Πράσινο - και φθηνό - υδρογόνο από σκουπίδια θα παράγουν στην Καλιφόρνια

Πράσινο - και φθηνό - υδρογόνο από σκουπίδια θα παράγουν στην Καλιφόρνια

«Πράσινο υδρογόνο» που θα προέρχεται από την αξιοποίηση των απορριμάτων, πιο πράσινο και από αυτό που παράγεται με ηλεκτρόλυση του νερού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλώνει ότι θα παράγει στις νέες της εγκαταστάσεις στην Καλιφόρνια η εταιρία SG H2 Energy, που βεβαιώνει ότι η διαδικασία που έχει πατεντάρει δεσμεύει περισσότερο CO2 από αυτό που δεσμεύεται κατά την ηλεκτρόλυση.

Μονάδα παραγωγής υδρογόνου που θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σχεδιάζει να κατασκευάσει η εταιρεία SG H2 Energy. Η εν λόγω εγκατάσταση θα δημιουργηθεί στο Λάνκαστερ της Καλιφόρνια και θα αξιοποιήσει τη διαδικασία αεριοποίησης που έχει επινοήσει η SG H2 Energy, η οποία - σύμφωνα με την εταιρεία - μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ακόμη περισσότερο από την ηλεκτρόλυση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία γενικά θεωρείται η πιο καθαρή μέθοδος παραγωγής υδρογόνου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από την SG H2 Energy, μια προκαταρκτική ανάλυση κύκλου ζωής από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley δείχνει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία εκτοπίζει 30 τόνους CO2 για κάθε τόνο υδρογόνου που παράγεται, ποσότητα που, σύμφωνα πάντα με τους ανθρώπους της εταιρίας, είναι κατά 13-19 τόνους μεγαλύτερη από αυτήν που εκτοπίζεται από το υδρογόνο που προέρχεται από ηλεκτρόλυση. Ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η SG H2 θεωρεί επίσης ότι το δικό της υδρογόνο θα είναι τέσσερις έως πέντε φορές φθηνότερο.

Η εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί απορρίμματα χαρτιού ως πρώτη ύλη, μαζί με ανακυκλωμένο νερό, που θα παρέχονται από τον Δήμο του Λάνκαστερ, ο οποίος θα είναι επίσης συνιδιοκτήτης της εγκατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να μειωθεί το μεθάνιο σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ θα υπάρξει και ένα όφελος για την πόλη της τάξης των 50 έως 75 δολαρίων ανά τόνο, σύμφωνα πάντα με την SG H2 Energy.

Η εν λόγω μονάδα θα δημιουργηθεί σε χώρο είκοσι στρεμμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2023. Με πλήρη ισχύ, θα παράγει 3,85 εκατομμύρια κιλά υδρογόνου ετησίως και θα επεξεργάζεται 42.000 τόνους ανακυκλωμένων αποβλήτων, υποστηρίζει η εταιρεία. Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου που θα παράγεται θα το αγοράσει για χρήση στους σταθμούς της στην Καλιφόρνια η ιαπωνική εταιρεία βιομηχανικού αερίου Iwatani.