Το σχέδιο για την επόμενη φάση της επιστρεπτέας: Πρεμιέρα τον Ιανουάριο με δύο κρίσιμες αλλαγές

Το σχέδιο για την επόμενη φάση της επιστρεπτέας: Πρεμιέρα τον Ιανουάριο με δύο κρίσιμες αλλαγές

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών θα χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της 4ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Από τα 1,2 δισ. ευρώ, φτάσαμε στα 1,8 δισ. ευρώ, αλλά ούτε αυτά θα αποδειχτούν αρκετά. Χθες, στις 20:00 το βράδυ, οι αιτήσεις είχαν φτάσει στις 395.663 κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 70.000 επαγγελματίες, είναι ήδη… απλήρωτοι.

Αν ληφθεί υπόψη και ο… Έλληνας της τελευταίας στιγμής, είναι πολύ πιθανό ότι ο τελικός προϋπολογισμός θα ξεπεράσει και τα 2 έως 2,2 δισ. ευρώ. Με την υπέρβαση του προϋπολογισμού της 4ης φάσης να φτάνει πλέον στα 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει εξ’ αρχής της επιστρεπτέα νούμερο 5 για δημοσιονομικούς αλλά και για λόγους… δικαιοσύνης.

Είναι κοινό μυστικό στην «πιάτσα» ότι χιλιάδες επαγγελματίες απέφυγαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να τιμολογήσουν εργασίες και υπηρεσίες μόνο και μόνο για να εμφανίσουν πολύ μεγάλη μείωση και να μπουν στην 4η φάση με όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες να εισπράξουν πολλά. Το ίδιο έχει συμβεί και τον Νοέμβριο καθώς, δεδομένου ότι είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι η 5η φάση θα αφορά στις μεταβολές εσόδων του Νοεμβρίου, οι επαγγελματίες φρόντισαν να μεταθέσουν το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων όσον αφορά στην έκδοση των τιμολογίων για τον τελευταίο μήνα του χρόνου.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο φετινός προϋπολογισμός, να ξεφύγει το έλλειμμα και να μην βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να εξαγγελθεί μια ακόμη έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς υγειονομικούς και συνταξιούχους, οι κανόνες του παιχνιδιού για την 5η φάση αλλάζουν ριζικά.

Πρώτον, η 5η φάση μετατίθεται για τον Ιανουάριο και δεν θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο. Και την επόμενη εβδομάδα, θα πέφτει χρήμα στην αγορά από την 4η φάση οπότε κρίνεται σκόπιμο να μην ανοίξει ξανά η πλατφόρμα μέχρι τα Χριστούγεννα

Δεύτερον, στην 5η φάση, θα λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή των εσόδων για όλο το διάστημα μέχρι και τον Δεκέμβριο με το επιχείρημα ότι η καραντίνα έχει ήδη παραταθεί και για τον τελευταίο μήνα του χρόνου.

Και τρίτον, από το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα κατά τον 5ο γύρο, θα αφαιρείται το ποσό που θα έχει ήδη καταβληθεί στο πλαίσιο του 4ου γύρου.

Με τις δύο αυτές αλλαγές, το ποσό που θα διανεμηθεί μέσω της 5ης φάσης δεν θα είναι το μεγάλο όσο αυτό της 4ης ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα σηκώσει και ένα τείχος προστασίας απέναντι σε αυτούς που θέλησαν να πάρουν περισσότερα χρήματα μεταθέτοντας τις εκδόσεις των τιμολογίων. Στο ερώτημα τι θα εμπόδιζε κάποιον να κάνει το ίδιο και να μεταφέρει τιμολόγια του Δεκεμβρίου για το νέο έτος, η απάντηση είναι ότι η αλλαγή χρήσης, συνιστά σοβαρή φορολογική παράβαση.