Θέλει μεγάλη προσοχή η υπερβολή

Θέλει μεγάλη προσοχή η υπερβολή

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Καθ' όλη τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια συστηματική και γενικευμένη αλλοίωση, διαστρέβλωση και παρερμηνεία της θεώρησης της πραγματικότητας. Οι πάγιες σταθερές έχουν καταρρεύσει, καθώς η κακοποίηση της αλήθειας και η μετάλλαξη όλων των γεγονότων σε προσάναμμα χαοτικών αντιδράσεων, θέτει σε αμφισβήτηση τη δομημένη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ως αποτέλεσμα, τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να παρουσιάζεται ένα υπολανθάνον, αντιγερμανικό, αντιευρωπαϊκό, αντιτραπεζικό και οριακά αντισυστημικό κλίμα, μέσα στο ίδιο το λεγόμενο φιλοευρωπαϊκό τόξο που στήριξε σθεναρά το “NAI” στο δημοψήφισμα του 2015. Αν αυτό κυριαρχούσε στους πολίτες θα μπορούσε ίσως και να δικαιολογηθεί ως ένα βαθμό.

Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, καθώς αρκετοί βλέπουν τους Δυτικούς εταίρους και συμμάχους μας, να υπερθεματίζουν στην παροχή υποστήριξης της κυβέρνησης Σύριζα. Βλέπουν τους εταίρους να αποδέχονται την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Βλέπουν τους συμμάχους να μην ανησυχούν για την προκλητική υποβάθμιση της θεσμικής λειτουργίας της χώρας. Και όλα αυτά λόγω των εξελίξεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θα μπορούσε λοιπόν να ερμηνευθεί και να δικαιολογηθεί ως ένα βαθμό, αν το κλίμα αυτό αγκάλιαζε τους πολίτες.

Δυστυχώς όμως, αυτό το κλίμα εκδηλώνεται και σιγοντάρεται από ενεργούς περί τα πολιτικά πολίτες και καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στη διαδικτυακή παρέμβαση. Δεν γνωρίζω αν χτύπησε ήδη ο συναγερμός των εκλογών και αρκετοί ετοιμάζονται να λάβουν θέσεις. Δεν γνωρίζω αν κάποιοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το θυμικό των “αγανακτισμένων” και πιεσμένων, που ανήκουν στην φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα. Όμως ανεξάρτητα των προθέσεων, το αποτέλεσμα θα είναι προβληματικό, διότι για μια ακόμα φορά στοχοποιούνται θεσμοί και οντότητες, με τρόπο κάθετο και απαξιωτικό. Πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο και αποπροσανατολιστικό.

Στοχοποιείται το Ευρωπαϊκό Κεντρικό Τραπεζικό Σύστημα, με το επιχείρημα του κλεισίματος της στρόφιγγας της μετάγγισης ευρωπαϊκών κεφαλαίων, με επιχειρήματα που δεν έχουν σχέση με την τραπεζική πρακτική. Στοχοποιείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γιατί έκανε αρχικά τα στραβά μάτια στα stress tests, μετά γιατί προχώρησε στις ανακεφαλαιοποιήσεις με κρατική επιχορήγηση, μετά γιατί ενέκρινε την εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση με ιδιωτικά κεφάλαια και τώρα στοχοποιείται επειδή προς το παρόν δεν διασώζει ξανά τις τράπεζες!

Στοχοποιούνται οι τράπεζες και “οι τραπεζίτες“, που κινούν τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Που βάλουν κατά της πρώτης κατοικίας και που επιδιώκουν να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Στοχοποιούνται οι τράπεζες γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν πιστωτικές γραμμές.

Στοχοποιούνται οι Γερμανοί και η Μπούντεσμπανκ, για τα “κέρδη που αποκόμισαν” από την Ελληνική κρίση χρέους. Κατηγορούνται οι Γερμανοί που εξαγόρασαν ελληνικό “δημόσιο πλούτο”. Και τέλος στοχοποιούνται όλοι οι δυτικοί εταίροι, που επικροτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό, για τη “λύση” στο θέμα της ΠΓΔΜ, για την δήθεν “έξοδο από τα μνημόνια” και για τη στροφή προς τον ρεαλισμό.

Ίσως θα ήταν καλύτερα, οι όψιμες αντισυστημικές φωνές να προσπαθήσουν να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν το τι γίνεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το τι συμβαίνει με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και το πως εξελίσσονται οι ισορροπίες στη σκακιέρα της διεθνούς γεωπολιτικής. Θα ήταν καλύτερο να αναλογιστούν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αλλάξει η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων από το εγχώριο πολιτικό σύστημα και όχι να ωθούν τους πολίτες σε αντιπαράθεση και αγανάκτηση απέναντι σε καταστάσεις που είναι δεδομένες και δεν αναμένεται να μεταβληθούν. Γιατί και κάποιοι άλλοι πήγαν να αλλάξουν την Ευρώπη και τον κόσμο και τελικά μας άλλαξαν τα φώτα.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.