Θάνατος για ένα Μάνγκο

Θάνατος για ένα Μάνγκο

Photo by Anadolu Agency / Contributor / Getty Images / Ideal Image. Μάιος - Καράκας. Τιμοκατάλογος προϊόντων. Το μάνγκο (Yuca), με το οποίο τρέφεται αυτήν τη στιγμή πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, τιμολογείται γύρω στα 800 μπολιβάρ το κιλό, τη στιγμή που ένας βασικός μισθός στη χώρα αγγίζει τα 15.500 μπολιβάρ.

Του Γιάννη Κουζηνού

Τον Ιανουάριο στις αρχές της χρονιάς ο Πρόεδρος Maduro μίλησε στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Υποτίθεται ότι θα ήταν μια ομιλία για την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου και τα σχέδια για το μέλλον της χώρας εν μέσω της κρίσης.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια όλες οι συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου μεταδίδονται από το κανάλι της Βουλής, με τις ομιλίες όλων των βουλευτών και όχι όπως ήταν κανόνας μέχρι τώρα μόνο των βουλευτών της συμπολίτευσης. Δυστυχώς όπως πάντα ο Maduro σπατάλησε τον χρόνο του σε αερολογίες περιγράφοντας πόσο υπέροχα δουλεύουν τα πάντα, εξαπέλυσε τις συνήθεις επιθέσεις στους εχθρούς που τον πολεμούν και τελικά αναφερόμενος στην έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου είπε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, διότι «Dios proveera - Έχει ο Θεός - Ο Θεός θα δώσει».

Η φράση του αυτή, όπως ήταν φυσικό, ξεσήκωσε αντιδράσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά και σαρκαστικά, χιουμοριστικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα για τον Πρόεδρο που αφήνει στον Θεό τη διακυβέρνηση της χώρας. Σήμερα όμως χωρίς καθόλου χιούμορ μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το σχέδιο του Maduro για τη σίτιση του κόσμου αποκλειστικά με ό,τι παρέχει ο Θεός λειτουργεί στην εντέλεια.

Τα άδεια ράφια και η αναμενόμενη αποτυχία της έμπνευσης του Maduro να μοιράζονται τα τρόφιμα πόρτα-πόρτα από τις Comites Locales de Abastecimiento y Produccion (CLAP - Τοπικές Επιτροπές Εφοδιασμού και Παραγωγής) έχει κάνει την αναζήτηση τροφής τον καθημερινό εφιάλτη εκατομμυρίων Βενεζολάνων. Το τροπικό yucca, που αντικαθιστά τις πατάτες, και τα αβοκάντο (ΦΩΤ.), που πωλούνται ακόμα σε σχετικά λογικές τιμές (700 μπολίβαρ το κιλό, βασικός μισθός 15.500 μπολίβαρ), αποτελούν πλέον μέρος, αν όχι αποκλειστικά, της λύσης της διατροφής για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου.

Photo by Anadolu Agency / Contributor / Getty Images / Ideal Image

Υπάρχει όμως μεγάλη μερίδα του κόσμου που δεν μπορεί να αγοράσει ούτε καν αυτά τα προϊόντα, αφού ο βασικός μισθός δεν φτάνει για να τραφεί μια ολόκληρη οικογένεια και στρέφονται, όπως προέβλεψε ο Πρόεδρος, στη λύση που παρέχει ο Θεός.

Είναι η εποχή των Μάνγκο στη Βενεζουέλα και είναι αλήθεια ότι τα δέντρα που παρέχουν το υπέροχο αυτό τροπικό φρούτο τα συναντάμε σχεδόν παντού σε όλη τη χώρα, ακόμα και σε μερικές περιοχές μέσα στην πόλη του Καράκας. Και ενώ σε παλαιότερα χρόνια, όπως και στην Ελλάδα με τις μουριές, τα παιδιά ήταν εκείνα που σκαρφάλωναν και πετροβολούσαν τα δέντρα για να για ένα μάνγκο, το τροπικό φρούτο αποτελεί πλέον αποκλειστική διατροφική λύση για ολόκληρες οικογένειες. Εργάτες που κάνουν το διάλυμα τους σκαρφαλωμένοι στα δέντρα αναζητούν το κολατσιό τους, γέροντες και μανάδες και κάθε λογής απελπισμένων ανθρώπων που προσπαθούν να ξεγελάσουν την πείνα τους τρώγοντας καθημερινά τα φρούτα που συλλέγουν από τα δέντρα.

Πριν μερικές μέρες στο El Tigre, o Ali Alberto Vargas Silva, ένας άντρας 57 ετών, έπεσε από ύψος 5 μέτρων και σκοτώθηκε, καθώς είχε σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο μάνγκο για να συλλέξει φρούτα και να ταΐσει τον εαυτό του, τη γυναίκα του και τα τρία εγγόνια του που ζούσαν μαζί του.

Ο απίστευτος κυνισμός και η αδιαφορία του καθεστώτος για τις καταστάσεις που ζει ο λαός στη Βενεζουέλα αποτυπώθηκαν τέλεια στην αισχρή και προσβλητική δήλωση του υπουργού της «αγροτικής παραγωγής», Wilmer Castro Soteldo, όταν ρωτήθηκε σχετικά για το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι πλέον σιτίζονται αποκλειστικά με μάνγκο. «Αυτό είναι καλό, διότι άλλαξαν οι διατροφικές συνήθειες των Βενεζολάνων, που ως τώρα έτρωγαν κονσερβοποιημένα σκουπίδια».

Ο εφιάλτης στον δρόμο με τα μάνγκο καλά κρατεί και όταν πια η εποχή τους θα περάσει και τα δέντρα θα είναι πλέον γυμνά, δεν θα μου έκανε καμία απολύτως εντύπωση αν ο Πρόεδρος Maduro με μια ακόμα δήλωση του επιτεθεί στον ίδιο τον Θεό που σταμάτησε την παροχή μάνγκο προς τους πολίτες του, κατηγορώντας τον για οικονομικό πόλεμο και ότι εξυπηρετεί τα ντόπια και ξένα συμφέροντα. Έως τότε... Έχει ο Θεός, εμείς δεν έχουμε.