Τι περιμένει τους 21.000 ασυνείδητους εργαζόμενους της εστίασης;

Περίπου 21.000 ασυνείδητοι εργαζόμενοι εντοπίστηκαν να εργάζονται σε θέσεις απασχόλησης της εστίασης και του τουρισμού, χωρίς να έχουν υποβληθεί σε rapid test, όπως υποχρεούνται να κάνουν, σύμφωνα με το νόμο. Δηλαδή, 21.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους πελάτες των χώρων εστίασης και τους φιλοξενούμενους στο χώρο του τουρισμού, λειτουργώντας σαν κινούμενες βόμβες.

Και φυσικά αυτή η κατάφωρη παραβίαση όχι μόνο του νόμου, αλλά και της ελάχιστης ηθικής και ουσιαστικής συνδρομής στη μάχη κατά της υγειονομικής κρίσης, γίνεται με τις ευλογίες των επιχειρηματιών της εστίασης.

Όλοι μας, τους θυμόμαστε να φωνασκούν για τη δυσκολία που είχαν στο να ελέγξουν τα εμβολιαστικά πιστοποιητικά των υποψηφίων πελατών τους. Και για τη δυσκολία του να απαγορέψουν την είσοδο σε όσους δεν παρουσίαζαν τα απαραίτητα στοιχεία. Τα επιχειρήματα τους συμπεριλάμβαναν την ανάγκη νέων προσλήψεων για τον έλεγχο, την προστριβή με πελάτες καθώς και την αντιδημοκρατική διάσταση των μέτρων.

Ανάμεσα στα κεντρικά αιτήματα, που εμφάνισαν και κατά την διάρκεια της προχθεσινής τους απεργίας, ήταν το να μην προβαίνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου σε ελέγχους ταυτοποίησης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και των rapid tests. Μάλιστα διατυπώθηκε και το επιχείρημα ότι η εστίαση για άλλη μια φορά εργαλειοποιήθηκε προκειμένου να εκβιασθούν κοινωνικές ομάδες και να γίνει κοινωνικός διαχωρισμός. Όπως αποδείχθηκε όμως, οι επιχειρηματίες δεν τέλεσαν ούτε στο ελάχιστο το ηθικό τους καθήκον να προβαίνουν στον έλεγχο των ίδιων των εργαζομένων τους.

Διότι οι 21.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του χώρου της εστίασης και του τουρισμού που εξυπηρετούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες πελατών, λειτουργούν σαν ωρολογιακή βόμβα. Επομένως, την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης προβάλουν κατά βάση αιτήματα οικονομικής φύσης όπως είναι η μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, η εκ νέου επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου, η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021, ουδόλως συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας των ανεμβολίαστων.

Διότι περί αυτού πρόκειται. Περί πανδημία των ανεμβολίαστων, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο θεωρήθηκε ρατσιστικό από όσους επιδιώκουν το χάος, εκτιμώντας ότι η συνέχιση του δράματος των οικογενειών, που χάνουν τους δικούς τους ανθρώπους και η παράταση της ψυχολογικής πίεσης των πολιτών θα τους προσφέρει πολιτικά οφέλη.

Με αυτή τη λογική, οι 21.000 ασυνείδητοι και βαθιά ανήθικοι εργαζόμενοι που δεν έκαναν τα rapid test, καθώς και οι επιχειρηματίες που έχουν κάνει τα κλειστά μάτια, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα το κόστος της παράβασης του νόμου. Η πολιτεία δεν τους ζήτησε να εμβολιαστούν. Τους αναγνώρισε το δικαίωμα να χειριστούν τον υγειονομικό κίνδυνο για τον εαυτό τους, με όποιον τρόπο επιλέξουν. Όμως παράλληλα τους ζήτησε να πιστοποιούν ότι δεν νοσούν, ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό του covid στους πελάτες τους.

Η πολιτεία δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο, για να εντοπίσει τους 21.000 παραβάτες εργαζόμενους μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Με τον ίδιο τρόπο εντόπισε και τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται. Έτσι έχει στη διάθεση της και τους αντίστοιχους αριθμούς φορολογικών μητρώων, τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάλλιστα τα πρόστιμα μπορούν να επιβληθούν άμεσα και να μεταφερθούν προς είσπραξη από τις φορολογικές αρχές, μέσω των ΑΦΜ.

Το πρόστιμο για τη μη διενέργεια rapid test ανέρχεται στα 300 ευρώ. Για τους εργοδότες, που δεν υποβάλουν την υπεύθυνη δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων τους, τους επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ. Και σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στους εργοδότες πρόστιμο της τάξης των 10.000 ευρώ. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση να εισπραχθούν τα πρόστιμα. Διότι είναι αρκετά τα παραδείγματα χώρων εστίασης, που ενώ έκλεισαν με απόφαση της πολιτείας λόγω παραβάσεων των μέτρων κατά της πανδημίας, άνοιξαν αμέσως λόγω των προσφυγών τους στα δικαστήρια.