Τον αντικαπνιστικό εμείς θα τον επιβάλλουμε

Στο Μαϊάμι της ελευθεριότητας, του πλούτου, της εξτραβαγκάντσας, της σύγχρονης τέχνης, από την 1η Ιανουαρίου απαγορεύτηκε το κάπνισμα ακόμα και στις δημόσιες παραλίες και τα πάρκα.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, με τον καιρό που μας επιτρέπει να ζούμε, στην κυριολεξία, έξω συζητάμε από την αρχή αν πρέπει να καπνίζουμε σε εσωτερικούς χώρους, όταν η σχετική απαγόρευση ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2019 με μεγάλη πλειοψηφία και μάλιστα η εφαρμογή του νόμου είχε αξιολογηθεί ως η πρώτη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Θυμόμαστε τα Χριστούγεννα του 2019 να σχολιάζουμε ότι τα καφέ του Κέντρου ήταν γεμάτα νέα ζευγάρια με το μωρό τους στο καρότσι ακριβώς γιατί είχε εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος και οι γονείς μπορούσαν να κυκλοφορούν μαζί με τα παιδιά τους παντού, με ασφάλεια.

Ένα επεισόδιο στο…τουίτερ ήταν αρκετό για να επαναφέρει τον ψηφισμένο αντικαπνιστικό ως θέμα συζήτησης. Πιο πολύ απ όλους, φταίνε τα Μέσα που καλούν στα τηλεοπτικά πάνελ ειδικούς ή «ειδικούς» να τοποθετηθούν για το θέμα λες και ο νόμος είναι στη διαδικασία της διαβούλευσης και δεν έχει ακόμα ψηφιστεί.

Φταίμε όμως κι εμείς οι πολίτες που εξαντλούμε την ενόχλησή μας για τις παραβιάσεις του νόμου με σχόλια στα σόσιαλ-μήντια. Καθημερινά διαβάζουμε θυμωμένα αλλά τελικά παθητικά σχόλια για ρούχα που μυρίζουν καπνό, για επιχειρηματίες που δεν εφαρμόζουν το νόμο.

Δεν γίνεται έτσι δουλειά. Οποιος διαπιστώνει πως μια επιχείρηση εστίασης δεν τηρεί τον αντικαπνιστικό νόμο, πρέπει να ενημερώνει άμεσα τις αρχές. 

Μόνο έτσι θα γίνει αντιληπτό από την Πολιτεία ότι έχουμε την αξίωση ο νόμος να εφαρμοστεί. Έτσι θα σοβαρευτούν και οι επιχειρηματίες που το μόνο που φοβούνται είναι το τσουχτερό πρόστιμο.

Είναι απογοητευτικό και που πληκτρολογούμε, ακόμα, αυτό το άρθρο. Το ότι συζητάμε διαρκώς τα ίδια και τα ίδια είναι η απόδειξη ότι στη χώρα έχουν αλλάξει ελάχιστα. 

Έχουμε ευθύνη οι πολίτες να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της αξιοπρεπούς καθημερινότητας όπως αυτή την ορίζουν οι αρχές μιας δυτικής χώρας.

Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει τους νόμους αλλά κι εμείς έχουμε ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση να το απαιτούμε. Τον αντικαπνιστικό νόμο εμείς θα τον επιβάλλουμε. Ας το κάνουμε.