Τρεις φυλακές

Της Μαρίας Dawkinson

Πρώτη φυλακή

Βόρειος Κορέα. Ο ηλίθιος Αμερικάνος πιτσιρικάς με την παντελή άγνοια κινδύνου στις αποσκευές του, βγαίνει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του αποχωρώντας από τη χώρα που επισκέφτηκε στο wish list αντριλικιού και μαγκιάς. Εκεί στο διάδρομο, ξεκολλά και το πόστερ προπαγάνδας, για να το πάει στους φίλους του ως τρόπαιο. Που ξέρεις, μπορεί και να βγάλει και καμιά γκόμενα. Είναι ανέπαφος και τίγκα στη τεστοστερόνη, που είναι γνωστή ορμόνη καταστολής της λογικής και της σωφροσύνης. Φυσικά συλλαμβάνεται επί τόπου. Βούτυρο στο ψωμί του παράφρονα, ένας Αμερικάνος αιχμάλωτος, πολίτης της χώρας που θέλει διακαώς να χτυπήσει με βόμβα υδρογόνου. Η δίκη του χρήσιμου ηλίθιου, συνοπτική, η κατηγορία κατασκοπία, η ποινή 15 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας σε γκούλαγκ βόρειας Κορέας. Δηλαδή, εις θάνατον. Το διπλωματικό επεισόδιο που ονειρευόταν ο Κιμ και απευχόταν ο Ομπάμα. Μάλλον ο μικρός θα θυσιαστεί για την παγκόσμια ειρήνη και το κατάλαβε, όπως φαίνεται από τα κλάματα που έμπηξε με την ανακοίνωση της τύχης του.

Στο facebook οι σχολιάζοντες την γκροτέσκα αυτή ιστορία θέλουν να πληρώσει για τη βλακεία του, οι μεγάλοι κριτές και αλάνθαστοι, που γεννήθηκαν ενήλικες παρακάμπτοντας την εφηβεία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάστηκαν κατάφωρα σε συμπολίτη τους δεν τους απασχολούν διόλου. Γενικά δεν τους απασχολούν τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικώς. Σημασία έχει να μην κινδυνέψει η πάρτη τους και να μην χρειαστεί να κουραστούν διεκδικώντας αξίες, γιατί τα υλικά αγαθά προέχουν και είναι και χειροπιαστά. Δεν είναι τυχαίο που έφτασε το πορτοκαλί υβρίδιο να απειλεί με νίκη στις προεδρικές τους.

Φυλακή 2

Νορβηγία. Το ανθρωπόμορφο τέρας, ο homo blitzkrieg, που εκτέλεσε 77 μωρά στην κατασκήνωση, για ρατσιστικούς λόγους, παραμένει αμετανόητος. Με το ίδιο κτήνος να μας κοιτά μέσα από τα μάτια του, χαιρετά χιτλερικά τους φωτογραφικούς φακούς. Βρίσκεται πάλι στην επικαιρότητα, γιατί μέσα από τις φυλακές (που είναι σαν πολυτελής κατασκήνωση για μεγάλους, όπου διαμένει σε στούντιο με κουζίνα και τουαλέτα, internet, τηλέφωνο, τηλεόραση κλπ) επικαλείται τα περαιτέρω ανθρώπινα δικαιώματά του. Δεν του αρέσει που δεν μπορεί να αλληλογραφεί με τους ομοϊδεάτες του σε Αμερική και Ρωσία, που συχνά του περνούν χειροπέδες και ψάχνουν τις τσέπες του για αυτοσχέδια όπλα από την κουζίνα του και που δεν μπορεί να έχει άμεση φυσική επαφή με τους επισκέπτες του.

Σαν να λέμε ο δρ. Λέκτορ διαμαρτύρεται που δεν τον αφήνουν να έχει ένα κουνέλι για κατοικίδιο. Το σωφρονιστικό σύστημα της Νορβηγίας πήρε τη διαμαρτυρία του στα σοβαρά, γιατί η φιλοσοφία εκεί είναι η συνέχιση της 'κανονικότητα' της ζωής των εγκλείστων. Αναρωτιέσαι αν η κανονικότητα της ζωής των παιδιών που τη στερήθηκαν, θα έπρεπε να επηρεάσει τις συνθήκες διαβίωσής του στο σωφρονιστικό 'θέρετρο'. Παρεμπιπτόντως, ο 'κύριος' αυτός εκτίει την ανώτατη ποινή 21 ετών. 77 νεκρά παιδιά αντιστοιχούν σε 21 χρόνια. Θα είναι έξω σε ηλικία που θα μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει την ιδεολογία του. Η υπερβολική δόση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μήπως αποτελεί στέρηση δικαιωμάτων για τις οικογένειες των εκλιπόντων και την υπόλοιπη ελεύθερη κοινωνία; Όλα τα άκρα έχουν το ίδιο πρόσωπο...

Φυλακή 3

Ειδομένη. Δεν υπάρχει καταυλισμός οργανωμένος, πέρα από μια μεγάλη σκηνή που χωρά ελάχιστους. Οι υπόλοιπες δεκάδες χιλιάδες διαμένουν πάνω στη λάσπη, σε άμεση επαφή με την άγρια φύση και τον καιρό. Είναι ελεύθεροι να φύγουν και να πάνε σε καταυλισμούς ανά την Ελλάδα, αλλά εκείνοι, ιδρυματισμένοι στη φυλακή της ψεύτικης ελπίδας, προτιμούν να παραμείνουν στο χώμα, να ακουμπούν τη ζωή των παιδιών τους στα χέρια άγνωστων εκμεταλλευτών, να διασχίζουν χειμάρρους με κίνδυνο της ζωής τους, χωρίς κανένα αποτέλεσμα και καμία βελτίωση των συνθηκών τους. Φυλακή με αόρατους τοίχους αυτή της απελπισίας και την ελπίδας. Προέκυψε από την πλήρη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στις πατρίδες που εγκατέλειψαν.

Τώρα, θα συνεχίσουν να ζουν χωρίς δικαιώματα, σε καταυλισμούς, ή στην καλύτερη περίπτωση σε μακρινά αστικά γκέτο, όπου θα μάχονται το ρατσισμό των πολιτών των χωρών φιλοξενίας τους.

Αν δε θέλαμε να συνέβαινε όλο αυτό το σενάριο καταστροφής πληθυσμών, η λύση θα ήταν οι 'φιλόξενοι' δυτικοί που προσπαθούν τώρα πανικόβλητοι να σώσουν την ήπειρό τους από τη διάσπαση και τον αναδυόμενο εθνικοσοσιαλισμό λόγω προσφυγικού, να είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά των προσφύγων, όταν ήταν ακόμα κάτοικοι στις χώρες τους. Κοινώς, αντί να παλεύουν πλέον με τα συμπτώματα μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης, ας γιάτρευαν το πρόβλημα εξαρχής, με πλήρη απόσυρση συμμετοχής στους πολέμους τους άμεσα (με πολεμικές μηχανές) ή έμμεσα (εμπόριο όπλων).

Γιατί όπως βλέπουμε, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μακριά επηρεάζει την ειρήνη, την ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σπίτι μας. Η απόσταση δεν τα καθιστά λιγότερα σημαντικά. Εκ του αποτελέσματος διαπιστώνεται...

Αλλά βλέπεις, η απληστία είναι μεγάλη ανθρώπινη αδυναμία. Και η κοντόφθαλμη βλακεία.