O Σωκράτης, ο Κικέρων, τα αλατοπίπερα κι ο τελικός του Champions League!

O Σωκράτης, ο Κικέρων, τα αλατοπίπερα κι ο τελικός του Champions League!

Περισσότερο κι από τους ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι, οι πρωταγωνιστές του αποψινού τελικού του Champions League (22:00, ΕΡΤ 1, COSMOTE TV SPORT 1) που θα διεξαχθεί στο «Ντραγκάο» του Πόρτο, μπροστά σε 16.500 θεατές, είναι οι προπονητές των δύο ομάδων: Πεπ Γκουαρδιόλα και Τόμας Τούχελ. Γύρω από τους δύο τεχνικούς έχει δημιουργηθεί μια αύρα και μια μυθολογία και όλα αρχίζουν με τον θαυμασμό του Γερμανού για τον Καταλανό, στα δείπνα τους – κυρίως στο πρώτο στο εστιατόριο Schumann's του Μονάχου – και στο πώς προσεγγίζουν τακτικά το ποδόσφαιρο.

Οι μόνοι πλην των τεχνικών που ξέρουν τί πραγματικά συνέβη και τί ειπώθηκε εκείνο το βράδυ του Δεκεμβρίου του 2014 είναι ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Μπάγερν Μονάχου, Μίχαελ Ρέσκε, μαζί τους σερβιτόρους του εστιατορίου, που έγραψαν... υπερωρίες γιατί ο Γκουαρδιόλα κι ο Τούχελ δεν έλεγαν ν' αφήσουν το παιχνίδι τους. Το ραντεβού δεν ήταν καν προγραμματισμένο. Φεύγωντας από την Ζέμπενερ Στράσε, όπου στέκεται το προπονητικό κέντρο των Βαυαρών, ο Ρέσκε ενημέρωσε τον Γκουαρδιόλα πως θα έτρωγε με τον Τούχελ. «Ερχομαι, έρχομαι», του απάντησε.

Η σκηνή, λοιπόν, λαμβάνει χώρα στη φωτισμένη αίθουσα με διακόσμηση 60's του περίφημου εστιατορίου που βρίσκεται μεταξύ της πλατείας Οντεόν και του πάρκου Χόφγκαρτεν. Ο Τούχελ έχει επιλέξει να μην αναλάβει κάποια ομάδα αφότου άφησε τη Μάιντς. Θέλει να μάθει και να φορτίσει τις μπαταρίες του. Οτι ακριβώς έκανε ο Γκουαρδιόλα σχεδόν δύο χρόνια πριν, όταν έφυγε από τη Μπαρτσελόνα και πήγε να ζήσει στο Μανχάταν. Ο Γερμανός αν και μόλις τρία χρόνια μικρότερος του συναδέλφου του έτρεφε θαυμασμό για τον Γκουαρδιόλα ως ποδοσφαιριστή και για τη Ντριμ Τιμ του Γιόχαν Κρόιφ στη Μπάρτσα. Μάλιστα, λέγεται πως είχε επιχειρήσει να συναντηθεί μαζί του όταν εκείνος ανέλαβε τους «μπλαουγκράνα» την σεζόν 2008-09 και έφτασε μέχρι και τις πόρτες του «Καμπ Νόου» για να πετύχει τον στόχο του. Αυτό που ενδιέφερε τον Καταλανό, όμως, ήταν ν' ακούσει τί είχε να πει ο Τούχελ. «Μίχαελ, ο τύπος έχει πλάνο», έλεγε στον Ρέσκε. Την προηγούμενη σεζόν (2013-14) ο Γκουαρδιόλα εξεπλάγη με την τακτική του Τούχελ στα δύο ματς της Μπάγερν Μονάχου με τη Μάιντς (νίκες της Μπάγερν με 4-1 και 2-0).

Οι δύο προπονητές μετά τα τυπικά, γρήγορα καταλαβαίνουν πως συνδέονται με μια κοινή αγάπη για το ποδόσφαιρο όχι μόνο ως άθλημα, αλλά και με την στρατηγική του. Ο Τούχελ κάνει ερωτήσεις για ματς που έγιναν πέντε χρόνια πριν λες κι έγιναν χθες. «Ηταν σαν βλέπεις τον Καρπόφ με τον Κασπάροφ», υποστηρίζει ο Ρέσκε, ανακαλώντας τις μνήμες πως μετέτρεπαν σε παίκτες τα ποτήρια, τα αλατοπίπερα και τα σερβίτσια στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν αυτό που τους ενθουσιάζει περισσότερο: την κίνηση, τον συγχρονισμό, την ταχύτητα της εκτέλεσης και τα γιατί του ποδοσφαίρου. Στη Γερμανία, αυτή η συνάντηση πέρασε στην ιστορία ως «Η Μάχη του Schumann's». «Οταν ο Κικέρων συνάντησε τον Σωκράτη», λέει ο Ρέσκε.

Ενα χρόνο μετά, ο Τούχελ, προπονητής της Ντόρτμουντ πια, ζήτησε ξανά να συναντηθεί με τον Γκουαρδιόλα. Το έκανε αμέσως μετά την ήττα της ομάδας του με 5-1 στην «Αλιάντς Αρένα». Ο Τούχελ ήθελε να καταλάβει πως ο αντίπαλός του παρουσίασε κάτι εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με ό,τι είχε δείξει ως τώρα. «Πρόσεχε Πεπ, γιατί αυτούς θα τους ξανασυναντήσουμε», τον προειδοποίησαν μέλη του τεχνικού τιμ. Μετά τη νέα ανάλυση, Μπάγερν και Ντόρτμουντ έπαιξαν άλλες δύο φορές: 0-0 στο «Signal Iduna Park» και νίκη της Μπάγερν με 4-3 στα πέναλτι στον τελικό του Κυπέλλου. Η σεζόν 2015-16 της Bundesliga είναι ο «παράδεισος» όσων αναλύουν την τακτική του αθλήματος σαν κινήσεις σε σκακιέρα. Πολλές φορές η Μπάγερν έπαιζε με διάταξη που έμοιαζε με 2-3-5 και η Ντόρτμουντ με 3-1-2-4.

Αυτή την σεζόν, η κοινή συνισταμένη είναι πως καμία ομάδα δεν παίζει με «καθαρό» σέντερ φορ, αλλά χρησιμοποιούν «ψεύτικα 9άρια». Επίσης, οι διατάξεις είναι περίπλοκες. Το 4-3-3 που ακολουθούν τυπικά οι «πολίτες», μεταβάλλεται στη διάρκεια των αγώνων ιδίως όταν οι ακραίοι αμυντικοί γίνονται εσωτερικοί μέσοι ή αν αγωνίζεται ο μπακ Κανσέλο που μπορεί να «μεταμορφωθεί» σε «8άρι» για να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στον Ιλκάι Γκιντογάν.

«Κάθε παιχνίδι της Μπαρτσελόνα που παρακολούθησα και πιστέψτε με τα παρακολούθησα όλα, είναι ένα μάθημα πως να είναι ταυτόχρονα θαρραλέος και περιπετειώδης. Εβλεπα για χρόνια εκείνον την ομάδα του γιατί ήθελα να μάθω το ποδόσφαιρό τους. Πώς μπορείς να αμύνεσαι και να επιτίθεσαι. Εφτιαξε μηχανές νικών και το ίδιο έχει κάνει και με τη Μάντσεστερ Σίτι. Η επιρροή που μου άσκησε είναι τεράστια», δήλωσε πρόσφατα ο Τούχελ.

Ο Γκουαρδιόλα ήταν σίγουρος πως η Τσέλσι με τον Τούχελ θα έκανε το βήμα μπροστά που έκανε αφότου τον προσέλαβε τον περασμένο Ιανουάριο. «Οι ομάδες του προκαλούν τόσες πολλές δυσκολίες... κάνουν το γήπεδο πλατύ με τους ακραίους αμυντικούς και παράλληλα βαθύ με τους επιθετικούς τους», παραδέχθηκε. Από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια του Τούχελ στον πάγκο των «μπλε» ήταν ξεκάθαρο πως η ομάδα του θα επεδίωκε να δημιουργεί υπεραριθμίες, για να ξεπεράσει την αντίπαλη πίεση και για να «ταξιδέψει» με τη μπάλα στην επίθεση. Αυτή η δυνατότητα που έχει ιδίως στη δεξιά πλευρά της όταν συνδυάζονται οι αμυντικοί Τιάγκο Σίλβα και Θέσαρ Αθπιλικουέτα, με τους μέσους Εν' Γκολό Καντέ και Ζορζίνιο και τον μεσοεπιθετικό Μέισον Μάουντ, είναι εξαιρετική. Η τακτική του Τούχελ έπαιξε ρόλο στις δύο πρόσφατες νίκες επί του Γκουαρδιόλα στα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας με 1-0 και για την Premier League με 2-1. Σε επτά αναμετρήσεις το... σκορ είναι 4-2 υπέρ του Καταλανού (συμπεριλαμβανομένων παράτασης και πέναλτι) και ένα έληξε ισόπαλο.

«Δεν διστάζω να πω πως παραμένουν το ορόσημο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αυτή την σεζόν και το καλό είναι πως σε 90 λεπτά μπορείς κλείσεις τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των ομάδων κι αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στον τελικό», κατέληξε ο Τούχελ που έγινε ο πρώτος τεχνικός που φτάνει σε διαδοχικές σεζόν στο τελευταίο ματς του Champions League με διαφορετικές ομάδες. Πέρυσι, έχασε με 1-0 από τη Μπάγερν Μονάχου ως κόουτς της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Γκουαρδιόλα έχει κατακτήσει τον τίτλο δύο φορές, αλλά αυτή είναι η πρώτη του παρουσία στον τελικό από το 2011.