Tucson: Η «επαναστατική» επάνοδος της Hyundai

Tucson: Η «επαναστατική» επάνοδος της Hyundai

Άφθονη, υπερσύγχρονη τεχνολογία και εντυπωσιακό design χαρακτηρίζουν το ολοκαίνουριο SUV της Hyundai. Το εντελώς νέο Tucson έρχεται με την υψηλού επιπέδου πρακτικότητα αλλά και - κυρίως - εξοπλισμένο με μια πλήρως εξηλεκτρισμένη γκάμα (hybrid 48V) κινητήρων και με ένα μοναδικό – στην κατηγορία - πακέτο ασφάλειας να σηματοδοτήσει μια πραγματική επανάσταση για την Hyundai.

Το ολοκαίνουριο Hyundai Tucson, το οποίο ξεκινά επισήμως την εμπορική του πορεία στη χώρα μας φαίνεται να επιχειρεί να θέσει νέα πρότυπα στην κατηγορία των «μεσαίων» SUV. Προσφέροντας την πιο εξηλεκτρισμένη γκάμα κινητήρων στην κατηγορία του και όντας διαθέσιμο και σε τετρακίνητες εκδόσεις, υπογραμμίζει τη δέσμευση της Hyundai για φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις, διατηρώντας παράλληλα τον πραγματικό SUV χαρακτήρα του.

“Parametric Dynamics”: Επαναστατική εξωτερική σχεδίαση

Το εντελώς νέο Hyundai Tucson αποτελεί την τέταρτη γενιά του επιτυχημένου best-seller της Hyundai που από την πρώτη φορά που κυκλοφόρησε το 2004 έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 7 εκατομμύρια οχήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Από αυτά τα 1,4 εκατομμύρια οχήματα έχουν πωληθεί στην Ευρώπη.

Το καινούριο Tucson δεν αποτελεί απλώς μια εξέλιξη του προηγούμενου μοντέλου αλλά αντιπροσωπεύει μια σχεδιαστική επανάσταση για τη Hyundai, καθώς είναι το πρώτο της SUV που εξελίχθηκε σύμφωνα με τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρείας “Sensuous Sportiness”. Αποφεύγοντας τις παραδοσιακές σχεδιαστικές μεθόδους, οι σχεδιαστές της Hyundai ανέπτυξαν τα φουτουριστικά στοιχεία σχεδίασης του νέου Tucson μέσω γεωμετρικών αλγορίθμων που παράγονται με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως “parametric dynamics”, χρησιμοποιεί γραμμές, γωνίες και σχήματα που δημιουργούνται μέσω ψηφιακών δεδομένων.

Στις ιδιαιτερότητες αυτής της προσέγγισης περιλαμβάνονται και εμπρός φώτα, που όταν είναι σβηστά, δεν φαίνονται: Το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου φαίνεται να καλύπτεται από σκούρα, γεωμετρικά μοτίβα, χωρίς να διακρίνονται τα χαρακτηριστικά LED φώτα ημέρας που είναι πλήρως ενσωματωμένα στη μάσκα.

Τεχνολογική λιτότητα: το άνετο εσωτερικό

Η εξέλιξη του εσωτερικού design του Νέου Tucson οδήγησε σε μια πιο χαμηλή θέση του πίνακα οργάνων. Το φαρδύ πάνω μέρος του ταμπλό ενώνεται άψογα με τις επενδύσεις στις πόρτες, αγκαλιάζοντας στην ουσία τους εμπρός επιβάτες. Υψηλής ποιότητας μαλακά πλαστικά εκτείνονται σε όλη την καμπίνα, ενώ καινούργιοι έμμεσοι αεραγωγοί ξεκινούν από τις πόρτες και καταλήγουν στην κεντρική κονσόλα.

Η νέα οθόνη AVN-T των 10,25 ιντσών προσδιορίζει το κέντρο του ταμπλό. Οι σχεδιαστές της Hyundai δεν επέλεξαν φυσικούς διακόπτες και κουμπιά, επομένως όλες οι λειτουργίες AVN για τη θέρμανση, τον εξαερισμό και τον κλιματισμό ελέγχονται μέσω αφής, καθιστώντας το Tucson το πρώτο μοντέλο της Hyundai που διαθέτει πλήρη έλεγχο αφής.

Οι επιβάτες μπορούν επίσης να απολαύσουν έναν «ατμοσφαιρικό» φωτισμό που πηγάζει από τις δύο πλαϊνές θήκες της κεντρικής κονσόλας, τη βάση ασύρματης φόρτισης κινητού και τις θήκες στις πόρτες. Διαθέτει 64 χρώματα που μπορούν να επιλεγούν καθώς και 10 επίπεδα φωτεινότητας, προκειμένου να ταιριάζει με κάθε διάθεση και να προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης.

Κορυφαία τεχνολογία και συνδεσιμότητα

Το ολοκαίνουριο Tucson είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από χρηστικές τεχνολογίες. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του ένα πλήρως ψηφιακό cockpit: τον νέο πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών. Ενώ δίπλα υπάρχει η κεντρική οθόνη των 10,25 ιντσών, την οποία αξιοποιεί το Bluelink, η τελευταία έκδοση των κορυφαίων υπηρεσιών της Hyundai.

Το αναβαθμισμένο Bluelink προσφέρει μια σειρά νέων πλεονεκτημάτων και υπηρεσιών για τους πελάτες της Hyundai, όπως Connected Routing, Last Mile Navigation και μια νέα δυνατότητα Προφίλ Χρήστη (User Profile). Επίσης οι πελάτες μπορούν μέσω της εφαρμογής Bluelink να εντοπίσουν το αυτοκίνητό τους, να το κλειδώσουν και να το ξεκλειδώσουν από απόσταση ή/και να ενημερωθούν π.χ. για την ποσότητα του καυσίμου.

Επίσης, με τη νέα πλοήγηση Connected Routing που βασίζεται στο cloud, οι διαδρομές υπολογίζονται από έναν ισχυρό server, μέσα στο περιβάλλον cloud του Bluelink. Αυτό εξασφαλίζει καλύτερη πρόβλεψη κυκλοφορίας, ακριβέστερες ώρες άφιξης και πιο αξιόπιστο εκ νέου υπολογισμό της διαδρομής.

Τέλος, τα Apple CarPlay και Android Auto επιτρέπουν στους πελάτες να κάνουν mirroring των smartphones τους iOS και Android με απλό, εύκολο τρόπο. Ενώ τα Hyundai LIVE services παρέχουν πληροφορίες χώρων στάθμευσης και τοποθεσίες πρατηρίων καυσίμων σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των τιμών, καθώς και ενημέρωση για τον καιρό. Οι προορισμοί ή τα σημεία ενδιαφέροντος μπορούν επίσης να σταλούν από την εφαρμογή στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου.

Αυξημένοι χώροι και κορυφαία άνεση

Για πρώτη φορά σε ένα μοντέλο της Hyundai διατίθεται η ολοκαίνουρια τεχνολογία Multi-Air Mode που αποτελείται από έναν συνδυασμό άμεσων και έμμεσων αεραγωγών για τον κλιματισμό και τη θέρμανση εξασφαλίζοντας ένα ακόμη πιο ευχάριστο εσωτερικό περιβάλλον με πιο ήπια ροή αέρα. Ο συνολικός όγκος αέρα παραμένει ο ίδιος και επομένως είναι εξίσου αποτελεσματικός στη μεταβολή της θερμοκρασίας, αλλά η διασπορά του μειώνει την άμεση επαφή μαζί του και τον κάνει λιγότερο έντονο.

Το νέο Hyundai Tucson είναι, επίσης, ένα μοντέλο μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του: το μήκος έχει αυξηθεί κατά 20 mm, το πλάτος κατά 15 mm και το μεταξόνιο που κατά 10 mm. Ως αποτέλεσμα, οι πίσω επιβάτες μπορούν να απολαύσουν 26 mm επιπλέον χώρου για τα πόδια τους. Κάτι που ισχύει τόσο για τα υβριδικά μοντέλα όσο και για τις συμβατικές εκδόσεις, λόγω της έξυπνης τοποθέτησης της μπαταρίας κάτω από το πίσω κάθισμα. Στο μεταξύ, ο χώρος αποσκευών έχει αυξηθεί από 3 έως 107 λίτρα, ανάλογα με την έκδοση κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης, προσφέροντας συνολικά από 620 λίτρα έως 1.799 λίτρα για τις αποσκευές των επιβατών.

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο ασφάλειας

Εφοδιασμένο με τα πιο προηγμένα στην κατηγορία συστήματα υποβοήθησης οδηγού και ένα ολοκληρωμένο πακέτο ενεργητικής ασφάλειας με καινοτόμα χαρακτηριστικά, το νέο Hyundai Tucson προσφέρει ακόμα περισσότερη ασφάλεια.

Το νέο μοντέλο είναι εξοπλισμένο με ένα αναβαθμισμένο σύστημα ασφαλείας επτά αερόσακων, το οποίο διαθέτει ένα νέο κεντρικό αερόσακο στα εμπρός καθίσματα, που εμποδίζει τους επιβάτες που κάθονται μπροστά να χτυπήσουν μεταξύ τους ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών.

Τα διαθέσιμα Συστήματα Ενεργητικής Ασφάλειας και Υποβοήθησης Οδήγησης Hyundai SmartSense δεν είναι λίγα και συγκροτούν έναν μεγάλο κατάλογο:

  • Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) [ΝΕΟ: Junction Turning] Leading Vehicle Departure Alert (LVDA,) [ΝΕΟ]
  • Highway Driving Assist (HDA) 1.5 [ΝΕΟ]
  • Navigation-based Smart Cruise Control Curve (NSCC-C) [ΝΕΟ: using navigation data]
  • Intelligent Speed Limit Assist (ISLA) [ΝΕΟ] Blind Spot-Collision Warning (BCW)
  • Blind-spot Collision Avoidance Assist (BCA) [ΝΕΟ] Safe Exit Warning (SEW) [ΝΕΟ]
  • Remote Smart Parking Assist (RSPA) [ΝΕΟ: HEV/PHEV μόνο] Surround View Monitor (SVM) [upgraded]
  • Blind View Monitor (BVM) [ΝΕΟ] Rear Occupant Alert (ROA) [ΝΕΟ] Lane Following Assist (LFA) [ΝΕΟ] Lane Keeping Assist (LKA) [upgraded] Driver Attention Warning (DAW)
  • Rear Cross Traffic Collision Warning (RCCW)
  • Rear Cross-traffic Collision-avoidance Assist (RCCA) [ΝΕΟ] High Beam Assist (HBA)

Απαιτείται προφανώς ολόκληρη διάλεξη για να αναλύσει κανείς τη λειτουργία τους, ωστόσο ενδεικτικά μπορούμε να σταθούμε στο Highway Driving Assist (HDA) που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε ένα SUV της κατηγορίας και καθιστά την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο ασφαλέστερη και πιο άνετη. Το HDA, όχι μόνο ρυθμίζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου και διατηρεί την απόσταση από τα άλλα προπορευόμενα οχήματα, αλλά πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.

Συγκεκριμένα, το HDA λειτουργεί σε συνδυασμό με το LFA και το Smart Cruise Control με βάση το σύστημα πλοήγησης (NSCC-C). Χάρη σε αυτή τη δυνατότητα, οι οδηγοί του νέου Tucson μπορούν να ρυθμίσουν την ταχύτητα χρησιμοποιώντας το SCC και στη συνέχεια το NSCC-C είναι σε θέση να ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος μπαίνοντας σε μια στροφή, με βάση τις τοπικές πληροφορίες του συστήματος πλοήγησης. Έτσι, κατά την είσοδο στη στροφή μειώνει την ταχύτητα και κατά την έξοδο την επαναφέρει στο προκαθορισμένο όριο.

Εξελιγμένη ανάρτηση για καλύτερη οδική συμπεριφορά

Το ολοκαίνουριο Tucson έχει εξελιχθεί και δοκιμαστεί στην Ευρώπη στην πιο απαιτητική πίστα αγώνων στον κόσμο, την περίφημη Nordschleife στο Nürburgring, ενώ υποβλήθηκε και σε εξαντλητικές δοκιμές σε όλη την Ευρώπη: από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της Σουηδίας και των Άλπεων έως τις πολύ θερμές στη νότια Ισπανία για να διασφαλιστεί η ικανοποίηση των υψηλών προσδοκιών των Ευρωπαίων οδηγών.

Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικά συστήματα ανάρτησης του Νέου Tucson, το ένα με ενεργά (ηλεκτρονικά ελεγχόμενα) και το άλλο με συμβατικά αμορτισέρ για κορυφαία δυναμικά χαρακτηριστικά.

Χάρη στην ευελιξία που προσφέρει η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση Electronic Controlled Suspension (ECS), οι μηχανικοί της Hyundai πέτυχαν μια εξαιρετικά καλή οδηγική συμπεριφορά, ανάλογα με τις συνθήκες και τις επιθυμίες του οδηγού.

Τα συμβατικά αμορτισέρ χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία βαλβίδων που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και βαθμό απόσβεσης. Τα γόνατα MacPherson στον εμπρός άξονα και η ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω εξασφαλίζουν εξαιρετικά επίπεδα άνεσης και κρατήματος.

Μια μεγάλη εξηλεκτρισμένη γκάμα μονάδων κίνησης

Με ήπια υβριδικές 48V εκδόσεις βενζίνης και πετρελαίου, πλήρως υβριδική καθώς και plug-in υβριδική έκδοση, το ολοκαίνουριο Tucson διαθέτει τη μεγαλύτερη «εξηλεκτρισμένη» γκάμα στην κατηγορία.

Η πλήρως υβριδική έκδοση αποτελείται από το νέο 1.6 T-GDI (υπερτροφοδοτούμενος βενζίνης με άμεσο ψεκασμό) τεχνολογίας Smartstream κινητήρα και έναν ηλεκτρικό κινητήρα 44,2 kW που τροφοδοτείται με ενέργεια από μπαταρία ιόντων λιθίου 1,49 kWh. Συνδυάζεται με ένα εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο (6AT) και διατίθεται ως προσθιοκίνητο ή τετρακίνητο. Το σύστημα είναι το πιο ισχυρό στη νέα γκάμα κινητήρων του Tucson, με συνδυασμένη ισχύ 230 PS.

Όσον αφορά τη 48V υβριδική τεχνολογία, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Δύο βενζινοκίνητες, τις 1.6 T-GDI Smartstream με 150 PS και κίνηση στους εμπρός τροχούς και 1.6 T-GDI Smartstream με 180 PS και προαιρετική τετρακίνηση, και μία πετρελαιοκίνητη, την 1.6 CRDi Smartstream με 136 PS και προαιρετική τετρακίνηση.

Η Hyundai έχει συνδυάσει την αποδοτική 48V υβριδική τεχνολογία με κινητήρα 1.6 T-GDI με 150 PS, ο οποίος είναι διαθέσιμος με το 6τάχυτο έξυπνο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων iMT και το 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7DCT. Μια άλλη εξίσου ισορροπημένη έκδοση είναι η 1.6 T-GDI με 180 PS, η οποία θα προσφέρεται ως προσθιοκίνητη με 6τάχυτο κιβώτιο iMT και επιπλέον με 7DCT με τετρακίνηση. Στο μεταξύ, ο πετρελαιοκινητήρας 1.6 CRDi των 136 PS στην 48V υβριδική έκδοση διατίθεται με κιβώτιο 7DCT είτε ως τετρακίνητο είτε ως προσθιοκίνητο.

Επίσης θα είναι διαθέσιμη και μια plug-in υβριδική έκδοση του ολοκαίνουριου Tucson με κινητήρα 1.6 T- GDI και 265 PS.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Εκδόσεις και εξοπλισμός

Στην Ελλάδα από 24.900 ευρώ

Το ολοκαίνουριο Hyundai Tucson θα κατασκευάζεται σε πολλές παραγωγικές μονάδες της εταιρείας ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα αποτελεί την τρίτη γενιά του μοντέλου που κατασκευάζεται στην Ευρώπη, στο εργοστάσιο της Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) στο Nošovice της Τσεχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Tucson ήταν το πρώτο μοντέλο που κατασκευάστηκε στη μονάδα παραγωγής της HMMC. Γεγονός που υπογραμμίζει την προσήλωση της Hyundai στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το νέο Tucson είναι ήδη διαθέσιμο στις εκθέσεις Hyundai με τιμή εκκίνησης 24.900€. H plug-in υβριδική έκδοση και η έκδοση N Line θα λανσαριστούν αργότερα μέσα στο έτος. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το εντελώς νέο Hyundai Tucson συνοδεύεται – και αυτό - από την κορυφαία πενταετή εγγύηση απεριόριστων χιλιομέτρων της Hyundai.

Οι τιμές του νέου Hyundai Tucson