες αρχίζουν να ζώνουν τα φίδια…

- Η στήλη αρνείται να πιστέψει τι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά και θέλουν το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο να διεκδικεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ρήτρα περίπου 500.000 ευρώ λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τη μίσθωση του κτιρίου του. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και ακόμη πιο πολύ αδιανόητο είναι να ετοιμάζεται το Συνεγγυητικό στην προσεχή συνέλευση να ακυρώσει τη ρήτρα. Δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα.

- Ιδιωτικοποιήσεις δεν έχει, ούτε και πρόκειται να έχει. Εκλογές έρχονται, τι θέλετε τώρα, να δυσαρεστηθεί η πελατεία; Αποτυχημένες διαδικασίες θα έχουμε κι αν κάτσει κάποιος διαγωνισμός θα είναι από λάθος.

- Σήμερα ακυρώνει ο ΟΤΕ τις μετοχές του και την Πέμπτη ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσης 2018.