Black Box 05/12/2019

Black Box 05/12/2019

- Ποιος κάνει τη διάσωση μιας τράπεζας όταν δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος ή η τράπεζα δεν προσφέρει κέρδος στον δυνητικό αγοραστή; Ένα θεωρητικό ερώτημα που η στήλη ελπίζει να μη χρειαστεί να απαντηθεί στην πράξη τις αμέσως επόμενες ημέρες.

- Ο λόγος για την Praxia Bank για την οποία οι προσφορές κατατίθενται τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου. Η λίστα των ενδιαφερόμενων - που φαίνεται ότι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να σώσουν την παρτίδα - περιλαμβάνει τους εξής: Η Αegean Baltic Bank (ΑΒΒank) που διευθύνει ο Θ. Αφθονίδης και μεγαλομέτοχος είναι το Chevanari Financial  Group.

- Ένας άλλος ισχυρός υποψήφιος είναι η εταιρία ηλεκτρονικών πληρωμών Viva του Χ. Καρώνη, ο οποίος ως γνωστόν είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με τις τράπεζες. Για να μην χρειαστεί να βρεθεί απάντηση στο ερώτημα με το οποίο ξεκίνησε  η στήλη, υπάρχουν και δύο «χλωμές» υποψηφιότητες: της Εθνικής και της Αttica Bank.

- Το εγχείρημα προφανώς δεν είναι εύκολο και υπάρχουν πτυχές  που δεν γνωρίζουμε και τις οποίες θα κληθούν να ζυγίσουν οι ενδιαφερόμενοι. Για παράδειγμα στην αγορά φημολογείται ότι η αποζημίωση που προβλέπεται για την CEO της Praxia Bank σε περίπτωση που απομακρυνθεί από τον νέο μέτοχο είναι 1,5 εκατομμύριο.

- Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, η Εθνική Τράπεζα διέκοψε τη συνεργασία που είχε με την εταιρία συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού Εgon Zehnder.

- Μεταξύ 6% και 7% διαμορφώνεται το εύρος του επιτοκίου στο premarket για το ευρωομόλογο της Ελλάκτωρ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg. Η έκδοση θα τρέξει παράλληλα με τη συμφωνία αναδιάρθρωσης τραπεζικών δανείων ύψους 582 εκατ. ευρώ που έχει επιτευχθεί με τις τράπεζες και προγραμματίζεται να υπογραφεί μετά το ευρωομόλογο και πριν το τέλος του έτους.