Δεν φταίει η Νίκη Κεραμέως

Δεν έχουμε διστάσει να κάνουμε και μάλιστα επανειλημμένως σκληρή κριτική στην υπουργό Παιδείας κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι όλα σε αυτή τη χώρα ξεκινούν από  και καταλήγουν στο χαρτοφυλάκιο που της έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός. Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Παιδείας ήταν άλλωστε μια από τις κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και παραμένει ένα από τα θέματα που «καίνε» τη μεσαία τάξη.

Όμως όσα διαβάζουμε στον Τύπο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφορικά με τις ευθύνες της για την αδυναμία λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι άδικα.

Δεν φταίει η Νίκη Κεραμέως αν οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.) δεν έχουν αναλάβει καθήκοντα γιατί απλώς δεν ήταν αυτή η λύση στο πρόβλημα της βίας και της ανομίας στα Πανεπιστήμια.

Το έχουμε γράψει πολλές φορές: όσο υπάρχουν μέλη ΔΕΠ και ομάδες φοιτητητών που αποδέχονται τη βία ως τρόπο παραγωγής πολιτικής, καμία Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει. Μόνο η ΕΛΑΣ και τα ΜΑΤ έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν αυτό που λέμε το «μονοπώλιο της βίας» που έχει το Κράτος. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα και σε ένα περιβάλλον που η βία είναι αποδεκτή απλώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά ήξερε πως πρέπει «να κάνει κάτι» για την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια. Μόνο που αυτό που έπρεπε να κάνει είναι να αφήσει την ΕΛΑΣ να διαχειριστεί το ζήτημα ή να την υποχρεώσει να κάνει τη δουλειά της αφού δεν είναι λίγα τα μέλη ΔΕΠ και οι φοιτητές που επιμένουν ότι πολλές φορές έχουν καλέσει την Αστυνομία και εκείνη τους έχει αγνοήσει και φυσικά τους πιστεύουμε.

Δουλειά της ΕΛΑΣ σε αυτή τη χώρα είναι η διατήρηση της τάξης γιατί έχει την εκπαίδευση να το κάνει στα νόμιμα πλαίσια που είναι δυνατόν να ελεγχθούν. Ο,τιδήποτε άλλο είναι πολιτικό λάθος και δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη νομική διάσταση του θέματος την οποία οι περισσότεροι (και η υπογράφουσα) αγνοούμε.

Η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στις πιέσεις κύκλων Πανεπιστημιακών (μελών ΔΕΠ και φοιτητών) που φυσικά δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε -από την πλευρά τους είχαν δίκιο, θέλουν να εργάζονται και να σπουδάζουν σε ασφαλές περιβάλλον - και έτσι σκέφτηκε να θεσπίσει το ημίμετρο των ΟΠΠΙ.

Λάθη όμως κάνουν όσοι αναλαμβάνουν δράση, όσοι αδρανούν μένουν αλάνθαστοι γι αυτό και όταν τα λάθη διαπιστωθούν πρέπει και να διορθωθούν.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ήταν μια κακή ιδέα και δεν φταίει η Υπουργός Παιδείας που δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Η κυβέρνηση να πράξει το σωστό διορθώνοντας το λάθος της τώρα, αύριο. Αργότερα το πολιτικό κόστος θα είναι πολλαπλάσιο και δεν μπορούμε και να ρισκάρουμε να ξαναέρθει ο ΣΥΡΙΖΑ! Έτσι;