Το παραλήρημα Ερντογάν και η ελληνική ψυχραιμία

Τους ενόχλησε μέχρι και η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο. Μέσα στον φανατισμό τους που επηρεάζει την κρίση τους, οι Τούρκοι δεν μπορούν να αποδεχθούν πως στην Ελληνική επικράτεια οι Έλληνες ασκούν πλήρως την κυριαρχία τους. Πάνε όποιοι θέλουν, όπου θέλουν. Πολύ δε περισσότερο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας. 

Φαίνεται πως τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο Τούρκος πρόεδρος, τον έχουν οδηγήσει σε συμπεριφορές που κυριαρχούνται από το θυμικό. 

Έχει χάσει την ψυχραιμία του και αυτός και οι συνεργάτες του. Για πρώτη φορά, εδώ και πολλές δεκαετίες, η Τουρκία είναι τόσο απομονωμένη. Έχει μείνει με το Κατάρ και το Πακιστάν. Αυτό το γεγονός δεν θέλουν να το δουν μόνον κάποιοι μέσα στην Ελλάδα, που πάντα βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο.

Είναι κανόνας πως οι φραστικές απειλές και οι ύβρεις προδίδουν αδυναμία. Αυτός που είναι σίγουρος για την πολιτική του, αυτός που έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, δεν λέει πολλά λόγια. 

Οργανώνεται και περιμένει την στιγμή που θα δράσει. 

Σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση, είναι αλήθεια, πως κρατά την ψυχραιμία της. Δεν ανταποδίδει τις φραστικές προκλήσεις, δεν δυναμιτίζει και αυτή την ατμόσφαιρα. Και καλά κάνει. 

Αν κάτι έχει να πει, αυτό το δείχνει στην πράξη, με τον στόλο της και την αεροπορία της. 

Οι κινήσεις της αποπνέουν μια σιγουριά. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται. 

Πού όμως εδράζεται αυτή η σιγουριά; Ποια είναι τα ατού της πατρίδας μας; 

1.Φαίνεται πως η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία έχουν έναν ξεκάθαρο σχεδιασμό. Ξέρουν τι θέλουν. Δεν μου αρέσει να μιλώ για «κόκκινες γραμμές», γιατί πολλές φορές αυτές αναθεωρούνται, ανάλογα με την ροή των εξελίξεων.

2.Σημαντικό αέρα στις κινήσεις της Ελλάδας προσφέρει η γαλλική υποστήριξη, καθώς και η στήριξη της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των ΗΑΕ. Γιατί; Μήπως αυτοί θα πολεμήσουν δίπλα μας, αν χρειαστεί; 

Σήμερα, αυτό κανένας δεν το γνωρίζει. Και δεν το γνωρίζουν και οι Τούρκοι, κάτι που προκαλεί αυτόν τον εκνευρισμό τους και την απώλεια της ψυχραιμίας τους. 

Η διακύβευση ενός ελληνοτουρκικού πολέμου ξεπερνά πλέον κατά πολύ τα όρια του Αιγαίου. Αφορά ολόκληρη την Μεσόγειο και γι΄αυτόν τον λόγο υπάρχουν δυνάμεις που δεν θα επιτρέψουν επ΄ουδενί την επικράτηση της Τουρκίας. 

Η Μεσόγειος αφορά την ασφάλεια του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ενώ αποτελεί τον χώρο που επιθυμεί να καλύψει η Γαλλία μετά την αποχώρηση των Αμερικάνων.

Χώρος με τεράστια στρατηγική σημασία για να τον παραδώσουν στον Ερντογάν και στο νέο-οθωμανικό του όραμα.  

3.Επιπροσθέτως, η Ελλάδα της κακής οικονομικής κατάστασης και της δεκαετούς περιόδου των μνημονίων, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από την Τουρκία που βλέπει το νόμισμα της να κατρακυλά ημέρα με την ημέρα. 

Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και έχει ένα πολύ σκληρό νόμισμα. 

Σήμερα, η πατρίδα μας διαθέτει μερικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που της δίνουν μιαν αυτοπεποίθηση, κάτι που φαίνεται στις κινήσεις της. 

Χωρίς κραυγές, είναι υπέρ του διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να υποκύψει στις απειλές. Η πατρίδα μας δεν θα προσφέρει νέα Ίμια στην Τουρκία.