Η ώρα των City Crossovers: Toyota Aygo X

Η ώρα των City Crossovers: Toyota Aygo X

Στην Toyota αξίζουν συγχαρητήρια τουλάχιστον για δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι σε μία εποχή που στο όνομα της ηλεκτροκίνησης η έννοια του μικρού, οικονομικού, βενζινοκίνητουl αυτοκινήτου πόλης είναι να εκλείψει, αυτή δεν διστάζει να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα πολύ επιτυχημένο μικρό μοντέλο – σε crossover μάλιστα εκδοχή – που είναι και οικονομικό ως προς την κατανάλωση καυσίμου, αλλά και σχετικά προσιτό. Τα δεύτερα συγχαρητήρια έχουν να κάνουν με το πόσο όμορφο είναι αυτό το αυτοκίνητο, που αρχικά είχαμε δει ως το πρωτότυπο Toyota Aygo X Prologue.

Το νεότερο compact μοντέλο στην προϊοντική οικογένεια της Toyota βασίζεται στην επιτυχημένη πλατφόρμα GA-B της αρχιτεκτονικής Toyota Global New Architecture (TNGA), η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με το νέο Yaris — Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021 στην Ευρώπη — και πιο πρόσφατα στο Yaris Cross. Η προσαρμογή της στο Aygo X, είχε ως αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερο ευέλικτο crossover.

Με μήκος 3.700 mm, το νέο Aygo X είναι κατά 235 mm μεγαλύτερο σε μήκος από τον προκάτοχό του, ενώ το μεταξόνιό του έχει αυξηθεί κατά 90 mm και η μέγιστη διάσταση των τροχών έχει αυξηθεί στις 18”. Παράλληλα ο εμπρός πρόβολος είναι 72 mm μεγαλύτερος από του Yaris, ενώ το συνολικό πλάτος του αμαξώματος έχει αυξηθεί κατά 125 mm, φτάνοντας τώρα στα 1.740 mm - μόλις 5mm μικρότερο του Yaris. Ως αποτέλεσμα έχει αυξηθεί ο χώρος για τους ώμους κατά 45 mm. Ο χώρος αποσκευών διαθέτει κατά 125 mm μεγαλύτερο μήκος, με αποτέλεσμα την αύξηση της χωρητικότητάς του περισσότερο από 60 λίτρα συγκριτικά με τον προκάτοχό του, στα 231 λίτρα. Παράλληλα, το ύψος του οχήματος έχει αυξηθεί κατά 65 mm, στα 1.525 mm.

Στην πράξη όλα αυτά μεταφράζονται σε ένα εσωτερικό που μπορεί να φιλοξενήσει και πολύ ψηλούς επιβάτες στο πίσω κάθισμα, αφήνοντάς μας μόνο να επισημάνουμε ως αδυναμία τη δυσκολία εισόδου, καθώς η πίσω πόρτα είναι μικρή.

Το Toyota Aygo X, έχοντας σχεδιαστεί εξ αρχής με στόχο τη μέγιστη οικονομία χρησιμοποιεί τον πολυβραβευμένο, αξιόπιστο και αποδοτικό 3-κύλινδρο 1.000-άρη κινητήρα 1KR-FE, που έχει βελτιωθεί σημαντικά, πετυχαίνοντας την μικρότερη κατανάλωση καυσίμου της κατηγορίας, μόλις 4,8 lit./100km, αλλά και εκπομπές CO2 109 g/km. Αυτός ο κινητήρας αποδίδει 72 ίππους και επιτρέπει στο Toyota Aygo X όχι μόνο να κινείται σβέλτα στην πόλη χωρίς να καίει πολύ, αλλά και όταν έρθει η ώρα να μπορεί να αναπτύξει υψηλή ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο.

Σχεδιασμένο, κατά βάση, για τους πιο στενούς δρόμους της πόλης, το Aygo X έχει εξαιρετικά μικρό κύκλο στροφής με ακτίνα μόλις 4,70 m - έναν από τους μικρότερους στην κατηγορία. Το σύστημα διεύθυνσης έχει ρυθμιστεί για οδήγηση σε αστικά κέντρα και προάστια, ενώ το νέο αυτόματο κιβώτιο S-CVT (συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης) προσφέρει καλύτερη αρχική απόκριση στο γκάζι, αλλά και δυνατότητα για χειροκίνητες αλλαγές ταχυτήτων σε φιξαρισμένες και γραμμικότητα, διατηρώντας μία ενδιαφέρουσα ισορροπία ανάμεσα στην απόδοση και την κατανάλωση καυσίμου. Ο οδηγός γρήγορα «μαθαίνει» τον τρόπο λειτουργίας του και προσαρμόζει την πίεση στο πεντάλ του γκαζιού, καταφέρνοντας να κινείται σβέλτα, χωρίς να ανεβαίνουν υπερβολικά οι στροφές του κινητήρα (χαρακτηριστική αδυναμία των παραδοσιακών CVT).

Το μοντέλο έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου και στον τομέα της ασφάλειας, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γκάμα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας Toyota Safety Sense και Advanced Driver Assistance, στην πιο εξελιγμένη γενιά “Τ-Mate”, ως στάνταρ εξοπλισμό σε όλες τις εκδόσεις για πρώτη φορά σε μοντέλο της A κατηγορίας.

Ταυτόχρονα, οι αγοραστές του νέου μοντέλου θα μπορούν να παραμένουν διαρκώς συνδεδεμένοι με το Aygo X μέσω του Toyota Smart Connect και του MyT smartphone app. Το Toyota Smart Connect επικεντρώνεται σε χαρακτηριστικά όπως η υψηλής ανάλυσης οθόνη αφής 9”, η ασύρματη φόρτιση και η ασύρματη συνδεσιμότητα smartphone μέσω Android Auto και Apple CarPlay. Με την εφαρμογή MyT, οι πελάτες μπορούν να παρακολουθούν διάφορα στατιστικά στοιχεία του οχήματος όπως ανάλυση οδήγησης, στάθμη καυσίμου, προειδοποιήσεις και vehicle tracker. Το τελευταίο σύστημα πολυμέσων της Toyota προσφέρει επίσης πλοήγηση βασισμένη σε cloud για πληροφορίες διαδρομής σε πραγματικό χρόνο μέσω των διαρκώς συνδεδεμένων υπηρεσιών στις υψηλότερες εκδόσεις. Νέες υπηρεσίες θα λανσαριστούν μελλοντικά μέσω over-the-air (ΟΤΑ) ενημερώσεων, ώστε το νέο λογισμικό και οι συνδεδεμένες υπηρεσίες να εγκαθίστανται αυτόματα στο σύστημα.

Το νέο Toyota Aygo X διατίθεται σε επτά (7) εκδόσεις, με την τιμή του να ξεκινά από τα 14.340€.

Δείτε τον πλήρη τιμοκατάλογο:

Διαβάστε περισσότερα για το νέο Toyota Aygo X:

pdf