Τι ξέρουν για την ΕΥΠ που δεν το ξέρουμε;

Τι ξέρουν για την ΕΥΠ που δεν το ξέρουμε;

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Ε λοιπόν, έτσι που τους βλέπω να κράζουν με τόση μανία για την υπόθεση του διοικητή της ΕΥΠ, αντιλαμβάνομαι ότι τα παλικάρια του Σύριζα θα πρέπει να στηρίζονταν πολύ στην λειτουργία αυτής της υπηρεσίας. Κάτι παραπάνω από μας θα ξέρουν για τις δυνατότητες και τα επιτεύγματά της, διαφορετικά δεν θα χαλούσαν τον κόσμο για τον επικεφαλής της. Που στο κάτω-κάτω, όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να είναι της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Η μανία τους καταλήγει ύποπτη. Στο τέλος-τέλος, η αριστερά θα έπρεπε να χει στόχο την σμίκρυνση αυτών των αδιαφανών κρατικών μηχανισμών και τον περιορισμό τους σε εθνικά θέματα, αντικατασκοπίες, αντιτρομοκρατίες, κλπ. Φαίνεται όμως πως κατά την διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας, οι Συριζαίοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τους μηχανισμούς της ΕΥΠ στα εσωτερικά μας πράγματα και τώρα είτε φοβούνται πως θα αποκαλυφθούν τα πεπραγμένα τους, είτε φοβούνται ότι θα υποστούν όσα έκαναν εκείνοι.

Εγώ προσωπικά και μόνο που ακούω το όνομα ΕΥΠ, με πιάνει ένας ενδόμυχος τρόμος. Κάθε άνθρωπος που κινείται στο προσκήνιο, που όλοι ξέρουν τι δουλειά κάνει και τι καπνό φουμάρει, νιώθει τουλάχιστον άβολα όταν ακούει ότι γύρω του δρουν τέτοιες υπηρεσίες ή ότι κάποιος διπλανός του μπορεί να είναι πράκτορας. Χειρότερα ακόμα νιώθει όταν υποψιάζεται βασίμως ότι το τηλέφωνο του ή το mail του παρακολουθείται. Κάτι για το οποίο είχαν βεβαιότητα όλοι οι υπουργοί του Σύριζα, εξ ου και δεν μιλούσαν ποτέ για σοβαρά θέματα απ' το τηλέφωνο.

Κι επειδή στην δουλειά που είμαστε, όλο και φτάνουν στα αυτιά μας τέτοιες πληροφορίες ή φήμες (άντε να τα ξεδιαλύνεις αυτά τα δυο), προσωπικώς φρόντιζα πάντα να απομακρύνομαι απ' αυτούς που η πιάτσα μας θεωρούσε ΚΥΠατζήδες (το ΕΥΠατζήδες ποτέ δεν έπιασε) και να μην αναπαράγω ποτέ αυτά που υποψιαζόμουν ότι διοχετεύονταν από τέτοια κέντρα. Αν και πάντα υποστήριζα ότι δεν έχω τίποτα να κρύψω, ο προσεκτικός άνθρωπος κρατά μια απόσταση ασφαλείας απ' όλα αυτά για να μην βρεθεί μπλεγμένος στα καλά του καθουμένου κι άντε μετά να βγάλει άκρη.

Θυμάμαι μια παλιότερη συνέντευξη του Κώστα Σημίτη, στην οποία είχε ερωτηθεί για την άγνοια του στις κλεψιές του Άκη Τσοχατζόπουλου και είχε απαντήσει πως κατά την γνώμη του οι πρωθυπουργοί πρέπει να εμπιστεύονται τους υπουργούς τους κι όχι να τους παρακολουθούν μέσω των μυστικών υπηρεσιών. Κοντολογίς, είχε αφήσει να εννοηθεί πως αυτό συνηθίζεται. Προφανώς το ξέρουν πολύ καλά οι Συριζαίοι, διότι όταν μια υπηρεσία παρακολουθεί τους υπουργούς δεν θ' αφήσει έξω απ' τις δραστηριότητες τους αντιπάλους του πρωθυπουργού της.

Ούτε για ρεπορτάζ δεν θέλω να ασχολούμαι με τέτοια πράγματα. Και ειλικρινά απορώ γιατί ο Σύριζα κάνει τόσο μεγάλο θέμα το πτυχίο του Κοντολέοντα. Τι φαντάζονται δηλαδή; Πως αν ο Κυριάκος θέλει μια ΕΥΠ που θα είναι προσωπικός του μηχανισμός, δεν θα έβρισκε κάποιον με πτυχίο για να του κάνει την δουλειά; Αστεία πράγματα. Καιρός είναι να σταματήσει εδώ αυτή η κουβέντα και ν' ασχοληθούμε με πράγματα που αφορούν τον κόσμο. Αν μη τι άλλο, αυτοί που είχαν υπουργό επί της διαφάνειας έναν πρώην διοικητή της ΕΥΠ, καλά θα κάνουν να είναι πιο προσεκτικοί.