Ο Ολυμπιακός έφυγε φορτωμένος με εκατομμύρια και φόβους

Ο Ολυμπιακός έφυγε φορτωμένος με εκατομμύρια και φόβους

Τα λεφτά είναι σίγουρα πολλά. Ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε για φέτος την Ευρώπη, με το 1-0 κόντρα στην Αρσεναλ, έχοντας μαζέψει συνολικά 35.298.000 ευρώ χωρίς να υπολογίζουμε το market pool που θα αποφέρει επιπλέον πάνω από 2.000.000 ευρώ. Αρα τον Ιούνιο που θα ανακοινωθούν τα τελικά ποσά, θα φτάσει γύρω στα 37,5 εκατομμύρια.

Αναλυτικά έβαλε στους λογαριασμούς του:

* Από τις δύο φάσεις προκριματικών που πέρασε, 860.000 ευρώ.

* Για τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, 15.250.000 ευρώ.

* Από τη νίκη επί της Μαρσέιγ, 2.700.000 ευρώ, καθώς έχασε στα υπόλοιπα πέντε ματς των ομίλων από Μάντσεστερ Σίτι, Πόρτο και Μαρσέιγ εκτός.

* Για τη 10ετή του παρουσία στη διοργάνωση, 15.500.000 ευρώ, καθώς είναι 19ος στη λίστα των φετινών 32 ομάδων των ομίλων. Πρώτη εδώ η Ρεάλ Μαδρίτης που πήρε 35,4 εκατομμύρια και τελευταία η Φερεντσβάρος, με 1,1 εκατομμύρια.

* Για την πρόκριση επί της Αϊντχόφεν, 1.100.000 ευρώ.

(Δεν μετράνε οι νίκες και οι ισοπαλίες στα νοκ άουτ παιχνίδια).

Εκτός από το οικονομικό όφελος, όμως, αρχίζουν πλέον να βαραίνουν οι φόβοι για το μέλλον. Η αδυναμία των άλλων ομάδων μας να σταθούν αξιοπρεπώς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, απειλεί να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τον Ολυμπιακό, παρά τις εντυπωσιακές του παρουσίες. Ηδη η Ελλάδα θα βρίσκεται για την επόμενη σεζόν στην 17η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA κι αυτό σημαίνει ότι ο πρωταθλητής θα παίξει τέσσερις προκριματικούς γύρους το καλοκαίρι για να μπει (αν μπει) σε όμιλο του Champions League. 

Μάλιστα, θα δώσει πολύ νωρίς, στις 6 ή 7 Ιουλίου το πρώτο ματς και μια εβδομάδα αργότερα τη ρεβάνς. Θα αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια από χώρες όπως η Σερβία (Ερυθρός Αστέρας πρώτος), Κροατία (Ντινάμο Ζάγκρεμπ ή Οσιγιεκ), Ισραήλ (Μακάμπι Τελ Αβίβ ή Μακάμπι Χάιφα). Πιθανοί αντίπαλοι ακόμα, η Μάλμε, η Μπόντο Γκλιμτ της Νορβηγίας και πολλές άλλες αδύναμες. Οσες περάσουν θα συνεχίσουν στο «μονοπάτι των πρωταθλητών», όπου απλά θα προστίθενται ομάδες.

Στον δεύτερο προκριματικό γύρο θα μπουν Τσέχοι, Κύπριοι και Ελβετοί.

Στον τρίτο προκριματικό, οι Δανοί και οι Ρέιντζερς που πήραν ήδη το πρωτάθλημα στη Σκωτία.

Και στα πλέι οφ θα παίξουν οι Τούρκοι με την Μπεσικτάς να είναι πρώτη στη βαθμολογία τώρα, και οι Αυστριακοί με την Σάλτσμπουργκ να προπορεύεται, αν και είναι ακόμη νωρίς. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγει τα μεγαθήρια, αλλά θα δυσκολευτεί πιθανότατα από κάποιους υπολογίσιμους αντιπάλους.