Η FIFA κήρυξε πόλεμο στην ευρωπαϊκή Super League

Η FIFA κήρυξε πόλεμο στην ευρωπαϊκή Super League

Η FIFA, συνήθως δεν αντιδρά σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ, γι' αυτό προκάλεσε μεγάλη εντύπωση όταν πήρε θέση με απειλές προς συλλόγους και ποδοσφαιριστές που θα εμπλακούν στην φημολογούμενη ευρωπαϊκή Super League. Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα, η νέα διοργάνωση που θέλουν να δημιουργήσουν ορισμένες από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες θεωρούταν δεδομένο πως είχε την συναίνεση του προέδρου της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζάνι Ινφαντίνο.

Ετσι, δημιουργείται μια νέα συμμαχία. Η FIFA άφησε στην άκρη τη διαμάχη της με την UEFA. Μαζί και με τις άλλες Συνομοσπονδίες (Ν. Αμερική, Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, Αφρική, Ασία και Ωκεανία) έστειλαν το μήνυμα σε όσους σκέφτονται ν' αποσχιστούν: κανείς παίκτης που θα παίξει στην Super League δεν θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί σε διοργάνωση υπό την αιγίδα της ίδιας ή των Συνομοσπονδιών της. Με λίγα λόγια τέλος Παγκόσμιο Κύπελλο, EURO, Κόπα Αμέρικα, Κύπελλο Εθνών Αφρικής, Κύπελλο Εθνών Ασίας, που συγκεντρώνουν και τεράστιο ενδιαφέρον.

Οι παίκτες όχι μόνο νοιάζονται να παίζουν με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους, αλλά ενδιαφέρονται και οι σύλλογοί τους και οι ατζέντηδες. Οι επιτυχίες σε επίπεδο εθνικών ομάδων και οι σταθερές συμμετοχές μεταφράζονται σε αύξηση της αξίας και των αποδοχών των ποδοσφαιριστών. Με λίγα λόγια επηρεάζεται όλο το φάσμα του μεταγραφικού τομέα, που είναι από τους πιο σημαντικούς της βιομηχανίας. Το 2019 και το 2020 δόθηκαν περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές και δανεισμούς!

Αυτό δείχνει πως η FIFA δεν είναι διατεθειμένη να παίξει παιχνίδια με τα κλαμπ. Οχι από την στιγμή που από το 2022 θέλει να διοργανώσει το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 24 ομάδες από όλο τον κόσμο με έδρα την Κίνα. Η FIFA γι' αυτό το τουρνουά υπολογίζεται πως θα βάζει στα ταμεία της ένα δισεκατομμύριο δολάρια! Εξ ου και η διάθεσή της να προστατεύσει το υπάρχων πλαίσιο στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους «μεγάλους» συλλόγους να εναρμονιστούν με τα πλάνα της UEFA για το «νέο» Champions League.