Οι πολίτες στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση

Οι πολίτες στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση

Μία από τις σημαντικότερες παθογένειες που ανέδειξε η πολυετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα αφορά στον δημόσιο ασφαλιστικό φορέα και στις δημόσιες παροχές υγείας, ενώ την ίδια ώρα ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο λειτουργώντας συμπληρωματικά με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αξίας. Κάθε χρόνο που περνάει, οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται ολοένα περισσότερο τα ιδιωτικά προγράμματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας και πλέον 1 στους 4 δηλώνει ότι κατέχει κάποιο πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κλάδος των ζημιών.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι οι κρατικές παροχές υγείας, δηλαδή η νοσοκομειακή και η ιατρική περίθαλψη, στο μέλλον θα μειωθούν. Ένα αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις υφιστάμενες παροχές υγείας.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, το 2018 αυξήθηκε το μερίδιο συμμετοχής των νοσοκομειακών ασφαλίσεων και των ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2017. Η ενδυνάμωση του ιδιωτικού κλάδου ασφάλισης μπορεί να προσφέρει σημαντικές λύσεις σε όσους επιθυμούν να απολαμβάνουν κορυφαίες παροχές για τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών σε προσιτό κόστος μπορεί να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για ένα ιδιωτικό πρόγραμμα Υγείας που ενδιαφέρει τους πολίτες, όμως από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να επιλέγει καλύψεις που του ταιριάζουν καλύτερα. Οι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να επωφελούνται από προγράμματα κομμένα και ραμμένα πάνω στις δικές τους ανάγκες. Κάπως έτσι λειτουργεί η αγορά σήμερα. Η γκάμα των προγραμμάτων είναι τεράστια και αφορά όλο το φάσμα των υπηρεσιών Υγείας, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται οι δύο σταθερές, αυτή της ποιότητας και του προσιτού κόστους.

Από την εξειδικευμένη έρευνα της ΕΑΕΕ για τις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας στην οποία συμμετείχαν 19 ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη (με εκτιμώμενο αθροιστικό μερίδιο αγοράς 96,3% επί της παραγωγής ασφαλίστρων), προέκυψε ότι από την παραγωγή τους σε ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας, ποσό 1,53 δισ. ευρώ αφορούσε σε ατομικές ασφαλίσεις και 539 εκατ. ευρώ σε ομαδικές ασφαλίσεις. Οι πληρωθείσες αποζημιώσεις έφτασαν το 1,40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 992 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε ατομικές ασφαλίσεις και 405 εκατ. ευρώ σε ομαδικές ασφαλίσεις.

Παρ'' όλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι Έλληνες δαπάνησαν λιγότερα από 250 ευρώ το 2017 για ασφάλιστρα Ζωής, ενώ συγκριτικά τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα στη Δανία ξεπέρασαν τα 3.750 ευρώ, στη Φινλανδία διαμορφώθηκαν λίγο χαμηλότερα από τα 3.500 ευρώ, ενώ στην Ελβετία και στη Μ. Βρετανία άγγιξαν τα 3.000 ευρώ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνάει τα 1.100 ευρώ.

Τέλος, όσο απλή και αν μοιάζει η επιλογή ενός ασφαλιστηρίου, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Άλλωστε μιλάμε για την υγεία και όχι για κάποιο περιουσιακό στοιχείο, του οποίου η αξία περιορίζεται σε υλικά και ίσως συναισθηματικά πλαίσια. Εάν, λοιπόν, θέλετε να εξασφαλίσετε το πιο κατάλληλο για τις ανάγκες σας ασφαλιστήριο Υγείας, τότε απευθυνθείτε στον προσωπικό σας ασφαλιστή ο οποίος θα σας κατευθύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα για τις ανάγκες και... την τσέπη σας.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».