Black Box 14/2/2019

Black Box 14/2/2019

- Αν δεν απατάται η στήλη, ήταν ένας Γάλλος ψυχολόγος που μίλησε πρώτος για το φαινόμενο των ομαδικών παραισθήσεων. Και δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση είμαστε, όσοι θεωρούσαμε πως υπάρχει διάλογος και συμβιβαστικές πρωτοβουλίες για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

- Ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε σε προεκλογική περίοδο να σηκώσει το βάρος της αποκαθήλωσης του νόμου Κατσέλη. Οπότε όλα είναι συμφωνημένα και κλεισμένα σύμφωνα με τις επιθυμίες της κυβέρνησης. Και αυτό θα γίνει φανερό τις επόμενες ημέρες.

- Μετά τις εξελίξεις με τη συγχώνευση Eurobank - Grivalia στην αγορά ακινήτων της χώρας κυριαρχεί πλέον η ΠΑΝΓΑΙΑ. Αυτήν τη συγκυρία επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν οι μέτοχοι της εταιρείας και σχεδιάζουν μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της προτίθεται να πουλήσει τη συμμετοχή της στην ΠΑΝΓΑΙΑ όπως προβλέπεται από τη συμφωνία που είχε γίνει.

- Επ' ευκαιρία σημειώστε πως το deal Eurobank - Grivalia μπαίνει στην τελική ευθεία από πλευράς νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου. Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς που ήδη έχει κατατεθεί στη βουλή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και θα ηχήσει στα γραφεία της Eurobank ως ο πυροβολισμός του αφέτη για να ξεκινήσουν οι βασικές διαδικασίες.

- Οι πέντε μεγάλες ελεγκτικές-συμβουλευτικές εταιρείες αυτήν την περίοδο δεν κάνουν άλλη δουλειά από τη μελέτη, την οικονομική και νομική τεκμηρίωση σύνθετων συναλλαγών που εξετάζουν οι τράπεζες σε όλες τις παραλλαγές και σε όλα τα… μεγέθη. Ορισμένα μόνον από αυτά να προχωρήσουν θα οδηγήσουν σε σημαντικά deals στο δεύτερο εξάμηνο. 

- Βαραίνει η εικόνα για την Intralot. Oι ελπίδες πιθανόν να αναπτερωθούν με τα νομοσχέδια που αναμένονται για τον Ιππόδρομο και το διαδικτυακό στοίχημα. Ειδικά για το τελευταίο στην αγορά φημολογείται πως έχει δίπλα της τον ΟΤΕ και κυρίως ότι πρόκειται για μια συμμαχία που ευλόγησε η Κυβέρνηση, η οποία λέγεται πως κανόνισε και την… κουμπαριά.  

- Στην αγορά φημολογείται πως δημιουργήθηκαν νέες ισορροπίες και ο επόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα είναι ο Πρόεδρος της Πειραιώς κ. Γ. Χατζηνικολάου.