Το σόου πρέπει να συνεχιστεί

Το σόου πρέπει να συνεχιστεί

Με τη μια ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη να επιβάλλει περιορισμούς στα ταξίδια και καραντίνες στους ταξιδιώτες ως μέτρα κατά της μετάδοσης του κορονοϊού, έχουν επηρεαστεί και οι αγώνες για τις νοκ άουτ φάσεις του Europa League, όπου συμμετέχει και ο Ολυμπιακός, και του Champions League. Η UEFA απέστειλε στις ομάδες σετ οδηγιών ώστε να δράσουν αναλόγως για να μην αναβληθούν τα ματς.

Ο Ολυμπιακός θ' αναμετρηθεί με την ολλανδική Αϊντχόφεν στο «Καραϊσκάκης» στις 18 Φεβρουαρίου και στις 25 του τρέχοντος μήνα είναι το δεύτερο παιχνίδι τους στο πλαίσιο των «32» του Europa League στο «Φίλιπς Στάντιον». Οι «16» του Champions League διεξάγονται: 16, 17, 23 και 24 Φεβρουαρίου τα πρώτα ματς και τα δεύτερα 9, 10, 16 και 17 Μαρτίου. Για την ώρα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει εκδώσει οδηγίες που αναφέρουν την υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών για όσους έρχονται από το εξωτερικό με το μέτρο να ισχύει έως και την 8η Φεβρουαρίου. Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει απαγορεύσεις σε κάποια από τις ομάδες που φιλοξενούν οι ελληνικές στην Euroleague, με δεδομένο πως ελέγχονται συχνά..

Αρχικά, οι σύλλογοι έχουν μέχρι τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου να ενημερώσουν την UEFA αν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εξαίρεση. Επίσης πρέπει να ενημερώσουν για το αν υπάρχει οποιοσδήποτε άλλος λόγος που δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή του αγώνα όπως είχε προγραμματιστεί. Αν οι περιορισμοί που έχουν επιβάλλει οι τοπικές ή εθνικές αρχές της γηπεδούχου ομάδας επηρεάζουν τη φιλοξενούμενη, τότε η γηπεδούχος πρέπει να βρει ουδέτερο γήπεδο. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει θα θεωρηθεί υπεύθυνη για τη μη διεξαγωγή του ματς και θα χάσει στα χαρτιά με 3-0. Η UEFA, δε, συμβουλεύει τις ομάδες να χρησιμοποιήσουν μια από τις χώρες που έχουν φιλοξενήσει ματς ως... ουδέτερες στο πρόσφατο παρελθόν. Η Ελλαδα ήταν αρχικά στη λίστα, αλλά και η Κύπρος.

Αυτές τις διαδικασίες έχουν αρχίσει εδώ και μέρες η Λίβερπουλ και η Αρσεναλ με δεδομένο πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν φέρεται διατεθειμένη να εξαιρέσει από τα μέτρα κατά του κορονοϊού την κορυφαία βαθμίδα του αθλητισμού όπως συνέβαινε έως τώρα. Ετσι, η Λίβερπουλ που αντιμετωπίζει την Λειψία ψάχνει γήπεδο, ενώ το ίδιο κάνει και η Λειψία μια και η Γερμανία δεν δέχεται πτήσεις από την Αγγλία χωρίς υποχρεωτική καραντίνα. Παίζουν στις 16/2 και 10/3 για το Champions League. Η Αρσεναλ κάνει το ίδιο για τα ματς με την Μπενφίκα για το Europa League. Μια άλλη επιλογή είναι να αλλάξουν την σειρά των εντός έδρας αγώνων ελπίζοντας να αλλάξουν και οι οδηγίες στο μέλλον.

Κατά τα λοιπά, η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να υποδείξει εκείνη έδρα ή ακόμη και να προγραμματίσει εκ νέου την ή τις αναμετρήσεις. Σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων κορονοϊού που αφήνουν μια ομάδα με λιγότερους από 13 παίκτες και έναν τερματοφύλακα διαθέσιμους, η ομάδα με τα θετικά τεστ θα λογαριάζεται ως υπεύθυνη για τη μη διεξαγωγή και θα χάνει με 3-0 στα χαρτιά.

Ολα αυτά συμβαίνουν προκειμένου να τελειώσει η σεζόν. Η UEFA λαμβάνει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων και υπάρχει αυστηρό deadline να ολοκληρωθούν τα τουρνουά στα τέλη του Μαΐου ώστε στην συνέχεια να αρχίσει το EURO που ήταν να γίνει το περασμένο καλοκαίρι, αλλά μεταφέρθηκε σ' αυτό που έρχεται.