Το ιταλικό ποδόσφαιρο ολοκλήρωσε την στροφή του στο streaming

Το ιταλικό ποδόσφαιρο ολοκλήρωσε την στροφή του στο streaming

Ολη η Serie A σε streaming για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό αποφάσισε η λίγκα με 16 συλλόγους να ψηφίζουν την πρόταση της πλατφόρμας DAZN για να πουλήσουν το κυρίως... πιάτο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την σεζόν 2021-22 που περιέχει επτά «αποκλειστικά» ματς κάθε αγωνιστική. Η DAZN πήρε κι άλλο ένα πακέτο με τα υπόλοιπα τρία ματς, αλλά τα οποία θα τα μοιράζεται με άλλο δίκτυο. Οι σύλλογοι θα πάρουν 840 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χρόνο συνεργασίας. Απομένει να πουλήσουν ακόμη ένα «πακέτο» και ελπίζουν να πλησιάσουν ή και να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Βέβαια, η μόνη πρόταση που έχουν είναι από το Sky Italia για 70 εκατομμύρια ευρώ.

Μ' αυτή την απόφαση ολοκληρώθηκε η στροφή της Ιταλίας προς το streaming. Πριν μερικούς μήνες η Amazon είχε πάρει πακέτο για τη μετάδοση αγώνων του Champions League στην χώρα. Θα δείχνει το «καλύτερο ματς» είτε τις Τρίτες είτε τις Τετάρτες. Αυτό σημαίνει πως τις περισσότερες φορές θα επιλέγεται μια αναμέτρηση ιταλικής ομάδας για να δείχνουν ζωντανά. Να σημειώσουμε, δε, πως η Amazon έχει πάρει μέρος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και του Παγκοσμίου Κυπέλλου με άδεια μετάδοσης στην Ιταλία.

Το γεγονός πως την επιλογή στήριξαν με «υπέρ» η Γιουβέντους, η Μίλαν, η Ιντερ, η Λάτσιο και η Νάπολι υπογραμμίζει πως και οι μεγάλες ομάδες του ιταλικού ποδοσφαίρου θεωρούν πως πρέπει να αλλάξει ο... παραδοσιακός τρόπος τηλεθέασης. Είναι κάτι που ολοένα και περισσότερο θα βλέπουμε σε λίγκες και διοργανώσεις ανά την Ευρώπη με τις πλατφόρμες streaming και OTT να είναι το παρόν και το... μέλλον των κλαμπ για την πώληση των οπτικοακουστικών δικαιωμάτων τους.

«Θα είναι μια Serie A λιγότερο ακριβή και πιο διαδραστική για τον τηλεθεατή και στα μέτρα του. Θέλουμε να προσωποποιήσουμε το προϊόν», τόνισε η Βερόνικα Ντικουάτρο, υπεύθυνη της DAZN στην Ιταλία. Αυτό δίνει στις πλατφόρμες πολλές επιλογές στον τρόπο που θα παρουσιάζουν τα παιχνίδια. Το DAZN θα δείχνει επίσης και τα ματς της Serie B, της δεύτερης κατηγορίας καθώς και εκείνα του ισπανικού και του γαλλικού πρωταθλήματος. Προκειμένου να ενισχύσει την πρότασή της και να πείσει τα ιταλικά κλαμπ, η DAZN συνεργάστηκε με την εταιρία τηλεπικοινωνιών Tim.

Επίσης, η λίγκα συμφώνησε με το αμερικάνικο δίκτυο CBS και θα παίρνει 63 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, για να παρέχει τόσο την Serie A, αλλά και τους αγώνες του Κυπέλλου και του Σούπερ Καπ Ιταλίας. Οπότε ως τώρα, το calcio έχει εξασφαλίσει 903 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και πάει για πολλά παραπάνω.

Από το 2010 που οι ομάδες ενώθηκαν ξανά μετά από μια 10ετία και πούλησαν κεντρικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα αυτά είναι τα χρήματα που έχουν πάρει ετησίως για το σύνολο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Για τον κύκλο 2021-24 απουσιάζει ακόμη ένα πακέτο και τα συνολικά έσοδα που θα λάβουν από την πώληση των δικαιωμάτων εκτός της Ιταλίας.

ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΣΟ
2010-12 939 εκατ. ευρώ τον χρόνο
2012-15 998 εκατ. ευρώ τον χρόνο
2015-18 1,205 δισ. ευρώ τον χρόνο
2018-21 1,367 δισ. ευρώ τον χρόνο
2021-24 903 εκατ. ευρώ τον χρόνο*

*Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πώληση όλων των πακέτων εντός και εκτός Ιταλίας.