Οι «παγίδες» στο δρόμο της Μπάγερν Μονάχου

Οι «παγίδες» στο δρόμο της Μπάγερν Μονάχου

Η Μπάγερν Μονάχου αφού έγινε η πρώτη ομάδα μετά τη Μπαρτσελόνα που κατέκτησε έξι τίτλους στην σειρά, τώρα αρχίζει την πορεία της για να μπει και στην ίδια λίστα με τη Ρεάλ Μαδρίτης ως οι μόνες που κατέκτησαν τουλάχιστον δύο συνεχόμενες φορές το Champions League. Απόψε παίζει με την Λάτσιο στο «Ολίμπικο» της Ρώμης στο πρώτο ματς του ζευγαριού για τους «16» του θεσμού (22:00, COSMOTE SPORT 2).

Οι Βαυαροί είναι το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσουν και πάλι το τρόπαιο. Εχουν πληρέστατη ομάδα αποτελούμενη από ποδοσφαιριστές του υψηλότερου επιπέδου σε ποιότητα και νοητική δύναμη, είναι έμπειροι και ξέρουν τί χρειάζεται για να πάρουν τον τίτλο και διαθέτουν έναν πολύ καλό προπονητή τον Χάνζι Φλικ που διαχειρίζεται εξαιρετικά το υλικό του και την τακτική της ομάδας.

Στο δρόμο της, όμως, υπάρχουν «παγίδες». Εχει τους περισσότερους τραυματισμούς από κάθε άλλη ομάδα που συμμετείχε στο «Final 8» του Champions League την περασμένη σεζόν στην Λισσαβώνα. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα φαίνεται να το αντιμετωπίζει με επιτυχία. Αυτά που ίσως να την εκτροχιάσουν είναι οι business και ο κορονοϊός.

Τις τελευταίες εβδομάδες ανιχνεύθηκαν τέσσερα κρούσματα στην ομάδα. Αν εντοπιστεί άλλο ένα, οι αρχές του Μονάχου είναι πιθανό να βάλουν όλους τους παίκτες σε καραντίνα. Ηδη ο σύλλογος τους έχει απαγορεύσει να πηγαίνουν μέχρι και για ψώνια. Τους ζήτησε να περιορίσουν τη ζωή τους σε σπίτι – προπονητικό κέντρο – σπίτι – αγώνες.

Οι ποδοσφαιρικές business, πάλι, ίσως αποδειχθούν μεγαλύτερη απειλή αυτή την εποχή. Ο βασικός αμυντικός Ντάβιντ Αλαμπα ανακοίνωσε πως το καλοκαίρι θα φύγει. Το κλαμπ δεν του έδινε τα 22 εκατομμύρια ευρώ μεικτά που ήθελε για ν' ανανεώσει το συμβόλαιό του. Παράλληλα, ο σύλλογος παρουσιάζεται διατεθειμένος ν' αφήσει τόσο τον σέντερ μπακ Τζερόμ Μπόατενγκ να φύγει μόλις τελειώσει το συμβόλαιό του τον Ιούνιο, όσο και τον έμπειρο κεντρικό μέσο Χάβι Μαρτίνεθ που κι αυτός μένει ελεύθερος.

Η διοίκηση απογοητεύθηκε με τον σοβαρό τραυματισμό του χρήσιμου χαφ Κορεντέν Τολισό που θα μείνει εκτός δράσης για τουλάχιστον έξι μήνες. Είχαν βάλει πωλητήριο στον Γάλλο για 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον, θεωρούν, πως δεν θα εμφανιστεί κάποια ομάδα να τον αποκτήσει – τουλάχιστον σ' αυτή την τιμή. Τα λεφτά που θα έπαιρναν θα δίνονταν στη συνέχεια σε προσθήκες παικτών, πέραν των συμφωνημένων, δηλαδή του Νταγιό Ουπαμεκανό, κεντρικού αμυντικού της Λειψίας, τον οποίο «έκλεισαν» πρόσφατα για 42,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και του αριστερού μπακ Ομάρ Ρίτσαρντς από την αγγλική Ρέντινγκ.

Επειτα είναι και η ανανέωση του 17χρονου Τζαμάλ Μουσιάλα. Ο νεαρός επιθετικός θεωρείται ένα από τα μεγάλα ταλέντα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η Μπάγερν θα του επεκτείνει το συμβόλαιο δίνοντάς του πέντε εκατομμύρια ευρώ. «Ποντάρουν» σ' αυτόν και τα χρήματα που του πρόσφεραν «έδιωξαν» και το ενδιαφέρον των πλουσίων της Premier League.

Από την άλλη, όμως, αυτή η κίνηση μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις μέσα στ' αποδυτήρια και γκρίνιες από ποδοσφαιριστές που θεωρούν πως δεν πληρώνονται αναλόγως με την προσφορά τους. Ποιος ξέρει αν ο Μπόατενγκ κι ο Αλαμπα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στο 100%. Το ίδιο ισχύει και για τον δεξιό μπακ Σαρ που αποκτήθηκε για δέκα εκατομμύρια ευρώ από τη Μαρσέιγ, αλλά του μετέφεραν πως καλά θα κάνει να βρει άλλη ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του από τη νέα σεζόν.

«Με ικανοποιεί που έπεσαν τα ποσά στο μεταγραφικό παζάρι. Οι μισθοί των ποδοσφαιριστών παραμένουν ψηλά, αλλά ίσως αυτό το καλοκαίρι να δούμε να πέφτουν κι αυτοί», υποστήριξε ο CEO του κλαμπ, Καρλ – Χάιντς Ρουμενίγκε. Η στρατηγική της διοίκησης και ο τρόπος που κάνει business ο αθλητικός διευθυντής Χασάν Σαλιχάμιτζιτς, είναι εστία εντάσεων και διαφωνιών με τον προπονητή Φλικ, τον οποίο δεν συμβουλεύονται όσο εκείνος θα ήθελε. Σ' εκείνον πέφτει το βάρος να διαχειριστεί τους ποδοσφαιριστές και να πάρει το μάξιμουμ ενώ είναι στον «αέρα» το μέλλον τους.