Black Box 12/03/2019

Black Box 12/03/2019

- Τελικά η κυοφορία του νέου καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας αποδεικνύεται αρκετά δυσκολότερη απ'' ό,τι προσδοκούσαμε. Ίσως για αυτό φταίνε και οι τραπεζίτες που ψεύδονταν καθώς σε όποιον ρώταγε απαντούσαν πως τα βρήκαν με την κυβέρνηση ενώ όλα ήταν στον αέρα.

- Πάρα την προσπάθεια που γίνεται να περάσει προς τα έξω ότι η βασική διαφωνία είναι η ένταξη στο νέο καθεστώς των επιχειρηματικών δανείων με ενέχυρο πρώτη κατοικία, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και εμποδίζουν -προς το παρόν- την επίτευξη συμφωνίας.

- Υπό αυτές τις συνθήκες ο Απρίλιος αποκτά ιδιαίτερη σημασία κι όχι μόνον επειδή στις 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι το Eurogroup που περιμένουμε να ανάψει πράσινο φως για τα ANFAs και SMPs. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας στον οποίο προσβλέπουμε σε θετικές εξελίξεις τόσο για την αναβάθμιση της οικονομίας και των τραπεζών, όσο και για τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων και συγκεκριμένα για το λεγόμενο ιταλικό μοντέλο.

- Εκτός απροόπτου μέσα τις επόμενες 20 μέρες θα έχουμε και τη συμφωνία για την πώληση του ακτοπλοϊκού στόλου της Attica Group είτε στην DK, είτε στην σύμπραξη Goldman Sachs -Lone Star. Η στήλη αν έπρεπε να στοιχηματίσει θα πόνταρε στις Goldman Sachs -Lone Star. Όποιος όμως κι αν είναι το νέο αφεντικό της Attica Group, θα είναι μια πολύ καλή είδηση για την αγορά.

- Το ύψος του deal λέγεται πως θα ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια και από μόνο του ένα τέτοιο γεγονός συγκεντρώνει θετική δημοσιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη για τη χώρα και την οικονομία της. Ταυτόχρονα είναι ένα deal το οποίο λύνει τα χέρια στην τράπεζα Πειραιώς και κατ'' επέκταση στη MIG.

- Ακριβώς σε 10 ημέρες, στις 22 Μαρτίου, η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να δεχθεί τις δεσμευτικές προσφορές για το πακέτο ναυτιλιακών δανείων λογιστικής αξίας 800 εκατομμυρίων που φέρει την επωνυμία ΝΕΜΟ. Όλα δείχνουν ότι έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε η τράπεζα να ανακοινώσει τον Απρίλιο τον αγοραστή των συγκεκριμένων δανείων.

- Με την ευκαιρία κι αφού η συζήτηση είναι για τα κόκκινα δάνεια, το Apollo διαπραγματεύεται μεταξύ της SFC που ανήκει στον όμιλο της BAIN, της B2 και μιας ακόμη εταιρείας, προκειμένου να επιλέξει τον διαχειριστή που θα αναλάβει να «τρέξει» τα κόκκινα δάνεια που απέκτησε τον Δεκέμβριο με το πακέτο Jupiter από την Alpha Bank.

- Αν περάσετε από την Ακαδημίας και στο κτίριο που στεγάζονται τα κεντρικά της Attica Bank, δείτε στην πρόσοψη να κρέμονται πανό και μεγάφωνα που παίζουν Θεοδωράκη, μην ανησυχήσετε δεν έγινε επανάσταση. Θα είναι το επόμενο στάδιο του ανενδότου αγώνα που έχει ξεκινήσει κατά της Τράπεζας της Ελλάδος ο πρόεδρος της τράπεζας Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο λόγος είναι ότι αυτήν την εβδομάδα θα φτάσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας τα έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος για την αποπομπή του.

- Με πλήρη ομοφωνία (αν τόλμαγε κανείς, ας έκανε διαφορετικά) το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο έλαβε απόφαση και απάλλαξε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την ρήτρα, ύψους περίπου μισού εκατομμυρίου, που έπρεπε να καταβάλει στα ταμεία του Συνεγγυητικού για την αθέτηση των όρων του συμβολαίου ενοικίασης από την Επιτροπή του κτιρίου ιδιοκτησίας του Συνεγγυητικού επί της οδού Ιπποκράτους. Επόπτης (ΕΚ) και εποπτευόμενος (χρηματιστές) φυσικό ήταν να συμφωνήσουν.

- Το ερώτημα όμως είναι τι είδους εποπτεία μπορεί να ασκήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν δέχεται χάρες (και μάλιστα οικονομικού χαρακτήρα) από τους εποπτευόμενους; Σημειώστε πως ο Πρόεδρος της Ε.Κ., Χ. Γκότσης, είναι ταυτόχρονα και ο Πρόεδρος του Συνεγγυητικού. Οπότε, να υποθέσουμε πως μια παρέα είμαστε;