Τι να περιμένουν οι πολίτες από τη ΝΔ;

Τι να περιμένουν οι πολίτες από τη ΝΔ;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Στο χθεσινό μας άρθρο, αναφερθήκαμε στις εκκρεμότητες που καλείται να επιλύσει η επόμενη κυβέρνηση «με το καλημέρα». Εκκρεμότητες που άφησε εκ προθέσεως και εξ ανικανότητας η κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι μια ατζέντα θεμάτων που λειτουργούν με τη μορφή προαπαιτούμενων απέναντι στους εταίρους και δανειστές.

Είναι όμως ταυτόχρονα μια σειρά αναγκαίων δεσμεύσεων και αλλαγών, που θα συνδράμουν αποφασιστικά στην αλλαγή της δομής και λειτουργίας της χώρας. Είναι η βεντάλια των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ενσωματωθούν στην κοινωνική και οικονομική καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας, όχι επειδή μας επιβάλλονται, αλλά διότι αποτελούν καλές και δοκιμασμένες πρακτικές ορθολογικής διαχείρισης μιας δυτικής κοινωνίας.

Πέραν αυτών των δεσμεύσεων που είναι υποχρεωμένη να τηρήσει και να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ειδικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην καθαρά κυβερνητική ατζέντα που θα υιοθετηθεί από την πρώτη στιγμή και η οποία θα δώσει το χρώμα και τον τόνο της αυριανής ημέρας. Μια ατζέντα που είναι ανεξάρτητη από τις κινήσεις και προσπάθειες για την απαλλαγή ή τη βελτίωση της κατάστασης της χώρας από τις τρεις σημαντικές νάρκες που άφησε το πέρασμα Τσίπρα από την εξουσία. Την εκ νέου εκτόξευση του χρέους στα 360 δισ., τα υπερβολικά πλεονάσματα της τάξης του 3,5% και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.

To πρώτο που περιμένουν οι πολίτες είναι να διασφαλιστεί η σιγουριά και η κυβερνησιμότητα μέσω της κατάργησης της απλής αναλογικής και η υλοποίηση της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Διότι καλές είναι οι πολιτικές συγκλίσεις και οι συνεννοήσεις, καλύτερη όμως είναι η αποφασιστική εφαρμογή των κυβερνητικών προγραμμάτων χωρίς την επίκληση της δαμόκλειας σπάθης του πολιτικού κόστους ανά πάσα στιγμή.

Το δεύτερο πράγμα που περιμένουν οι πολίτες είναι το πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό πεδίο και στο πεδίο της ανάπτυξης της οικονομίας. Τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα των ιδιωτών, τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των εταιρικών κερδών και μερισμάτων και τα αναπτυξιακά επενδυτικά κίνητρα. Η αγορά ζητά απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων και μείωση της γραφειοκρατίας. Η αγορά αναμένει το ξεπέρασμα του αδιεξόδου από την έλλειψη ρευστότητας και πιστωτικών γραμμών, που οφείλεται στη στασιμότητα που κυριαρχεί στην επίλυση της ανεπαρκούς κεφαλαιακής υποδομής των τραπεζών. Οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένουν τον χειρισμό της επόμενης κυβέρνησης στα θέματα του εξωδικαστικού μηχανισμού επίλυσης θεμάτων και στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

Το τρίτο που περιμένουν οι πολίτες είναι τις αναγκαίες και άμεσες μεταβολές στον χώρο της εκπαίδευσης, ο οποίος πραγματικά καταστράφηκε από τους γραφικούς και εμμονικούς υπουργούς που πέρασαν από το υπουργείο Παιδείας. Η πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η οριστική και αμετάκλητη ανατροπή του συνδικαλιστικού και ισοπεδωτικού καθεστώτος στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η επαναφορά της αξιολόγησης των προσώπων και των διαδικασιών δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν ούτε στιγμή.

Μετά από αυτά τα τρία βασικά ζητήματα, που απασχολούν τους πολίτες που αγωνιούν για το αύριο, υπάρχουν και άλλα σημαντικά σημεία που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σημεία και θέματα που χρειάζονται χρόνο για να επιλυθούν. Όμως αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει πλέον. Η αναμόρφωση του Δημοσίου, η ψηφιακή επέκταση, η πολιτική προστασία, η ασφάλεια των πολιτών, το μεταναστευτικό, η εξωστρέφεια της ελληνικής κοινωνίας αποτελούν τα κεφάλαια μιας ατζέντας που πρέπει να ανοίξει και να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Περιμένουν πολλά οι πολίτες από τη Ν.Δ. Και με δεδομένο πως οι μεταρρυθμίσεις αργούν να αποδώσουν και πως οι μειώσεις των φόρων θα φανούν από το επόμενο φορολογικό έτος, η Ν.Δ. θα πρέπει όχι μόνο να επιχειρήσει τις βαθιές τομές, αλλά και να τις επικοινωνήσει με τον καλύτερο τρόπο. Όπως έχει καταφέρει να επικοινωνήσει τις θέσεις της και το πρόγραμμα της, με τρόπο ήρεμο, θετικό και ουσιαστικό.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.