Τι συμβαίνει πραγματικά με τον Αντώνη Βαθιώτη;

Τι συμβαίνει πραγματικά με τον Αντώνη Βαθιώτη;

Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες με την υπόθεση του ομογενή Αντώνη Βαθιώτη από τη Βενεζουέλα σε βάρος του οποίου εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις... ελληνικές αρχές κατόπιν αιτήματος του καθεστώτος Μαδούρο. Πολλά τα ερωτήματα και ο ίδιος μιλώντας στο liberal.gr από τις φυλακές της Κολομβίας ζητά απαντήσεις και δηλώνει αθώος και πολιτικός κρατούμενος...

Η υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής τα περιλαμβάνει όλα. Τρεις χώρες, Βενεζουέλα, Ελλάδα και Κολομβία συνεργάστηκαν ώστε πριν από 5 μήνες να συλληφθεί και να οδηγηθεί στις φυλακές της Κολομβίας όπου βρίσκεται και σήμερα ο Αντώνης Βαθιώτης, πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος δηλώνει στο liberal.gr ότι φοβάται μη τυχόν και εκδοθεί στη Βενεζουέλα.

Σημειώνει δέ πως μοναδικό του «έγκλημα» είναι η μη αποδοχή του καθεστώτος της Βενεζουέλας, κυρίως όμως η σχέση του με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λοπεζ, ο οποίος είναι και νονός της μικρής του κόρης.

Η  Ελληνική Δικαιοσύνη το 2016 εξέδωσε ένα ένταλμα σύλληψης Έλληνα πολίτη τον οποίο το καθεστώς Μαδούρο κατηγορεί ότι μετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα τον Μάρτιο του 2014. Τον κατηγορεί επίσης ότι στις διαδηλώσεις αυτές  πυροβόλησε και σκότωσε λοχαγό της Εθνικής Φρουράς και ζητά τη σύλληψη του. Σε ανάλογες ενέργειες έχει προβεί και για άλλους αντικαθεστωτικούς.  

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

- Που βρίσκεστε τώρα;

Είμαι στη φυλακή. Στην Κολομβία. Είμαι εδώ πέντε μήνες χωρίς να έχω κάνει οτιδήποτε. Μου έκανε μεγάλη ζημιά η Βενεζουέλα. Δυστυχώς και η Ελλάδα.

- Αληθεύει ότι το ένταλμα σύλληψης βγήκε από τις ελληνικές αρχές;

Απ. Ναι το ζήτησε η Βενεζουέλα. Και χωρίς να έχω κάνει οτιδήποτε βγήκε από την Ελλάδα το ένταλμα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν. Δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Πώς μου έκαναν αυτά τα πράγματα από την Ελλάδα;

- Μέσω Ιντερπόλ;

Έμαθα πως από την πρεσβεία της Βενεζουέλας απευθύνθηκαν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνοντας πως υπάρχει ένταλμα σε βάρος μου. Και ξεκίνησε μια διαδικασία που έφτασε στο να εκδοθεί ένταλμα από την Ελλάδα. Έχω στα χέρια μου χαρτιά από τη βουλή της Βενεζουέλας (όπου την πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση) που αναφέρει πως δεν έχω κάνει τίποτα. Έχω και μαρτυρίες. Ακόμη και η σύζυγος του λοχαγού που λένε ότι σκότωσα με άλλους δύο βενεζουελάνους, που έχουν φυλακιστεί εκεί, δηλώνει πως δεν πιστεύει πως έχω σχέση με αυτά για τα οποία με κατηγορούν.

- Τι σας έχουν πει τώρα που βρίσκεται η υπόθεσή σας

Κανονικά πρέπει να με εκδώσουν στη χώρα που έβγαλε το ένταλμα. Να έρθω στην Ελλάδα δηλαδή και από εκεί να αποφασίσουν τι θα γίνει και αν θα με στείλουν στη Βενεζουέλα. Αν με εκδώσουν κατ'' ευθείαν στη Βενεζουέλα τότε...

- Έχετε δικηγόρο στην Ελλάδα. Τι σας έχει πει

Ότι δεν έχω θέμα. Δεν υπάρχει κάτι σε βάρος μου και ότι η Ελλάδα δεν είναι Βενεζουέλα. Ανησυχώ όμως. Είμαι πέντε μήνες σε μια φυλακή στην Κολομβία που μόνο αν τη δει κάποιος θα καταλάβει τι εννοώ. Και είμαι εδώ με ένταλμα που βγήκε στην πατρίδα μου. Έχω έξω την οικογένειά μου. Τη γυναίκα και τα παιδιά μου. Μου τα πήραν όλα στη Βενεζουέλα. Επιχείρηση, σπίτι αυτοκίνητα, τα έχασα όλα και βρίσκομαι και στη φυλακή.

- Αν δεν είχε εκδοθεί το ένταλμα από την Ελλάδα, θα σας είχαν συλλάβει

Όχι. Δεν έχω κάνει τίποτα. Το διαβατήριό μου έχει σφραγίδα που δείχνει πως εγώ έφυγα Ιανουάριο από τη Βενεζουέλα ενώ ο λοχαγός που υποστηρίζουν πως σκότωσα χτυπήθηκε στις διαδηλώσεις στις 12 Μαρτίου. Μετά έμαθα ότι με κατηγόρησαν για τον θάνατό του.

- Η οικογένειά σας;

Εδώ στη Κολομβία είναι. Η μητέρα μου είναι στην Αθήνα. Κοιτάξτε δεν έχω κάνει τίποτα. Ούτε κλήση δεν έχω πάρει. Ο μόνος λόγος που τα κάνουν αυτά είναι πως είμαι κουμπάρος του Λόπεζ. Έχει βαπτίσει τη μικρή μου κόρη. Επίσης η Βουλή της Βενεζουέλας, αυτή που αναγνωρίζουν όλοι στο Εξωτερικό μου έδωσε χαρτί ότι διωκόμενος πολιτικά από την Κυβέρνηση Μαδούρο. Φοβάμαι πλέον με αυτά που έγιναν μήπως με στείλουν στην Ελλάδα και από εκεί με στείλουν Βενεζουέλα

 


Οι κατηγορίες κατά του Αντώνη Βαθιώτη είναι ανάλογες με αυτές πολλών αντικαθεστωτικών στη Βενεζουέλα. Το ζήτημα είναι ότι ενώ κατάφερε να περάσει στην Κολομβία βρίσκεται φυλακισμένος με ένα ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις ελληνικές αρχές το 2016.

Η δικαιοσύνη έκανε αποδεκτές τις κατηγορίες ενώ διεθνώς η Ιντερπολ αποφεύγει να ασχοληθεί με τα αιτήματα του καθεστώτος Μαδούρο. Η Ελλάδα όμως έχοντας δικαιοδοσία λόγω του ότι ο Αντώνης Βαθιώτης ακολούθησε όλη τη διαδικασία φθάνοντας την μέχρι τέλους και ζητώντας αυτή τη σύλληψή του.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Κυρίως το πως υιοθετήθηκαν κατηγορίες από μια χώρα όπως η Βενεζουέλα που όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει υπό τη διακυβέρνηση Μαδούρο καθώς και τη διεθνή κατακραυγή καθώς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βέβαια η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αποδέχεται αυτές τις κατηγορίες. Έχει αρνηθεί να ψηφίσει σε βάρος του ψηφίσματα ακόμη και της Ε.Ε. Διατηρώντας μια σχέση με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας επί σειρά ετών.

Πάντως ερωτήματα προκαλεί και η απόφαση της Εισαγγελέας Πρωτοδικών που πρότεινε «Να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της περιφέρειας του Εφετείου Αθηνών που θα οριστεί από τον Εισαγγελέα Εφετών αυτού, ο Αντώνιος Βαθιώτης του Ιωάννη, αγνώστου διαμονής, για να δικαστεί ως υπαίτιος του ότι την 12-03-2014 στην πόλη Trigal Norte του Δήμου Valencia της Πολιτείας Carabobo της Βενεζουέλας, και συγκεκριμένα στην λεωφόρο Manongo, οδό Escorpio και δρόμο Publica, με πρόθεση σκότωσε άλλον, ενώ τελούσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ειδικότερα, στον προαναφερόμενο τόπο και χρόνο, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πυροβόλησε με όπλο και σκότωσε με πρόθεση το λοχαγό της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς, Ramzor Ernesto Bracho Bravo, ο οποίος βρισκόταν σε υπηρεσία μαζί με άλλους, με σκοπό να επιβάλλουν την τάξη σε μια διατάραξη δημόσιας τάξης στον ως άνω περιγραφέντα τόπο, ενώ η ενέργεια αυτή οδήγησε ως μόνη ενεργός αιτία στο θάνατο του ως άνω λοχαγού».

Το τι ακριβώς έχει συμβεί προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Ο ίδιος δηλώνει αθώος. Η ελληνική πλευρά μερίμνησε ώστε η υπόθεση να πάει δικαστικά. Ενδεχομένως η δικαιοσύνη να ακολούθησε τη διαδικασία που προβλέπεται. Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΞ οφείλουν να διερευνήσουν την υπόθεση και τις καταγγελίες του. 

Δείτε την επιστολή με την οποία η Βουλή της Βενεζουέλας χαρακτηρίζει τον κ. Βαθιώτη ως πολιτικά διωκόμενο.