Οι φοιτητικοί αγώνες… αλλιώς: Η ομάδα Prom Racing

Οι φοιτητικοί αγώνες… αλλιώς: Η ομάδα Prom Racing

Δεν είναι κάτι το καινούργιο η ομάδα Prom Racing που έχοντας βάση της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μετράει ήδη 14 χρόνια ύπαρξης και συμμετοχών στο Διεθνές πρωτάθλημα Formula Student. H ομάδα ιδρύθηκε το 2008 αποτελώντας πλέον μία από τις ιστορικότερες ομάδες Formula Student στην Ελλάδα - γιατί πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι δεν είναι μόνο η ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) που μετέχει στα διεθνή πρωταθλήματα που αναφέραμε.

Υπάρχουν και άλλες ομάδες, καθώς τα νέα παιδιά που σπουδάζουν στα πολυτεχνεία και τα πανεπιστήμια όλης της χώρας βρίσκουν τέτοιους όμορφους και πρωτότυπους τρόπους να διοχετεύσουν την ενεργητικότητα και τη δημιουργικότητά τους - κάτι που οπωσδήποτε μας γεμίζει με αισιοδοξία.

Η Prom Racing λοιπόν έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα πέντε αγωνιστικά μονοθέσια έχοντας στο ενεργητικό της μία σειρά από σημαντικές διακρίσεις τόσο στα δυναμικά όσο και στα στατικά αγωνίσματα στους διαγωνισμούς Formula Student ενώ το 2021 ήταν μία ιδιαίτερη περίοδος αφού τότε η ομάδα ολοκλήρωσε την κατασκευή του πρώτου της ηλεκτρικού αγωνιστικού μονοθέσιου, του P20.

Ήδη η ομάδα έχει έτοιμο το δεύτερο μονοθέσιό της, το P22, δοκιμές του οποίου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πρόσφατα στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πώς λειτουργεί συντονισμένα αυτή η ομάδα, τηρώντας θα λέγαμε τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας επαγγελματικής ομάδας που συμμετέχει στους αγώνες αυτοκινήτων.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να πληροφορηθούμε από πρώτο χέρι για τον τρόπο που τα παιδιά της Prom Racing σχεδίασαν και κατασκεύασαν το μονοθέσιο που βλέπετε στις φωτογραφίες. Σημειώστε ότι το 92% των εξαρτημάτων του μονοθεσίου έχουν κατασκευαστεί από την ίδια την ομάδα, ενώ το ποσοστό των εξαρτημάτων που σχεδιάστηκαν από την ομάδα είναι ακόμα μεγαλύτερο και φτάνει το 95%.

Η ομάδα που από το 2008 είδε να εντάσσονται σε αυτήν συνολικά περισσότερα από 250 μέλη, μετρά μια σειρά διακρίσεις, με αποκορύφωμα την περσυνή πρώτη θέση γενικής και συγκεκριμένα: 2018: α) Business Plan, β) Cost Event, γ) Skidpad - 2019: α) Skidpad, β) Innovation, γ) Design Event – 2020: α) 6th place Statics Overall - 2021: α) 1st Place Overall, β) Dynamic Events Winners, γ) Design Event και Cost Event.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η δραστηριότητα των φοιτητών και η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό Formula Student δεν αφορά μόνο την κατασκευή του μονοθεσίου και τη συμμετοχή με αυτό στον αγώνα στην πίστα, αλλά έχει και άλλους κλάδους όπως για παράδειγμα ο τομέας του μάρκετινγκ. Είναι δηλαδή η Prom Racing αυτό που είπαμε από την αρχή: μία κανονική αγωνιστική ομάδα που έχουν δημιουργήσει οι φοιτητές με βάση το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Και για τον σκοπό αυτό έχει και

Συνοπτικά οι σπουδαιότερες διακρίσεις της Prom Racing την αγωνιστική χρονιά 2020-2021 ήταν οι εξής:

  • 1η Θέση στη Γενική Κατάταξη στον διαγωνισμό Formula Student Czech Republic.
  • 1η Θέση σε όλα τα δυναμικά αγωνίσματα (εκτός του Efficiency) στο Formula Student Czech Republic.
  • 5η Θέση στη Γενική Κατάταξη στο πιο απαιτητικό διαγωνισμό, το Formula Student Germany.
  • 2η Θέση στο Endurance & 5η Θέση στο Autocross στο Formula Student Germany.
  • 3η Θέση στο Cost Event (FS East) & 3η Θέση στο Business Plan (Fs Czech).
  • 5η Θέση στο Engineering Design Event στο Formula Student Germany

Σημειώστε ότι ο θεσμός της Formula Student δημιουργήθηκε πριν από τρεις δεκαετίες από την SAE (Society of Automotive Engineers) στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα πραγματοποιούνται 10 βασικοί διαγωνισμοί κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, στους οποίους συμμετέχουν πεντακόσιες περίπου ομάδες από κορυφαία πολυτεχνεία ολόκληρου του κόσμου.

Οι ομάδες σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ένα αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου Formula, ακολουθώντας συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές και δεν αξιολογούνται μόνο βάση των επιδόσεων του μονοθέσιου στην πίστα, αλλά για το τελικό αποτέλεσμα λαμβάνονται υπόψη επιπλέον παράγοντες, όπως ο μηχανολογική σχεδίαση, η κοστολόγηση, η ευκολία κατασκευής και η οικονομική βιωσιμότητα του project.

Περισσότερα για την Prom Racing μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα: www.promracingteam.com