Τράπεζες, μέτοχοι και στελέχη. Το χθες, το σήμερα και το αύριο (IΙ)

Στο χθεσινό άρθρο, αναφερθήκαμε στις αλλαγές που έχουν προκύψει στη μετοχική βάση των τραπεζών, στη μη ύπαρξη των «κλασσικών τραπεζιτών» και στη νέα σύνθεση του τραπεζικού οικοσυστήματος. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επιχειρήματα του τύπου «κάποιοι πάνε να διασώσουν και πάλι τους τραπεζίτες» και ότι «οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν ξανά τον λογαριασμό».

Οι προηγούμενοι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών δεν συναντώνται πλέον στα μετοχολόγια των τραπεζών. Το ίδιο και τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία αφού ανακυκλώθηκαν από τράπεζα σε τράπεζα, βρίσκονται εκτός συστήματος και  ασχολούνται με παραπλήσια αντικείμενα. Και ναι, οι προηγούμενοι μέτοχοι είχαν αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τις τράπεζες. Τόσο από τα μερίσματα που ελάμβαναν, όσο και από τις υπεραξίες που πραγματοποιούσαν από την άνοδο των τιμών των τραπεζικών μετοχών. Το ίδιοι και τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, τα οποία πέραν των αμοιβών και των bonuses που ελάμβαναν με βάση την αύξηση των δανειοδοτήσεων που επιτύγχαναν, αποκόμιζαν και υπεραξίες από τα option plans, στα οποία συμμετείχαν. 

Στο τέλος όμως οι μετοχικές συμμετοχές των μεγαλομετόχων εξανεμίσθηκαν μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων και το ίδιο συνέβη και με τις μετοχές των στελεχών από τα option plans.

Για να δούμε ποιοι είναι λοιπόν σήμερα, οι «κακοί τραπεζίτες» που δήθεν θα εκμεταλλευτούν τους φορολογούμενους, μέσω της ίδρυσης της Bad Bank; 

Στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τραπέζης μεγαλομέτοχος είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που είναι εταιρεία ειδικού σκοπού, που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Μέτοχος της είναι το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι. Το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα ανέρχεται στο 40,39%. Ουδείς δε άλλος μέτοχος υπάρχει, με ποσοστό άνω του 5%. Ούτε νομικό, αλλά ούτε και φυσικό πρόσωπο.

Στη μετοχική σύνθεση της Alpha Bank, οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν το 66% μεταξύ των οποίων  η Blackrock και η Paulson & Co. Inc με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά. Το ΤΧΣ κατέχει το 11%, οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές το 7% και διάφορα νομικά και φυσικά πρόσωπα το 16%. 

Στην μετοχική βάση της Τραπέζης Πειραιώς το ΤΧΣ κατέχει το 26%, διάφορα νομικά πρόσωπα έχουν το 64% συμπεριλαμβανομένου του 9% της Paulson & Co. Inc και το υπόλοιπο 10% ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές.

Τέλος, το 100% της τράπεζας Eurobank, ανήκει στην εισηγμένη εταιρεία Eurobank Holdings. Μέτοχοι της τελευταίας, είναι η Fairfax Finance Holdings με 31,27%, διάφοροι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού με 55,39%, θεσμικοί επενδυτές του εσωτερικού με σχεδόν 5%, διάφορα νομικά και φυσικά πρόσωπα με 7% και το ΤΧΣ με ποσοστό 1,4%. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Fairfax διατηρεί τόσο αυξημένο ποσοστό, διότι συγχώνευσε την Grivalia με την τράπεζα, θυσιάζοντας έτσι την σημαντικότατη επένδυση της στο χώρο των ακινήτων. 

Ποιοι είναι λοιπόν οι περίφημοι τραπεζίτες που έχουν μπει στο στόχαστρο όλων των αντισυστημικών και λαϊκίστικων δυνάμεων; Ποιοι είναι οι τραπεζίτες για χάρη των οποίων δήθεν «θα θυσιαστούν» και πάλι οι φορολογούμενοι;  Και αν, α) δεν δημιουργηθεί η Bad Bank, β) δεν ελαφρύνουν οι τραπεζικοί ισολογισμοί και γ) δεν προχωρήσουν σε δεύτερη φάση και κάτω από πιο φυσιολογικές συνθήκες οι απαραίτητες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ποιο θα είναι το όφελος των φορολογουμένων; Ποιο θα είναι το όφελος των φορολογουμένων, αν εξακολουθήσουν οι τράπεζες να αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας; 

Είναι όμορφα τα συνθήματα και οι αφορισμοί. Ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά των καταπονημένων από την κρίση πολιτών, η ηθική καταδίκη των «τραπεζιτών» και η υπεράσπιση των φορολογουμένων. Όμως η ουσία παραμένει. Ποια θα είναι τα τελικά βήματα για το ξεπέρασμα της τραπεζικής κρίσης που κρατάει εδώ και μια δεκαετία;

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.