Θα τραβήξουν την ανηφόρα οι τράπεζες; Τι λέει το θυμικό και τι ή λογική;

Και ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επανακάμψει η ιδέα μιας bad bank που ίσως χρειαστεί να ιδρυθεί, ώστε να αντιμετωπισθούν τα μη εξυπηρετούμενα δανειακά ανοίγματα που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας του covid-19 και οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για την πορεία των τραπεζών, στο εσωτερικό κυριαρχεί μια ήρεμη εικόνα.

Οι ειδήσεις και οι αναλύσεις για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, εστιάζουν στις διαδικασίες του μετασχηματισμού των τραπεζών και στις αλλαγές που προκύπτουν εξ αυτού του γεγονότος. Στην προσπάθεια των τραπεζών να διώξουν από πάνω τους τον βραχνά της αναβαλλόμενης φορολογίας, που θα οδηγούσε σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, χρησιμοποιείται η μέθοδος του hive – down, σε τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Δηλαδή στην Eurobank, στην Alphabank και στην Τράπεζα Πειραιώς. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή έκδοση ομολόγου.

Οι εισηγμένες τράπεζες, μετατρέπονται σε εταιρείες συμμετοχών, δηλαδή σε holding companies οι οποίες θα ελέγχουν κατά 100% τις νέες θυγατρικές τους, στις οποίες θα μεταβιβαστεί το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού τους, συμπεριλαμβανομένων και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Έτσι προς στιγμήν αποφεύγεται τόσο η αύξηση του μετοχικού ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου, όσο και η ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση μέσα στο 2020. Δεν είναι λίγοι, όσοι έχουν ενστάσεις ως προς αυτές τις μεθοδεύσεις, τις οποίες μάλιστα αποκαλούν, ως «λογιστικά τρικ», καθώς οι ελαφρύνσεις και οι επιβαρύνσεις αφορούν τις ίδιες τσέπες. Σημασία όμως έχει, ότι η εικόνα που παρουσιάζεται είναι θετικότερη.

Μετά από αυτές τις κινήσεις, είναι φανερό ότι οι διοικήσεις των τραπεζών βλέπουν με διαφορετικό τρόπο και τον εγχώριο διάλογο για την ίδρυση μιας ελληνικής bad bank. Μια πρόταση που έγινε από τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στο καθαρά χρηματιστηριακό πεδίο, οι επενδυτές των τραπεζών, βρέθηκαν αυτήν τη εβδομάδα μπροστά σε δυο θετικά νέα. Το πρώτο νέο, ήταν η έκθεση της J.P. Morgan για τις ελληνικές τράπεζες. Το δεύτερο νέο, είναι αυτό της μεταβολής της βαρύτητας των τραπεζών στον υπολογισμό του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η J.P. Morgan, διατηρεί την θετική της στάση απέναντι στις 4 συστημικές τράπεζες, κυρίως λόγω του μεγάλου discount, σε σχέση με τις τιμές των μετοχών των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών. Εκτιμά βέβαια, ότι το κόστος των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει υψηλό και προβαίνει στην εκτίμηση, ότι λόγω της πανδημίας θα υπάρξει μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανειακών ανοιγμάτων της τάξης του 17%, που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει αύξηση κατά 10,7 δισ. ευρώ. Αυτό το γεγονός από μόνο του, θα αναγκάσει τις τράπεζες να γράψουν νέες προβλέψεις στους ισολογισμούς τους, ύψους 4,7 δισ. ευρώ, μέσα στην επόμενη τριετία.

Και παρ’ όλο που αυτά τα δεδομένα, αντικειμενικά δεν είναι προς την θετική πλευρά των πραγμάτων, η J.P. Morgan, έδωσε τιμές στόχους μέχρι το τέλος του 2020, για την Εθνική Τράπεζα τα 1,80 ευρώ, για την Eurobank τα 0,70 ευρώ, για την Alpha Bank τα 1,10 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 2 ευρώ.

Θετικά αναμένεται να αντιδράσει το σύνολο του τραπεζικού κλάδου και στην μεταβολή της βαρύτητας των τραπεζών στον υπολογισμό του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι μεταβολές αυτές είναι προγραμματισμένες και γίνονται ανά εξάμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ, η Εθνική Τράπεζα ανεβάζει την στάθμιση της από το 2,84% στο 4,92%, η Eurobank από το 3,03% στο 5,01%, η Alpha Bank την υπερδιπλασιάζει από το 2,33% στο 5,02 και η Τράπεζα Πειραιώς από το 3,21% στο 3,28%.

Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών δεν έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα τιμών, το κυρίαρχο συναίσθημα των επενδυτών είναι θετικό και αισιόδοξο.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα συγκρούονται πλέον δυο τάσεις. Η πρώτη, υποστηρίζει ότι τόσο οι διαδικασίες του hive – down, όσο και οι μεταβολές της βαρύτητας των τραπεζικών μετοχών στον Γενικό Δείκτη μαζί με τις τιμές στόχους που έθεσε η J.P. Morgan, υπόσχονται μια υπέροχη ανηφορική διαδρομή. Η δεύτερη, υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις για τις τράπεζες θα είναι δυσάρεστες και ότι η ζοφερή πραγματικότητα και το αβέβαιο μέλλον, δεν κρύβονται κάτω από λογιστικά εργαλεία, όσο περίτεχνα και να είναι αυτά.

Δηλαδή έχουμε μπροστά μας, την κλασσική κόντρα ανάμεσα στο χρηματιστηριακό θυμικό και στην ψυχρή λογική των αριθμών.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

** Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.