Ένα ταπεινό τρίκυκλο ασυνήθιστης αξίας: Reliant Regal Supervan ΙΙΙ

Ένα ταπεινό τρίκυκλο ασυνήθιστης αξίας: Reliant Regal Supervan ΙΙΙ

Το κίτρινο τρίκυκλο Reliant Regal Supervan ΙΙΙ του 1972 που βλέπετε στις φωτογραφίες πιστεύεται ότι είναι ένα από τα έξι αυθεντικά Reliants από τη δημοφιλή – στο Ηνωμένο Βασίλειο - κωμική σειρά της δεκαετίας του '80 “Only Fools and Horses” (Μόνο ανόητοι και άλογα). Το μικρό αυτό φορτηγό, που αναμένεται να «πιάσει» καλή τιμή στην επικείμενη δημοπρασία του Silverstone*, είναι ένα από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα οχήματα στη βρετανική τηλεόραση. Με τελική ταχύτητα 88 km/h, χρησιμοποιήθηκε στη μικρή οθόνη για τη μεταφορά των πρωταγωνιστών της εν λόγω εκπομπής σε διάφορους προορισμούς και πιστεύεται ότι παρέμεινε εν ενεργεία μέχρι και τα τελευταία γυρίσματα.

Το Reliant Regal ήταν ένα μικρό τρίτροχο ΙX αυτοκίνητο και ελαφρύ φορτηγό που κατασκευαζόταν από το 1953 έως το 1973 από την Reliant Motor Company στο Tamworth της Αγγλίας. Έχοντας μικρό βάρος (350 – 450 κιλά) εθεωρείτο βάσει νόμου τρίκυκλο που μπορούσε να οδηγηθεί με άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας. To Reliant Regal ήταν κατά καιρούς διαθέσιμο με κινητήρες 598 κ.εκ. / 25 hp και 701 κ.εκ. / 29 hp, ενώ οι μικρές του διαστάσεις του(Μήκος: 429 mm, Πλάτος: 1,486 mm, Ύψος: 1,448 mm) του προσέδιδαν αυξημένη ευελιξία. To Regal, το 1973 παρέδωσε τη σκυτάλη στο Reliant Robin που προσφέρθηκε σε διάφορες εκδόσεις (Mk1, Mk2 και Mk3) και παρέμεινε στην παραγωγή για μια περίοδο 30 ετών, καταφέρνοντας να γίνει το δεύτερο πιο δημοφιλές αυτοκίνητο από fiberglass στην ιστορία του αυτοκινήτου, παγκοσμίως.

Το συγκεκριμένο Reliant χρησιμοποιείται από τον σημερινό ιδιοκτήτη του εδώ και έξι χρόνια. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πώληση, το φορτηγάκι έχει περάσει από κάποια αναβάθμιση, συμπεριλαμβανομένων των νέων ελαστικών και των φρένων, ενώ επισκευάστηκε και το σύστημα τροφοδοσίας. Το βαν αυτό είναι ένα μοναδικό κομμάτι, έχει ακόμα τα «αφράτα» ζάρια να κρέμονται από τον εσωτερικό κεντρικό καθρέπτη, την πινακίδα «Tax in the Post» στο παρμπρίζ και τη φουσκωτή κούκλα στο πίσω παράθυρο η οποία προέρχεται από ένα από τα πιο δημοφιλή επεισόδια «Danger UXD». Ενώ τα κλειδιά του κρέμονται σε ένα μπρελόκ του BBC - στοιχείο που δείχνει ότι πρόκειται για ένα από τα αρχικά οχήματα που συμμετείχαν στα γυρίσματα της διάρκειας ζωής 22 ετών παραγωγής.

Ωστόσο, οχήματα όπως το κίτρινο του “Only Fools and Horses” συμμετείχαν και σε άλλες τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και στον κινηματογράφο. Από τις πλέον χαρακτηριστικές κωμικές φυσιογνωμίες της μικρής οθόνης, ο περίφημος Mr Bean (κατά κόσμον: Rowan Atkinson) χρησιμοποίησε επανειλημμένα ένα γαλάζιο Reliant Regal Supervan III, το οποίο βρέθηκε είτε να ανατρέπεται, είτε να συγκρούεται, είτε να τρακάρει κατά το παρκάρισμα, προς τέρψιν των τηλεθεατών. Σημειώστε ότι ένα Reliant Regal εμφανίστηκε και στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.

Η τιμή στην οποία θα πωληθεί το συγκεκριμένο Reliant Regal Supervan III δεν μπορεί βέβαια να είναι γνωστή εκ των προτέρων. Στο παρελθόν όμως, ένα αντίστοιχο Reliant είχε πουληθεί για περίπου 50.000 ευρώ. 

*Οι δημοπρασίες Silverstone
Οι Silverstone Auctions (δημοπρασίες Silverstone) ιδρύθηκαν το 2011 και είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος οίκος δημοπρασιών για την πώληση κλασικών αυτοκινήτων, σύγχρονων supercars, αλλά και άλλων ειδών οχημάτων όπως οι σύγχρονες και ιστορικές μοτοσικλέτες κλπ. Οι Silverstone Auctions διατηρούν τα αποκλειστικά δικαιώματα δημοπρασίας αυτοκινήτων για την πίστα του Silverstone και διοργανώνουν τις πωλήσεις ως αυτόνομες εκδηλώσεις. Εκτός από τις on line δημοπρασίες, οι Silverstone Auctions διοργανώνουν επίσης μια σειρά από δημοπρασίες κάθε χρόνο σε άλλες μεγάλες εκδηλώσεις κλασικού αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων των NEC Classic Motor Show και Race Retro.