Το show του Αλέξη Τσίπρα

Του Θανάση Χειμωνά

Ήταν ένα ιδιαιτέρως πλούσιο (πεμπτο)ΠΣΚ. Σε ό,τι αφορά τον Τσίπρα τουλάχιστον. Και να τα κολλυβοαγγλικά του με τον Macron και να ο Οδυσσέας και ο κόπρος του «Αυγέα» στη ΔΕΘ. Και να ο καταιγισμός ψεμάτων σαν να μην πέρασε μια μέρα από το αλήστου μνήμης «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του 2014.

Φυσικά, στην επίσκεψή του στην όμορφη «συμπρωτεύουσα» δεν παρέλειψε να πουλήσει και οπαδιλίκι παραλαμβάνοντας κατά τα ειωθότα τη νέα φανέλα του ΠΑΟΚ και λέγοντας αστειευόμενος πως μετά το μετρό της Θεσσαλονίκης το μόνο που μένει είναι να πάρει πρωτάθλημα ο ιστορικός κωνσταντινουπολίτικος σύλλογος. Ασχέτως αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι δηλωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού.

Τι να πεις και τι να γράψεις πια. Έχουν όλα ειπωθεί και γραφτεί. Το θέμα είναι πως ο Τσίπρας εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα σαν να μην τρέχει τίποτα. Συνεχίζει τα ατελείωτα επικοινωνιακά του show όπου ακόμα και οι γκάφες που κάνει ακατάπαυστα αξιοποιούνται υπέρ του. Μέχρι και στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ οι περισσότεροι δημοσιογράφοι του φέρθηκαν με στοργή και Προδέρμ. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα (στο πολύ χειρότερο) τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Σαν να έχουμε όλοι ξεχάσει τι έλεγε (και έκανε) ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2010-15 και τι έπραξε στη συνέχεια.

Απέναντι, μια αξιωματική αντιπολίτευση που ασχολείται με την οικογένεια Τραγάκη. Και μια Κεντροαριστερά που βυθίζεται στην εσωστρέφεια και αγωνιά μήπως στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ψηφίσουν και άτομα που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ από το 1974. Και φυσικά ένας λαός κουρασμένος, αποχαυνωμένος που έχει αποδεχτεί πως θα πορευτεί με τον Τσίπρα, τον Φλαμπουράρη, τον Πολάκη και τα άλλα παιδιά. Ως το τέλος.

Φαίνεται πως ελάχιστοι έχουν κατανοήσει πως δεν είναι δυνατό για μια χώρα να επιβιώσει παραμένοντας για χρόνια ουσιαστικά ακυβέρνητη. Πως η λογική του υπερφορολογούμε το 85% του πληθυσμού για να συντηρούμε ένα 15% που μας ψηφίζει αργά ή γρήγορα θα κάνει το σύστημα να κρασάρει.

Το χειρότερο όμως είναι πως όταν σκάσει η βόμβα ίσως να μην βρίσκεται πια στα χέρια του Τσίπρα. Έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν.