Black Box 13/6/2019

Black Box 13/6/2019

- Εντυπωσιακές αντοχές για ημέρα που οι ξένες αγορές ήταν στο κόκκινο παρουσιάζει το ΧΑ. Οι ρευστοποιήσεις δεν οδήγησαν τον γενικό δείκτη κάτω από τις 840 μονάδες, ενώ στα θετικά της συνεδρίασης και ο σχετικά περιορισμένος τζίρος. Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 2,76% και το ελληνικό ΕTF σε θετική τροχιά, το momentum της αγοράς δεν φαίνεται να διαταράσσεται.

 - Γενικότερα  φαίνεται να οδεύουμε προς έναν πολύ ενδιαφέροντα χρηματιστηριακά Ιούλιο. Στις 7/7 οι εκλογές με την  προσδοκία πως θα φέρουν κυβέρνηση τετραετίας με ισχυρή εντολή. Η Βουλή ανοίγει στις 17/7 και σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λέγονται προεκλογικά, ως  τις 27/7 θα ψηφίζονται  νομοσχέδια που έχουν οικονομικό και φορολογικό ενδιαφέρον. Στις 31/7 κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση της FPS και των κόκκινων χαρτοφυλακίων της Eurobank.

 - Ως τότε ξένοι επενδυτές και οίκοι αξιολόγησης θα έχουν πάρει τα μηνύματα και αυτό θα έχει διαμορφώσει  νέα επίπεδα ισορροπίας για την αγορά ομολόγων και στο ύψος των CDS. Αυτό το κλίμα θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση των APS με ελκυστικό κόστος εγγυήσεων, το οποίο θα καθιστά το «ιταλικό μοντέλο» αποτελεσματικό για τις τράπεζες.

 - Επιπλέον περίπου αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί το νέο status δανειστών-κυβέρνησης. Μέχρι τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα βαρεθούμε. Η πολιτική αλλαγή εκτός των άλλων ανοίγει ήδη στόματα. Μια πρώτη γεύση αυτού που ακολουθεί, πήραμε από τα όσα αποκάλυψε χθες ο Π. Λαφαζάνης και ο εισαγγελέας Ι. Αγγελής

 - Η αγορά θα πρέπει να προεξοφλήσει και άλλες θετικές εξελίξεις. Για παράδειγμα  ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Reuters πως  «Είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των capital controls φέτος». Πλήρης άρση των capital controls επαναφέρει την ομαλότητα στις τράπεζες και ανοίγει το δρόμο για τους οίκους αξιολόγησης.

 - Εθνική Ασφαλιστική: Το πετράδι του στέμματος μάλλον δεν λάμπει όσο λένε. Οι πληροφορίες της στήλης είναι ότι οι θεσμικοί  παίκτες της ασφαλιστικής αγοράς κοιτούν… αλλά  δεν κόβουν φλέβες να την αποκτήσουν. Η Εθνική προσπαθεί να βρει διέξοδο μέσω των funds, αλλά και πάλι η αισιοδοξία δεν περισσεύει. Είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, αλλά το σενάριο εισαγωγής στο ΧΑ παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή ασφαλείας.

 - Διανύουμε μια ιδιαίτερη περίοδο έντονου μετασχηματισμού  της οικονομίας, αλλά δεν πουλιούνται όλα εύκολα  στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, στην αγορά φημολογείται ότι δεν έχουν γίνει ουρές, ούτε για τη Μινέρβα, ούτε για τη Νίκας.