Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσκόπηση της «Αυγής»

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσκόπηση της «Αυγής»

Του Σάκη Μουμτζή

Ο Οκτώβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας γιατί θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη και ενδιαμέσως –στις 15 και 16 του μηνός- θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, υπάρχουν δύο αντιτιθέμενες εκτιμήσεις για την πορεία του. Η πρώτη υποστηρίζει πως θα είναι ένα Συνέδριο ρουτίνας και ψυχοθεραπείας των αριστερών συνειδήσεων και η άλλη πως θα δρομολογήσει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.Μάλιστα κάποιοι πιστεύουν πως σε αυτό μπορεί ο Α.Τσίπρας να εξαγγείλει την διενέργεια εκλογών.

Όσο υπερβολικό και αν φαίνεται, είναι η ιδεώδης χρονική στιγμή για να το πράξει. Μόλις θα έχει κλείσει την πρώτη αξιολόγηση και θα ζητήσει λαϊκή έγκριση για να διαπραγματευθεί την δεύτερη. Αυτό τουλάχιστον θα επικαλεσθεί. Στην πραγματικότητα, δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του και κομματικά στελέχη να προκηρύξει τώρα εκλογές, ώστε να αποφύγει τις συμπληγάδες της δεύτερης αξιολόγησης που περιλαμβάνει τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο, δύο θέματα που θα καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει από την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.

Η αδυναμία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, λόγω αυτών των ζωτικών θεμάτων που περιλαμβάνει, αναγκαστικά θα «σύρει» τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές, υπό πολύ δυσμενέστερους όρους, στις αρχές του 2017. Μάλιστα, τότε θα έχει καταστεί σαφές πως οποιαδήποτε συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους θα διεξαχθεί –όπως προβλέπεται- μετά το 2018.

Όμως ο βασικότερος λόγος που εισηγούνται στον Πρωθυπουργό την άμεση προσφυγή στις κάλπες, είναι η ήττα με ένα διαχειρίσιμο ποσοστό του 22-25%. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα σε αυτόν και την ηγετική ομάδα να πραγματοποιήσει συντεταγμένα την στροφή προς μετριοπαθέστερες θέσεις, ώστε να κυριαρχήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στροφή που δεν μπορεί να την κάνει όσο κυβερνά, χωρίς να διακυβεύσει την κυβερνητική συνοχή. Συγχρόνως, μέσω της λίστας, θα απομακρύνει από την νέα κοινοβουλευτική ομάδα των 70 περίπου βουλευτών, όλους αυτούς που ο ξάδερφος αποκάλεσε «βαρίδια». Όλους αυτούς που σείουν τις σημαίες της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και βέβαια, αν οι εκλογές προκηρυχθούν στην εναρκτήρια ομιλία του Α.Τσίπρα όλο το Συνέδριο θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα και οι κριτικές, οι μεμψιμοιρίες και τα αυτομαστιγώματα, θα δώσουν την θέση τους στο κάλεσμα για ενότητα και κομματική συσπείρωση. Με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια.

Στην υποστήριξη αυτού του σεναρίου κινείται –κατά την γνώμη μου- και η χθεσινή δημοσκόπηση της κομματικής εφημερίδας «Αυγή», στην οποία πέραν της σημαντικής υπεροχής που καταγράφει του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Πρωθυπουργό, το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι η θέληση του 51% των ερωτηθέντων για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ως γνωστόν, σε αυτό το ερώτημα οι ερωτώμενοι, διαχρονικά, είναι ιδιαίτερα συντηρητικοί, πολύ δε περισσότερο τώρα, που μόλις κλείσαμε έναν χρόνο από τις περσινές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Είναι ένα σαφές μήνυμα, ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αν είναι ενδιαφέρουσα η ίδια η δημοσκόπηση, εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η δημοσίευση της. Θα μπορούσε κάλλιστα η εφημερίδα να την βάλει στο συρτάρι της.

Όμως, πιστεύω πως την ενέταξε στον σχεδιασμό εκείνων των στελεχών που επιζητούν άμεσα εκλογές, για τους λόγους που προεκτέθηκαν. Δεν γνωρίζω αν σε αυτά τα στελέχη βρίσκονται και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Πάντως να μην εκπλαγούμε για τίποτα. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας έχει αφήσει να πλήξουμε στους 20 περίπου μήνες που κυβερνά, μόνο που οι εκπλήξεις ήταν δυσάρεστες για την χώρα.

Ας ελπίσουμε αυτήν την φορά να χαμογελάσουμε!