Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε...

Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε...

Στις νεκρολογίες οι άνθρωποι, κύριε Πρόεδρε, συνηθίζουν να λένε καλά πράγματα για τον (την) εκλιπόντα(-ούσα). Είναι εύκολο να δείχνει κανείς μεγαλόψυχος, την ώρα που ο «απέναντί» δεν μπορεί να τον βλάψει! Αυτά έγραφα και σε μία έκθεση στο σχολείο, σε ηλικία 13 ετών. Τα ίδια λέω και σήμερα! Απόδειξη ότι οι άνθρωποι δεν αδειάζουν τις αποσκευές στο ταξίδι τους. Τις κρατούν καλά σφιγμένες στην αγκαλιά τους και συνήθως τις παίρνουν μαζί τους και στον γνωστό μακρινό προορισμό! Μεγάλη παρένθεση άνοιξα και μάλιστα στον πρόλογο. Ήθελα απλώς να σας πω ότι όλα αυτά που ακούω για το ΠΑΣΟΚ, μου θυμίζουν εκείνα που λένε οι άνθρωποι στις νεκρολογίες. Η μόνη πραγματική αλήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μέσα στην κάσα, ακριβώς δίπλα στον ομιλητή, βρίσκεται ένα πτώμα. Και στην προκειμένη περίπτωση το πτώμα ανήκει στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο μεγάλος σας αντίπαλος έχει «τελειώσει». Ευκαιρία για μεγάλη γιορτή; Λάθος! Αυτό σας δημιουργεί, κύριε Πρόεδρε, ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Διότι αυτό το ΠΑΣΟΚ είχε περάσει όλες τις παιδικές ασθένειες του λαϊκισμού. Ήταν πλέον ένας ώριμος πολιτικός αντίπαλος. Παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα, όπως φάνηκε και στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει τα περισσότερα από τα εδάφη που κάποτε κατείχε ο πολιτικός χώρος του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος δεν πρέπει να αναζητηθεί στη συνεργασία του Βαγγέλη Βενιζέλου με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι μία δικαιολογία απ' όσους από τους σκευοφύλακες του «Κινήματος» αναζητούν τη χαμένη πολιτική τους ταυτότητα σε απαντήσεις στα κινέζικα μπισκότα της τύχης.

Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ των παλαιών ετών, το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ της σοσιαλιστικής καθαρότητας, είχε εκπαιδεύσει το κοινό του στη λογική της εξουσίας. Ο ψηφοφόρος-οπαδός έμαθε να αναζητά τους όρους της εξαργύρωσης της ψήφου του. Κι αυτό δεν μπορεί πλέον να το προσφέρει το ΠΑΣΟΚ της Φώφης, καθώς αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προοπτική να δει εξουσία. Ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα, το ΠΑΣΟΚ της Φώφης μπορεί να μετατραπεί μόνο σε ένα ΚΚΕ του Κέντρου.

Δεν σας δίνουμε κάποια σημαντική είδηση όταν υποστηρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ της Φώφης δεν είναι σε θέση να υποδεχτεί πίσω τους ψηφοφόρους που το εγκατέλειψαν για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτοί οι ψηφοφόροι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Επειδή έχουν εκπαιδευτεί γι'' αυτό από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ!

Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να αρθρώσει έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο σάς δίνει πόντους στον χώρο του κέντρου, κύριε Πρόεδρε. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να εμφανιστεί ως ένας νέος ηγέτης του… Κέντρου, αλλά αυτό ξέρετε και ξέρει ότι μοιάζει με ανέκδοτο.

Από την άλλη πλευρά, κύριε Πρόεδρε, αυτή η κατάσταση δίνει οξυγόνο στον Αλέξη Τσίπρα. Τον κρατά ζωντανό στο πολιτικό παιχνίδι. Το πολιτικό παιχνίδι εξελίσσεται πλέον σε μια παράσταση για δύο ρόλους. Μπορεί αυτό να σας διευκολύνει στην προοπτική μιας δεύτερης τετραετίας. Αλλά δεν ξέρουμε πόσο χρήσιμο είναι για τη χώρα να εξακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει την αντιπολίτευση των σπασμένων λουκέτων στα πανεπιστήμια, για παράδειγμα.

Και το ΠΑΣΟΚ; Το αληθινό ερώτημα αφορά τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Κι αυτό σας αφορά, υπό την έννοια ότι η επάνοδος της χώρας στην κανονικότητα περνάει μέσα από την ανασυγκρότηση του πολιτικού τοπίου. Και ναι μεν η Κεντροδεξιά έχει τακτοποιήσει σ'' έναν μεγάλο βαθμό τα του οίκου της, αλλά η Κεντροαριστερά μένει στην πράξη ορφανή. Ο πολιτικός θάνατος του ΠΑΣΟΚ ξεκινάει μία μάχη διαρκείας στον χώρο αυτόν και μέχρι να βρεθεί κάτι πραγματικά καινούργιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να νιώθει ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι διψασμένοι για εξουσία παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τού είναι σήμερα πιστοί. Επειδή έχει καταγράψει μία ήττα. Στη δεύτερη ήττα, όμως, δεν θα του είναι το ίδιο πιστοί. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι εκπαιδευμένοι για να βρίσκουν τον… επόμενο αρχηγό! Δεν έχει λοιπόν δοκιμάσει την εγκατάλειψη…

Κι αν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να ηγεμονεύσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς; Μα, σήμερα είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης της. Ο λόγος όμως είναι ότι δεν υπάρχει -ακόμη- εκείνος που θα μπορέσει να τον αμφισβητήσει. Όταν υπάρξει, τότε η αποδόμησή του θα είναι γρήγορη και εντυπωσιακή.

Γιατί αυτό δεν θα πρέπει, κύριε Πρόεδρε, να σας είναι ευχάριστο; Διότι όλο αυτό που μόλις περιγράψαμε σημαίνει μια κακή αντιπολίτευση.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]
 
Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.