Το Plan X στην Βενεζουελα: Η χώρα στα χέρια του στρατού

Το Plan X στην Βενεζουελα: Η χώρα στα χέρια του στρατού

(Photo by John Moore/Getty Images/Ideal Image)

Του Γιάννη Κουζηνού

Μετά την τεράστια αποτυχία της φαεινής ιδέας του προέδρου Μαδούρο, που ήθελε την διανομή τροφίμων να γίνεται χέρι χέρι και πόρτα πόρτα σε όλους τους κατοίκους στην Βενεζουέλα και προξένησε περισσότερα προβλήματα, λεηλασίες και ατελείωτες διαμαρτυρίες και επεισόδια σε όλη την χώρα νομίζω ότι πλέον περάσαμε στην φάση εκείνη που όλοι φοβόμασταν αλλά όλες οι πληροφορίες και τα  δείγματα γραφής του παραπαίοντος καθεστώτος προϊδέαζαν για αυτή την κατάληξη.

Με ένα νέο προεδρικό διάταγμα,παρακάμπτοντας ακόμα μια φορά το κοινοβούλιο, που κατά 65% ελέγχεται από την αντιπολίτευση, αγνοώντας το ίδιο το σύνταγμα και οποιοδήποτε νόμο παρέδωσε στην ουσία την διοίκηση της χώρας στον στρατό και προσωπικά στον στρατηγό Υπουργό Εθνικής Άμυνας Vladimir Padrino Lopez. Ο Νικολάς Μαδούρο του οποίου η δημοτικότητα πλέον βρίσκεται πολύ κάτω από το 20% και με την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας να τον θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο για την εξαθλίωση του (προσωπικά θεωρώ αυτή την άποψη τελείως λανθασμένη αφού όπως έχω γράψει το πρόβλημα δεν είναι ο Μαδούρο αλλά οι πολιτικές που ακολουθούνται 17 χρόνια τώρα) επισημοποίησε την πεποίθηση όλων ότι στην ουσία τα πάντα ελέγχονται κάτω από το τραπέζι από τον στρατό.

Με το νέο προεδρικό διάταγμα που ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Τρίτη δημιουργείται ένα καινούριο όργανο που ονομάζεται Comando de Abastecimiento Soberano-Sovereign Supply Command-υπο την διοίκηση του στρατηγού Vladimir Padrino Lopez και θα έχει υπό την πλήρη εποπτεία του την παραγωγή και διακίνηση των τροφίμων, των ειδών προσωπικής υγιεινής και όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπουργείων που σχετίζονται με αυτά! Και εδώ βρίσκεται και το απίστευτο του διατάγματος που τονίζει ότι όλοι οι υπουργοί που τα υπουργεία τους  σχετίζονται με τα παραπάνω θα τελούν υπό τις διαταγές του στρατηγού.

Στην ουσία δηλαδή όλα τα σημαντικά υπουργεία όπως αυτά  της οικονομίας,άμυνας,μεταφορών, τα υπουργεία που είναι υπεύθυνα για τις εισαγωγές και την διακίνηση των πρώτων υλών κλπ διοικούνται πια από το βράδυ της Δευτέρας από τον στρατό και προσωπικά από τον στρατηγό Vladimir Padrino Lopez. Αυτό ουσιαστικά κάνει τον Lopez κάτι σαν άτυπο πρόεδρο της χώρας παρακάμπτοντας, κοινοβούλιο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κοινή λογική και τον ίδιο τον Μαδούρο!

Η απόφαση αυτή του προέδρου πιθανώς να σημαίνει ότι η χώρα πλέον βρίσκεται μισό βήμα πριν από την ολοκληρωτική κατάρρευση και μπαίνει πια μπροστά ο στρατός για να ελέγξει το ξέσπασμα και τις αντιδράσεις που θα ξεσπάσουν στην κοινωνία. Εάν αυτό αληθεύει και ελπίζω πραγματικά να μην επαληθευτώ, ίσως πολύ σύντομα να δούμε, όχι μόνο στρατό που έτσι και αλλιώς υπάρχει στους δρόμους αλλά και τανκς με την πλήρη στρατικοποίηση της καθημερινότητας μας. Εάν φυσικά είναι αυτός ο λόγος, καθώς εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες είχε ξεσπάσει πολύ έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Vladimir Padrino Lopez με άλλους στρατηγούς και υπήρχε φημολογία ότι θα αντικατασταθεί από υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όλα αυτά την ώρα που ο Lopez εμμέσως πλην σαφώς κατηγορείται από την αντιπολίτευση και δια στόματος του προέδρου της βουλής Henry Ramos Allup, μαζί με τον αντιπρόεδρο του PSUV (συνασπισμός κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση) και πρώην αντιπροέδρου του κοινοβουλίου Diosdado Cabello, για την ανάμιξη τους σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Όπως είναι φυσικό και άκρως ανησυχητικό, η προαγωγή του σε άτυπο πρόεδρο της χώρας γεννά ατελείωτα ερωτηματικά.

Στην Βενεζουέλα που μετράει στην ιστορία της αμέτρητα πραξικοπήματα κανένας μα κανένας πρόεδρος της χώρας,ούτε ακόμα και ο δικτάτορας Marcos Perez Jimenez στην δεκαετία του 50 δεν είχε τολμήσει να δώσει στον στρατό τόση δύναμη και τόσο έλεγχο στην χώρα και στην διακυβέρνηση της.

Την ίδια ώρα η διπλωματία δια των εκπροσώπων της ακόμα ψελλίζει προτροπές για διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης,το δημοψήφισμα ανάκλησης βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και ο κόσμος λιμοκτονεί. Μπορεί η Ελλάδα να γλίτωσε στο παρά 5 το περίφημο Plan X του Γιάνη και του Αλέξη αλλά εδώ μπήκε σε εφαρμογή από τον σύντροφο Νίκολας. Συγκοινωνούντα δοχεία και πολιτικές και ακόμα κάποιοι αναρωτιούνται γιατί στην Ελλάδα δίνουμε τόση μεγάλη σημασία στα τεκταινόμενα στην Βενεζουέλα. Στοιχειώδες my dear Watson.