Νέο Kia XCeed: και βενζίνη, και diesel, και υβριδικό

Νέο Kia XCeed: και βενζίνη, και diesel, και υβριδικό

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ένα πανέμορφο αυτοκίνητο «φρεσκάρεται», εφοδιάζεται με ακόμα πιο προηγμένες τεχνολογίες και επαναλανσάρεται στην αγορά στοχεύοντας ακόμα πιο ψηλά. Ο λόγος για το crossover KIA XCeed που έρχεται στη χώρα μας το Σεπτέμβριο και θα κοστίζει από 24.690 ευρώ.

Αισθητική και ποιότητα δημιουργούσαν έναν πανίσχυρο συνδυασμό από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του Kia XCeed, του crossover μέλους της «μικρομεσαίας» οικογένειας Ceed, το οποίο προσέφερε το πλεονέκτημα της αυξημένης απόστασης από το έδαφος σε σχέση με τους «ασφάλτινους» αδερφούς του. Ταυτόχρονα, προσέφερε επίσης και ένα διαφορετικό στυλ - αυτό ακριβώς που ζητούν οι καταναλωτές του σήμερα έχοντας μετατρέψει την αγορά του αυτοκινήτου σχεδόν σε αγορά SUV! Στην περίπτωση τώρα του Kia XCeed η απτή ποιότητα επέμενε από την αρχή να παραπέμπει στην αξιοπιστία, καθώς το αυτοκίνητο καλύπτεται από την πανευρωπαϊκή εγγύηση της Kia - για εφτά χρόνια ή 150.000 km.

Τρία χρόνια μετά το λανσάρισμά του, η Kia προχωρεί στο απαραίτητο facelift του μικρομεσαίου της crossover, οπότε βλέπουμε το Kia XCeed να επανέρχεται δριμύτερο με μία γκάμα κινητήρων και βενζίνης 1,5 λίτρων/160 ίππων και diesel 1,6 λίτρων/136 ίππων – σε πείσμα όσων έσπευδαν και επιμένουν να καταδικάζουν τους πετρελαιοκινητήρες -, ενώ απαντώντας και στις προκλήσεις των καιρών η κορεατική εταιρία προσφέρει το XCeed και σε plug in υβριδική έκδοση με 141 ίππους. Πρόκειται για το Kia XCeed XCEED PHEV 1.6lt 141ps 6DCT που προσφέρει ηλεκτρική αυτονομία 48 χιλιομέτρων, η οποία, σύμφωνα με την Kia, ισοδυναμεί με 60 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη. Ενώ εντελώς καινούργιο μέλος της γκάμας του XCeed είναι και η νέα έκδοση GT η οποία με τους 204 ίππους της απευθύνεται στους λάτρεις των επιδόσεων.

Ποικιλία επιλογών

Έχουμε λοιπόν δύο υπερτροφοδοτούμενους βενζινοκινητήρες άμεσου ψεκασμού (T-GDi): έναν τετρακύλινδρο 1.5 λίτρων T-GDi που αποδίδει ισχύ 160 ίππων και 253 Nm ροπής και έναν ακόμα 4-κύλινδρο υψηλής ισχύος, τον 1.6 T-GDi, ο οποίος προέρχεται από τα Ceed και ProCeed GT. Αποδίδοντας 204 ίππους και 265 Nm σε ένα ευρύ φάσμα στροφών, ο 1.6 T-GDi ταιριάζει απόλυτα με την δυναμικότητα του αυτοκινήτου σε διάφορες οδηγικές συνθήκες. Επιτρέπει δε την επιτάχυνση 0 - 100 χλμ./ώρα σε μόλις 7,5 δευτερόλεπτα όταν συνδυάζεται με το αυτόματο επτατάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Ιδανικό για όσους καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, είναι βέβαια το πετρελαιοκίνητο XCeed, που διατίθεται και με ένα εξαιρετικά οικονομικό diesel 1,6 λίτρων με ήπια υβριδική υποβοήθηση (MHEV) και συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων αποδίδοντας 136 ίππους και 280 Nm ροπής ή 320 Nm στην αυτόματη επτατάχυτη έκδοση διπλού συμπλέκτη.

Σημειώστε ότι το σύστημα MHEV συμπληρώνει την απόδοση της ροπής του κινητήρα αντλώντας ενέργεια από μία συμπαγή μπαταρία ιόντων λιθίου 48 volt που είναι πλέον διαθέσιμο σε ολόκληρη την γκάμα. Η εξέλιξη του νέας τεχνολογίας ήπια υβριδικού συστήματος στην αναβαθμισμένη γκάμα XCeed μειώνει τις εκπομπές CO2 έως και 10% (σε συνδυασμένο κύκλο NEDC 2.0).

H υψηλής απόδοσης plug-in υβριδική έκδοση PHEV είναι για άλλη μια φορά διαθέσιμη στο νέο XCeed, συνδυάζοντας μια μπαταρία λιθίου-πολυμερούς 8,9 kWh με έναν ηλεκτροκινητήρα 44,5 kW και έναν αποδοτικό τετρακύλινδρο 1.6 GDI κινητήρα της σειράς «Kappa». Σε συνδυασμό με ένα αυτόματο εξατάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (6DCT), το PHEV αποδίδει έως και 141 ίππους και 265 Nm στους μπροστινούς τροχούς, ενώ η ηλεκτρική αυτονομία των 48 χιλιομέτρων, που όπως είπαμε αντιστοιχεί σε 60 χιλιόμετρα οδήγησης στην πόλη, θα επιτρέψει στους οδηγούς να πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών τους μετακινήσεων αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα του οχήματος, με μηδενικούς ρύπους και μηδενική κατανάλωση βενζίνης.

Σταθερά ελκυστικό

Κατά τ’ άλλα πρέπει να θυμίσουμε ότι το νέο Kia XCeed βασίζεται στην εξαιρετικά επιτυχημένη σχεδίαση του προκατόχου του, που είναι δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σχεδίασης της μάρκας στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, ενώ η ανανεωμένη σχεδίαση του XCeed έχει δημιουργηθεί υπό τη διεύθυνση του Gregory Guillaume, Αντιπροέδρου Σχεδίασης για την Kia Europe.

Το νέο Kia XCeed διαθέτει νέους προβολείς LED, επανασχεδιασμένη μάσκα, εμπρός προφυλακτήρα και νέα σχεδίαση αεραγωγών.

Η απόσταση του XCeed από το έδαφος είναι αυξημένη στα 172 mm με τροχούς 16 ιντσών και 184 χλστ. με τροχούς 18 ιντσών, μια αύξηση που φτάνει έως και τα 44 χλστ. σε σχέση με το πεντάθυρο hatchback Ceed – είναι αυτή που τελικά διαμορφώνει έναν άλλο χαρακτήρα για το μοντέλο, και από πρακτική άποψη, και από αισθητική. Ενώ τα προστατευτικά των φτερών και αυτά των μαρσπιέ μαζί με τις ράγες οροφής από σατέν χρώμιο, προσδίδουν στο αυτοκίνητο μια «περιπετειώδη» εμφάνιση.

Το σχετικά μακρύ καπό του XCeed προσδίδει στο αυτοκίνητο ένα σπορ αέρα, ενώ το μεταξόνιο είναι το ίδιο με αυτό των άλλων μοντέλων της γκάμας Ceed, στα 2.650 mm. Oι εμπρός και πίσω πρόβολοι του XCeed έχουν μεγαλώσει σε σχέση με το πεντάθυρο hatchback κατά 25 mm μπροστά (στα 905 mm) και κατά 60 mm πίσω (στα 840 mm). Τα μόνα στοιχεία του αμαξώματος που είναι ίδια με αυτά του πεντάθυρου hatchback είναι οι εμπρός πόρτες.

Με συνολικό μήκος 4.395 mm, το νέο Kia XCeed είναι 85 mm πιο μακρύ από το πεντάθυρο hatchback Ceed και 120 mm πιο μικρό από το Sportage. Το μέγιστο ύψος του των 1.495 mm σημαίνει επίσης πως είναι 48 mm πιο ψηλό από το Ceed και 155 mm πιο χαμηλό από το Sportage. Έτσι το νέο Kia XCeed προσφέρει άνετους χώρους και για τους εμπρός, και για τους πίσω επιβάτες, ενώ η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ φτάνει τα 426 λίτρα (VDA), ενώ με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα, η χωρητικότητά του αυξάνεται στα 1.378 λίτρα.

High-tech άνεση και ασφάλεια

Στο εσωτερικό, στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η έως 10,25’’ οθόνη αφής που συνεργάζεται με σύστημα infotainment που επιτρέπει στους επιβάτες να συνδέσουν δύο κινητές συσκευές ταυτόχρονα, ενώ οι λειτουργίες Android Auto και Apple CarPlay είναι επίσης στάνταρ. Οι οδηγοί μπορούν επίσης να επιλέξουν έναν πλήρως ψηφιακό Supervision πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών που εντυπωσιάζει χάρη στα νέα γραφικά και θέματα που αλλάζουν ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης «Eco», «Normal» ή «Sport». Τα όργανα του αυτοκινήτου απεικονίζονται με ευκρίνεια σε μια ψηφιακή οθόνη υψηλής ευκρίνειας 1920x720.

Η προηγμένη σουίτα τεχνολογιών πολυμέσων, συνδεσιμότητας και ασφάλειας που προσφέρει το νέο Kia XCeed διασφαλίζει ότι παραμένει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και πιο καλο-εξοπλισμένα αυτοκίνητα στην κατηγορία του.

Ανάμεσα σε άλλα χαρακτηριστικά που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την άνεση και την απόλαυση κάθε διαδρομής με το νέο XCeed, είναι το ηχοσύστημα JBL Premium με τεχνολογία Clari-Fi, ο διζωνικός κλιματισμός, οι θερμαινόμενοι ηλεκτρικοί αναδιπλούμενοι καθρέφτες, το θερμαινόμενο τιμόνι, το θερμαινόμενο παρμπρίζ και τα θερμαινόμενα και αεριζόμενα μπροστινά και πίσω καθίσματα. Το νέο XCeed διαθέτει USB θύρες Type-C για τους εμπρός και τους πίσω επιβάτες, ενώ η δυνατότητα γρήγορης φόρτισης ενισχύει περαιτέρω την άνεση σε κάθε διαδρομή.

Το νέο Kia XCeed περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα τεχνολογιών και ενεργητικών συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού. Το Smart Cruise Control (SCC) αναβαθμίζεται με την προσθήκη της λειτουργίας που σχετίζεται με την πλοήγηση. Το SCC με τη βοήθεια πλοήγησης (NSCC) επωφελείται από τη λειτουργία Auto-set που προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα του XCeed κατά το «ρολάρισμα» σύμφωνα με τα όρια που έχουν οριστεί και σύμφωνα με τα δεδομένα του συστήματος πλοήγησης.

Εκτός από τη λειτουργία Auto-set που ελέγχει τη μέγιστη ταχύτητα, το NSCC προσθέτει επιπρόσθετα τη λειτουργία «ζώνης» (NSCC-Z) που μειώνει την ταχύτητα του αυτοκινήτου σε «ασφαλείς ζώνες» που προσδιορίζονται στο σύστημα πλοήγησης. Μόλις το αυτοκίνητο εξέλθει από μία «ασφαλή ζώνη», το σύστημα θα επαναφέρει το αυτοκίνητο στην προηγούμενη ταχύτητα του.

Μια πρόσθετη εξέλιξη του NSCC που υπάρχει στο νέο XCeed είναι η λειτουργία Curve (NSCC-C), η οποία χρησιμοποιεί τα δεδομένα πλοήγησης για να προβλέψει μια επερχόμενη στροφή. Στη συνέχεια και εφόσον χρειαστεί το σύστημα μειώνει την ταχύτητα για ασφαλή πέρασμα και κατόπιν επιστρέφει στο προκαθορισμένη ταχύτητα.

Επίσης, το νέο XCeed επωφελείται από την τελευταία έκδοση του Kia Connect, ενός συστήματος που συνδέει τους οδηγούς με τον έξω κόσμο παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες μέσω της οθόνης αφής του αυτοκινήτου ή μέσω της εφαρμογής Kia Connect.

Όπως και υπόλοιπα μέλη της «οικογένειας» του μικρομεσαίου μοντέλου της Kia, του Ceed, έτσι και το νέο XCeed θα κατασκευάζεται στις εργοστάσιο της εταιρίας στη Zilina της Σλοβακίας, ενώ οι πωλήσεις του στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

Τιμοκατάλογος