Το μεγάλο στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας

Το μεγάλο στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας

Του Σάκη Μουμτζή

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενη. Την είχε προδικάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Μη αναμενόμενο, αλλά έχει την εξήγηση του, είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αν λάβουμε υπ΄όψη τα όσα διέπραξε κατά την διάρκεια της υπερτετραετούς διακυβέρνησης του.

Όμως το γεγονός που σηματοδοτεί αυτές τις εκλογές είναι η άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς με την αυτοδυναμία που διαθέτει θα κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα της. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως η Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσοστό που αγγίζει το 40% και κατέκτησε την αυτοδυναμία. Ποσοστό πολύ υψηλό για τα δεδομένα της ΕΕ.

Επίσης οι δυνάμεις της βρίσκονται σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένες σε όλη την Επικράτεια, όπως φανερώνει ο τηλεοπτικός χάρτης των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάτι που αποδεικνύει την σταθερότητα της υπεροχή της.

Συνεπώς ο νικητής των εκλογών, ο Κ.Μητσοτάκης θα κριθεί από το αν θα εφαρμόσει τα όσα λίγα υποσχέθηκε. Αν δηλαδή θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, αν θα αφήσει τις δυνάμεις της τάξεως να επιβάλλουν τον νόμο, αν θα μειώσει σταδιακά την φορολογία, και το κυριότερο, αν θα τα κάνει όλα αυτά με μια χρηστή διακυβέρνηση, χωρίς προκλήσεις.

Εμείς θα βρεθούμε δίπλα του όσο προσπαθεί να τηρήσει τις εξαγγελίες του και απέναντι του αν φανεί ασυνεπής. Αν υποκύψει στις πιέσεις της Αριστεράς και των κάθε λογής αριστερούληδων.

Όμως, το κρίσιμο θέμα είναι αν η Ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί την μεταρρυθμιστική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Αν έχει αντιληφθεί πως για να προοδεύσει θα πρέπει να αλλάξει.

Εδώ η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Το άθροισμα των αντιμεταρρυθμιστικών δυνάμεων προσεγγίζει το 50%. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα της Ελληνικής κοινωνίας, που δυστυχώς παραμένει παγωμένη εδώ και τρία χρόνια.

Το πώς ο Κ. Μητσοτάκης θα χειρισθεί και θα ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, είναι το μεγάλο ζητούμενο. Πώς θα επιτύχει τις ευρύτερες συναινέσεις.

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση είναι η άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων του, όσο η λαϊκή εντολή θα είναι νωπή. Διαφορετικά θα εμπλακεί σε φθοροποιές διαδικασίες που θα ανακόψουν την αρχική μεταρρυθμιστική ορμή.

Συνεπώς, το ισχυρό μήνυμα θα πρέπει να δοθεί τώρα, άμεσα. Χωρίς χρονοτριβή και αμφιταλαντεύσεις. Η απώλεια πολιτικού χρόνου θα μεταφρασθεί σε πολιτικό κόστος.

Έχω την αίσθηση πως ο Κ.Μητσοτάκης έχει επίγνωση της καταστάσεως. Αυτό άλλωστε θα φανεί και από την σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα σχηματίσει.

Αναμφίβολα χθες έληξε μια εποχή για την πατρίδα μας. Το πού θα πάμε και το πώς θα πάμε είναι το μεγάλο στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας.