Υπέρ Σαμαρά - Βενιζέλου η κυβέρνηση!

Υπέρ Σαμαρά - Βενιζέλου η κυβέρνηση!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην επιστρέψει αναδρομικά στους δημόσιους υπάλληλους τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα της άδειας, που είχαν κοπεί με απαίτηση της τρόικας επί κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη, υπερασπίστηκε την τρικομματική κυβέρνηση του 2012 για τις περικοπές της!

Το ρεσιτάλ οπορτουνισμού δόθηκε στην αίθουσα του Συμβουλίου Επικρατείας, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν τη επιστροφή των κομμένων δώρων, αναδρομικά από το 2013 που εφαρμόστηκε ο μνημονιακός νόμος.

Οι υπερασπιστές του δημοσίου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει στα λόγια τους δημόσιους υπάλληλους, υποστήριξαν προχτές στο δικαστήριο ότι η επαναφορά των δώρων θα είχε και θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.

Επιπλέον, υπερασπιζόμενη στην ουσία τις περικοπές της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου - ΔΗΜΑΡ, που αποφασίστηκαν ομόφωνα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Κουβέλη και εφαρμόστηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (!) τον Αύγουστο του 2012 για να μην κοπούν οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, η σημερινή κυβέρνηση δια των δικηγόρων του δημοσίου υποστήριξε στο δικαστήριο ότι με το κόψιμο των δώρων ούτε τέθηκαν ούτε τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Κι αυτό, γιατί, όπως είπαν δεν θίχτηκε ο κύριος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων από το 2012 επί των τότε κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και, επιπροσθέτως, συνέχιζαν και συνεχίζουν να παίρνουν τα άλλα επιδόματα, όπως της ειδικής θέσης, τα οικογενειακά, τα ειδικά ανά ειδικότητα και ανά υπουργείο κλπ.

Το αποκορύφωμα της «κρίσης ειλικρίνειας» των κυβερνητικών κρατικών λειτουργών για να πείσουν τους δικαστές να μη δώσουν τα αναδρομικά για τα δώρα από το 2013 μέχρι και το 2015, που συνέχισε την κατάργηση και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, κατέθεσαν ότι την κρίση την πλήρωσαν και την πληρώνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και όχι οι δημόσιοι.

Οι οποίοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, όπως επιχειρηματολόγησαν οι συνήγοροι της κυβέρνησης, υποστήκαν και υφίστανται όλη την ανεργία, τις ευέλικτες μορφές εργασίας, την απληρωσιά από τους εργοδότες και επιπλέον παίρνουν πολύ λιγότερα λεφτά από τους δημόσιους υπάλληλους. Χωρίς να έχουν καμιά εργασιακή ασφάλεια όπως εκείνοι. Και χωρίς μονιμότητα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, είπαν οι δικηγόροι του δημοσίου και της κυβέρνησης, έχασαν τον 13ο και τον 14ο μισθό, αλλά, σε αντίθεση με όλους τους άλλους εργαζόμενους εξασφάλισαν τους άλλους 12 μισθούς.

Τελικώς, η κυβέρνηση δεν είναι τόσο αντίθετη όσο λέει με την πολιτική Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη. Έτσι κι αλλιώς εφαρμόζει κατά γράμμα τις μνημονιακές περικοπές σε όλους τους μισθούς και τα επιδόματα, έχοντας προσθέσει και άλλες. Η επόμενη κίνηση είναι να κατηγορήσει τους προηγούμενους ότι δεν εφάρμοσαν τόσο πιστά τα μνημόνια όσο αυτή. Και σ αυτό θα έχει δίκιο.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης